KÉTSÉGBEESETT LAKÁSVÁSÁRLÓK FORDULTAK A BLIKKHEZ, AKIKET ÉVEK ÓTA HITEGET A VÁLLALKOZÓ AZZAL, HOGY BEKÖLTÖZHETNEK

Hétfőn elkeseredésükben megkeresték a Blikk-et mindazok, akik az évekkel ezelőtt már megelőlegezett váci otthonaik helyén még mindig csak torzókat találnak. A Blikk információi szerint feltehetően nagy a baj, már 121-en futnak a pénzük után.

Erről az esetről januárban már mi is írtunk, és azóta folyamatosan jelentkeznek azok a vásárlók, akik az ígért 2020-as átadás óta hiába várják, hogy birtokba vehessék a lakásaikat.

Sőt felhívással éltek a lapunkban – megelégelve a folyamatos áltatásukat –, hogy pertársaságot alakítanának annak érdekében, hogy vagy a pénzükhöz, vagy a megfizetett lakásaikhoz juthassanak végre.

Vác sajnálatosan az utóbbi években rendszerint a simlis építési vállalkozásaival került az országos médiába. Mi ezekről – mind az évtizedekkel ezelőtti nagy buktákról, mind a napjainkban zajlókról – beszámoltunk. (Lásd a lapszemlénk végén az ezekről szóló írásainkat!)

A lap megszólaltatott néhány kárvallottat, akik tapasztalatai meglehetősen egységesek:

  • nem tudják, mi van a pénzükkel,
  • mi lesz a lakásukkal,
  • a kivitelezők, akikkel a szerződést kötötték, elérhetetlenek,
  • a kapcsolatot csak egy ügyvéddel tarthatják, a cég előző jogásza a tulajdonosokkal együtt a leveleikre sem válaszol,
  • a tizenkét épületből bár kettő már kész, de lakhatási engedély azokra sincs,
  • munkavégzés fél éve nem volt az építési területen,
  • őrzés sincs, többször be is törtek, az elkészült lakásokból elvitték a tolvajok, ami csak mozdítható volt.

Több milliót buktak a vevők, amíg reménykedtek, addig toltak pénzt az építkezésbe. Csak összehordott téglák és teljesen kifosztott házcsonkok maradtak a váci nagy beruházás helyén

– írja a Blikk.

  • Van, aki a felsőtörökhegyi lakóparkba négy éve fizetett be két lakásra is előleget, és bár azokat 2020-ban kellett volna átadni, máig csak a puszta falak állnak,
  • van olyan károsult, aki négy lakás előlegét fizette ki, a gyerekeinek is itt akart ingatlant venni,
  • van olyan károsult, aki mindenét elvesztette, s az előleg befizetése után hitelből akarta kifizetni a lakás árát, ám a bank nem létező ingatlanra nem ad pénzt.

A vevők már pedig ott akarnak lakni, azon a telken, abban a lakóparkban, amelyre befizették a milliókat, de félő, hogy erre még éveket kell várniuk, ha egyáltalán felépülnek a lakásaik.

– Évekig csak a hitegetés ment, a magyarázkodás, a másokra mutogatás, hogy most a vízmű, most az út, majd az engedélyek miatt csúszik az átadás. Utánajártunk, a legtöbb kifogásnak valóságalapja sem volt – nyilatkozza a lapnak az egyik megszólaló vásárló. Amit megtudtunk, az viszont teljesen lehangoló volt: a cégvezetők azért bujkálhatnak előlünk, mert több végrehajtási eljárás is indult a vállalkozásaik ellen, vagyis nincs olyan tőke mögöttük, ami reményt adna, hogy befejezik az építkezéseket.

Sajnos, mivel reménykedtünk, az eredetileg befizetett pénz mellett is utaltunk a cégek számlájára, hogy meggyorsítsuk az építkezést, így az is odalett.

A Blikk építésügyi szakértője szerint egyszerre két cég több lakópark építésébe is belekezdett, ám ezekből egy sem épült fel, ez arra utal, hogy piramisrendszerben próbáltak építkezni, vagyis az első ütem eladásaiból fedezték volna a következőt és így tovább. Ám valamiért az első sem készült még el, az utolsónál pedig még az alapokat sem kezdték el ásni.

A szakértő még hozzátette, hogyha a vásárlók esetleg visszakapják a pénzüket, nekik az is kár lesz, hiszen az akkor ebbe beletett forint vásárlóértéke ma már csak az összeg háromnegyedét éri. A jog szerint ilyenkor az eredeti szerződés szerinti árakon kell teljesíteni az építkezést, de ez szinte lehetetlen. Ilyenkor fordul elő, hogy a vevők még több és több pénzt tolnak be, hogy haladjanak, de az is odavész.

Az építési vállalkozásnál tett végrehajtások azonban arra utalnak, hogy a kivitelező tönkrement… Egy feljelentés esetén a hatóság dolga lesz ennek kibogozása.

Az egyetlen megoldás, ha találnak egy olyan befektetőt, aki hajlandó tőkét invesztálni a lakóparkok felépítésébe, persze megint határidő-módosítással, drágábban.

A Blikk egyik megszólalója keserűen beszélt arról is, hogy hiába terveznek rendőrségi feljelentést szándékos csalás gyanúja miatt, attól még nem lesz lakásuk.

„Csúnyán át lettünk verve, amit az előlünk bujkáló cégvezetők, jogászok jól tudtak. Ők nem aggódnak, van hol lakniuk. Gyalázat!

– fogalmazta az egyik kárvallott vásárló.

A Blikk megkereste azt az ügyvédet, aki a jelenleg lakás nélkül maradt lakókkal tartja a kapcsolatot, elmondta, hogy az ő megbízói nem a korábbi kivitelezők, hanem már egy másik cég tulajdonosai, akik esetlegesen mégis be tudják fejezni az építkezéseket. Már minden vevővel beszélt, talán az építkezések folytatásából lehet valami, így van némi remény arra, hogy egyszer felépülnek ezek a szellem-lakóparkok.

***

VÁCON NEM ÚJ AZ INGATLANMUTYI – A VÁCI PLÁZA TÖRTÉNETE, AHOL CSAK VESZTESEK VOLTAK

ÚJABB ELJÁRÁSBAN VIZSGÁLJÁK, HOGY LE KELL-E BONTANI A VÁCI TÁRSASHÁZAT, AMIT A POLGÁRMESTER FIÁNAK CÉGE ÉPÍTTETETT

MÁR NEGYEDMILLIÓAN LÁTTÁK MATKOVICH BOTRÁNYOS VIDEÓJÁT

TOVÁBB GYŰRŰZIK A BOTRÁNY A KŐHÍD LAKÓPARK ÉPÍTÉSE KÖRÜL – MATKOVICH TOVÁBBRA IS MÉLYEN HALLGAT

MÁR KÉTSZER IS INDULT NAV VÉGREHAJTÁS MATKOVICH FIÁNAK CÉGE ELLEN