VALLÁSI VEZETŐK ÉS KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉGEK SZÓLÍTOTTÁK FEL LEMONDÁSRA A VÁCI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐKET – HÍRTV VIDEÓ

Helyi vallási vezetők és közéleti személyiségek szólították fel lemondásra azt a két váci önkormányzati képviselőt, akik évekkel ezelőtt antiszemita megnyilvánulásokat tettek a közösségi médiában. A Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának előestéjén a Váci Zsidó Hitközség szervezett gyertyás tiltakozást a megnyilvánulások ellen – közölte a HírTv

Az ellenzéki vezetésű váci önkormányzat hivatalos nyilatkozattal védte meg az antiszemita önkormányzati képviselőket.

Árják/liberálisok – így egyszerűsítette le Fehér Zsolt váci önkormányzati képviselő tíz évvel ezelőtti Facebook-posztjában a Dánia-Hollandia labdarúgó mérkőzést. Közösségi oldala ezen kívül is több kétértelmű bejegyzést is tartalmazott, amelyekért azok nyilvánosságra kerülése óta sem kért bocsánatot. Fehér Zsolt bejegyzései alatt többször olvasható jelenlegi képviselőtársa, Tótváradi-Nagy Bence szintén félreérthető kommentárja. A Váci Zsidó Hitközség nyilvánosan szólította fel bocsánatkérésre a két képviselőt.

– Örök tanulság, hogy a fasizmus és a kommunizmus közös tőről fakad. A fasizmus fajalapon, míg a kommunizmus osztályalapon jelenik meg és pusztít. Nincs ez másként a XXI. században sem, amikor következmények nélkül megfenyegetik, megfenyegethetik a hitközséget, a zsinagógát, a temetőt szétveréssel – mondta Turai János a váci zsidó közösség nevében.

Tótváradi-Nagy Bence azóta ugyan bocsánatot kért közösségi oldalán, a vállalhatatlan posztjaiért, ám Fehér Zsolt továbbra sem tette meg ezt.

– Innen üzenjünk ennek a két önkormányzati képviselőnek, hogy ne játsszanak kettős játékot, ha náci antiszemita nézeteket vallanak, mondják ki nyíltan, hadd tudja meg mindenki, és ennek megfelelően viszonyuljon hozzájuk, ha pedig nem, akkor ezt tegyék egyértelműen nyilvánossá – nyilatkozta Surjányi Csaba lelkész.

Vác város önkormányzata hivatalos közleményben állt ki a két képviselő mellett.

– Különösen elkeserítő az, hogy a napokban Vác Város Önkormányzatának két jelenlegi képviselőjéről kiderülő szélsőséges megnyilvánulások részükről nem eredményezett még egy bocsánatkérés sem. Ehelyett ők és vezetőik magyarázkodnak, másokra mutogatnak – olvasta fel a gyertyagyújtáson pártja állásfoglalását Kriksz István, a váci KDNP elnöke.

A váci zsidó hitközség elnöke szerint az antiszemita megnyilvánulások nem évülnek el, így mindegy, mikor tették azokat.

Turai János azt mondta, akik ilyesmit leírtak, azoknak nincs helye a közéletben.

***

Miket állítottak egykor a váci baloldali képviselők, Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence?