Kényszerű városházi beismerés a kórházfelújítás kapcsán: a kért telkeket nem adták át, a kért építési szabály módosítás nincs elfogadva

Helyesek voltak VácOnline értesülései a váci Jávorszky Ödön Kórház tervezett felújításával és bővítésével kapcsolatban. A beruházó ÁEEK közleményét érdemben a váci városháza közleménye sem tudta cáfolni, inkább mellébeszélt és vádaskodott. Ami hiányzik a tervezés megindulásához: az eredeti elképzelés szerinti bővítéshez szükséges telkek átadása a kórháznak, illetve a bővítéshez szükséges építési szabályozás módosítása. Mindkettő önkormányzati feladat, és egyik se teljesült az eredeti kéréseknek megfelelően.

 

A város nem adja a telket

Az új kórház épülete a tervek szerint nagyobb lesz a jelenleginél, új járóbeteg gyógyító tömb épül, ezért a fejlesztéshez szükséges lenne a kórházzal szomszédos, jelenleg önkormányzati telek is. Ezt azonban az új városvezetés nem akarja odaadni. Idézzük a közleményt: „Közben a városvezetés egyértelműen jelezte az állam felé, hogy nem tartja szükségesnek az előző vezetés által erőltetett, az állam és az önkormányzat közötti telekcseréket (…) fontos szempont továbbá, hogy az önkormányzat tulajdonában marad az Alsótörökhegyi út közelében lévő, igen értékes több ezer négyzetméteres telek.

Tehát az önkormányzat feketén-fehéren kijelentette, hogy nem ad nagyobb telket a kórház céljaira, mert arra neki jobb elképzelései vannak.

Felmerül a kérdés, mi fontosabb cél az önkormányzat számára az egészség megvédésénél? Hogy tudnak olyat leírni, hogy túl értékes az a telek ahhoz, hogy csak úgy kórház épüljön rajta? Most akkor az üzlet számít, vagy az egészség?

Az új önkormányzat tehát csak egy kis telekcsíkot hajlandó átadni, ami beleékelődik a kórház területébe. Többet nem. De hogy bővüljön a kórház, ha nem csatolják hozzá a szomszéd beépíthető területet?

A terveket érintő terület

 

Húzzák az építési szabályzat módosítást, mint a rétestésztát

Bár az építészek már régóta készen vannak az előkészítéshez szükséges tervekkel,

a városházi közlemény is beismeri, hogy csak májusban fogadta el az önkormányzat a maga javaslatát.

Itt tesszük hozzá, hogy ez szintén nem a megoldáshoz visz közelebb, hiszen a javaslat nem a kéréseknek megfelelő tartalommal bír, hanem újabb és újabb feltételeket támaszt, melyek hátráltatják a munkák megkezdését. Tehát folytatódni fog a ping-pong az kórház tervező építész iroda és a városháza között, megy a húzd meg, ereszd meg, csakhogy közben nem lehet még a tervezési munkákkal se haladni. Ennek is a betegek isszák meg a levét.

A rendes jogrendben is pár hónap alatt, a rendkívüli jogrendben viszont hetek alatt minden építészi kérés befogadható lett volna, és akkor az önkormányzatnak már semmi feladata nem lenne a kórház kapcsán.

Már önmagában az a tény, hogy fél év alatt nem jutott túl az önkormányzaton az ügy, jelzi a városháza időhúzását.

A városvezetésben a városháza – műemlékvédelmi szabályokat sértő – felújítására volt kellő elszántság, a kézisek megsarcolásához volt elég bátorság, csak a kórház szabályozási terve nem véglegesedett.

A bontásra ítélt épületek (piros) és a megmaradók (zöld)

 

Kecskére káposztát

A városházi közlemény azonban megerősítette azt a korábbi pletykát, miszerint az az alpolgármester vezeti a tárgyalást, aki korábban a HospInvest kommunikációs vezetője volt. A HospInvest botrányos körülmények között volt a baloldali kormányzás alatt a kórházprivatizációk nyertese, és aztán botrányos körülmények között is szűnt meg.

Tehát arra van bízva az állami kórház felújításának gyorsítása, aki korábban a privatizált egészségügyi szószólója volt, és a HospInvest az állami egészségügyi ellátás rosszabb működését hangoztatta.

Tetézve egy olyan „független” főépítésszel, aki korábban baloldali képviselő jelölt volt, borítóképén pedig az „O1G” trágár kormányellenes felirat látható.

Matkovich Ilona itt sem tudott a sarkára állni és rendet teremteni. A hivatalt uraló politikusok saját kényük-kedvük szerint tárgyalnak.

Szomorú, hogy Vácon még az se halad, amire van pénz, amire a kormány 5,6 milliárd forintot biztosított. A kórházfejlesztés nem politika, hanem közügy, mindenkinek segíteni kellene!

A tervek képei innen