A beruházó is megerősítette: az önkormányzat miatt nem halad a kórházfelújítás

Kiderült, hogy a polgármestert valóban félreinformálhatták a saját hivatalában és ezért tájékoztatta félre ő is a váciakat. A VácOnline írása valóban pontos volt: nem adta meg fél év alatt se a városháza a tervezés elkezdéséhez szükséges hozzájárulásokat (építési szabályozási terv módosítás, telekcsere). Ameddig ezek nincsenek meg, addig a közbeszerzésen kiválasztott építész iroda nem tudja elkészíteni az engedélyes és kiviteli terveket.

2020. május 21-én ismertettük olvasóinkkal azt az értesülésünket, hogy

úgy tudjuk, az önkormányzat miatt befagytak a kórház-felújítással kapcsolatos egyeztetések.

Arról írtunk, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a Kormány 5,6 milliárd forintos fejlesztési támogatással járul hozzá a váci Jávorszky Ödön Kórház korszerűsítéséhez és felújításához. A mindenki által várt projektben a felek együttműködése a támogatási okirat aláírása és közel félmilliárd forint értékű eszközbeszerzések után egyoldalúan a felújításokkal kapcsolatos tervezési szakaszban megakadt.

Ezt az értesülésünket igyekezett cáfolni Matkovich Ilona egy Facebook-posztban, amelyről egy újabb cikkünkben azt írtuk, hogy

az a feltételezésünk, hogy a munkatársai nem tájékoztathatták ezúttal sem a polgármester asszonyt.

(Erre sajnálatosan volt már példa, amikor nem figyelmeztette a jegyzője és főépítésze, hogy olyan munkálatokra adott ki utasítást, amelyek szembe mentek a örökségvédelmi törvénnyel.)

A tisztázás érdekében sajtókérdéssel fordultunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK), amire az alábbi választ kaptuk:

„Vác Város Polgármestere 2017-ben, Kórház környezetében telekhatár rendezés tárgyú levelében, Önkormányzati fejlesztések okán, telekcsere javaslatot tett a Jávorszky Ödön Kórház, valamint az Intézményi fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére. A kölcsönös segítés és együttműködés jegyében elvi megállapodás született az érintett területek átadásáról, cseréjéről. Ennek megfelelően az ÁEEK és a Kórház az Egészséges Budapest Program keretében megvalósítani kívánt fejlesztések előkészítő dokumentumait ennek figyelembe vételével végezte el.

Az új városvezetés egyértelműen kifejezte, hogy a korábban tárgyalt területcserékkel illetve a már elkészült és Önkormányzat által korábban elfogadott Telepítési tanulmánytervben és beépítési tervben foglaltaktól eltérően, a telekcserék területi lehatárolásai mégsem elfogadhatóak, illetve a telekcsere nem érdeke a jelenlegi városvezetésnek.

A már említett Telepítési tanulmányterv és beépítési terv alapján készült el a Helyi Építési Szabályzat módosító dokumentációja, melynek partnerségi egyeztetése lezárult. Jelenleg az ÁEEK véleményezése alatt áll, amely a kialakult helyzetre való tekintettel számos szakértői egyeztetést igényel.

2020. év elején megkezdődtek a tervezési munkálatok, mely a beruházás sikeres megvalósítása érdekében szoros ütemezés mellett történik. Az előrehaladást jelentősen befolyásolja az Önkormányzattal való együttműködés eredményessége.”

A helyzet egyértelmű, tehát jelenleg az önkormányzat térfelén pattog a labda.

Fontos lenne a városháza részéről is, hogy az ügy súlyának megfelelően kezelje e nem mindennapi fejlesztést, hogy e projekt eredménye mihamarabb szolgálhassa Vác és környékének lakosságát, jobb orvosi ellátását.

Az Egészséges Budapest Program egyik részeleme az az 5,6 milliárd forintos kormányzati fejlesztési támogatás, amely a váci Jávorszky Ödön Kórház korszerűsítésére és felújítására hivatott