Az önkormányzat miatt befagytak a kórházfelújítással kapcsolatos egyeztetések

Az Egészséges Budapest Program keretében a Kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatásról döntött 2018-ban, mellyel a váci Jávorszky Ödön Kórház korszerűsítéséhez, felújításához kíván hozzájárulni. Az elmúlt időszakban a támogatási okirat is aláírásra került, valamint a korábbiakon túl közel félmilliárd forint értékben újabb eszközbeszerzések is történnek.

A tavalyi év során számos egyeztetésre került sor Vác előző polgármesterével, városvezetésével. Az egyeztetések eredményes előrehaladását jól mutatta, hogy egy kölcsönösen előnyös megállapodást sikerült kidolgozni a kórház és az önkormányzat közötti értékarányos és nagy volumenű telekcseréjével kapcsolatosan. Azonban

az önkormányzati választások után ez az együttműködés megszakadt, és a felújításokkal kapcsolatos tervezési szakaszban egyre több lett a fennakadás.

A jelenlegi önkormányzat a korábbi feltételek szerinti partnerségben már nem akar részt venni, és a korábban kialakított, mindkét fél számára méltányos megállapodást megtorpedózta. Az eredeti elképzelések és a korábbi egyeztetések eredményei megsemmisülni látszanak, ugyanis olyan

új és irreális követelésekkel, feltételekkel álltak elő, mely ellehetetleníti a kórházfelújítást hónapok óta gőzerővel tervező építész csapat munkáját.

A város lakóinak egészségét biztosító intézmény felújítása megakadt egy ideje az indulatos, politikai fordulatoktól sem mentes főépítészi levélváltások és városvezetői tárgyalások miatt.

Amikor mindenkinek a kórházat kellene segíteni, amikor egy fontos közérdekről van szó, a város nem segít, hanem akadályoz, újabb és újabb követelésekkel és feltételekkel áll elő.

Hiába a tervező csapat megfeszített munkája, a helyi építési szabályzat és a telekcsere területén is befagyni látszanak a tárgyalások. Márpedig a városnak már hónapokkal ezelőtt teljesítenie kellett volna a felújításhoz szükséges tervezői, építészi kéréseket.

Mindezek alapján felháborító, hogy vannak olyanok, akik Vácon a rendszerváltás óta a legjelentősebb kórházfelújításban nem a polgárok egészségének biztosítását tartják fontosnak, hanem más érdekeket kívánnak érvényesíteni.

Eddig mindössze egy olyan helyi építési szabályzatot küldtek véleményezésre, amely az eddigi megválaszolatlan kérdések mellé csak még többet generált. Így viszont az új járóbeteg rendelő építésének időpontja bizonytalanná vált.