Ahol hatalomban vannak, ott eddig kudarcot vallottak az ellenzéki városok vezetői

Erre a megállapításra jutott a XXI. Századi Intézet elemzője egy, a napokban közreadott tanulmányában. A kormány és az ellenzék vészhelyzeti magatartását vizsgáló elemzésből többek között egyértelműen kiderül, hogy azok a döntések, magatartás minták és vészhelyzeti viselkedési módok, amelyekről folyamatosan írt a VácOnline, nem elszigetelt jelenségek, hanem az ország szinte minden ellenzéki kézben lévő város vezetésére jellemzőek voltak.

 

Rendszeresen visszaélnek az ellenzéki városvezetők a rendkívüli jogrend nyújtotta lehetőségekkel

E tanulmány külön kiemeli, hogy az ellenzéki pártok által közösen támogatott váci polgármester, Matkovich Ilona például azon túl, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben magához ragadta a döntés jogát és a képviselő-testület megkérdezése és beleszólása nélkül módosította a város költségvetését, a módosított büdzsét még a város honlapjára sem tették ki. A városvezetés ráadásul éppen a koronavírus-járvány idején fogott bele a városháza irodáinak nagyívű felújításába, miközben számos önkormányzati intézményi dolgozónak lenullázták a fizetését. Az ügy azért is érdekes, mert a vezetés korábban arról panaszkodott, hogy a közös koronavírus-védekezési alapba befizetendő gépjárműadó, a költségvetés kicsiny hányadát kitevő összeg elviselhetetlen terhet jelent. Közben az óvodákban olyan munkáltatói igazolást kérnek, amelyet a Magyar Közlönyben közreadott törvény nem követel meg. A bölcsődei és idősotthoni ellátást sokak számára ellehetetlenítik, s a tömeges kilakoltatások is ebben az időszakban indultak el, pozíciókat halmoznak a város cégeinek felügyelőbizottságaiban…

Hasonló lépésekbe kezdett más ellenzéki városvezető is, így többek között

Ózdon és Hódmezővásárhelyen, Budapest számos kerületében is megszorításokkal válaszoltak a kihívásokra, miközben a kormányon mindig a szociális érzékenységet kérik számon.

A tanulmány elemzi, hogy amíg az ország nemzetközileg is elismert módon sikeresen védekezett a járvány ellen, addig a legszembetűnőbb hibákat Budapesten követték el, ahol feltehetően a járványügyi szabályok nem megfelelő alkalmazása miatt több fővárosi fenntartású idősek otthonában gócpont alakult ki.

A sikeres védekezésről a számok tanúskodnak

Május 11-ig a 100 idősek otthonában bekövetkezett halálesetből 74 a budapesti idősotthonokban történt, csak a Pesti úti otthonban 42 ember halt meg.

Az adatok szerint, míg a nem fővárosi fenntartású otthonok gondozottjainak egy százaléka sem fertőzött, addig a fővárosi intézmények minden tizedik lakója igazoltan az. Karácsony Gergely ennek ellenére március óta hárítja a felelősséget és azt állítja, hogy a főváros minden szabályt betartott.

Mindeközben a balliberális Karácsony ilyen statisztikák után a legsürgetőbbnek azt találta, hogy már az eddig is túlzsúfoltságtól szenvedő budapesti utak egyik sávját elvette és kerékpárutat alakíttatott ki.

Lássuk most sorra az ellenzéki mantrák létjogosultságát, amit Vácon és országszerte hallhattunk az ellenzéki városok vezetőitől. Matkovich Ilona „nagyot ment” ellenzéki sajtószereplései, ahol zömében felsorolja ezeket az ellenzéki kommunikációs paneleket:

Népszava   |   Napi.hu   |   Index   |   Blikk  |   HVG

„Azért nincs pénz, mert a kormány elveszi a városoktól”

Matkovich Ilona által is szívesen hangoztatott vádra adott választ érdemes messzebbről kezdeni, mert egy jellegzetes balliberális gondolkodásmód belső természetére világít rá.

A bajban a konzervatívok összefognak és szolidárisak egymással, áldozatvállalók, a másik oldal pedig mindig kihúzza magát e természetes kötelesség alól.

2010-ben az Orbán kormány első intézkedései között szerepelt az önkormányzatok konszolidációja. Az előző balliberális kormányzatok alatt brutális adósság halmozódott fel, teljes csőd fenyegette magát az államot és szinte minden önkormányzatot, a felelőtlen gazdálkodás következtében a gazdasági összeomlás közelébe jutottak.

A települések önkormányzatait a valós önrész nélküli fejlesztések deviza alapú adósságspirálba kergették.

Lentner Csaba önkormányzati konszolidációról szóló munkáit érdemes áttekinteni.

Az Orbán-kabinet első döntéseinek egyike volt, hogy összességében mintegy 1.400 milliárd forintot fordítottak konszolidációra.  A 2011 és 2014 közötti

1.400 milliárd forintnyi kifizetés iszonyatosan nagy összeg volt,

amelyet mindenképpen ki kellett gazdálkodni a magyar államnak úgy, hogy nem csak az önkormányzatok, hanem maga az ország is csődközeli állapotban volt. Egyébként

az összeg nagyságára jellemző, hogy a 2.000 milliárd forint a vírusjárvány elleni védekezési alap, amelyet úgy emlegetnek a szakértők, mint a történelem eddigi legnagyobb, hazai gazdasági mentőcsomagját.

A balliberális városvezetők most elcsukló hangon beszélnek az ellenzéki sajtóban, hogy a koronavírus elleni védekezésből nekik is ki kell venni a részüket.

A valóság az, hogy a teljes teherből CSAK 2% hárul az önkormányzatokra.

A gazdaság talpra állítására és a védekezésre szánt 2.000 milliárd 95%-át kormányzati források átcsoportosítása teszi ki, és ebből alig 5%-a az, amelyet a pénzügyi szektornak, a multinacionális vállalatoknak és az önkormányzatoknak, ill. a pártoknak kell viselniük.

Az önkormányzatokat ez konkrétan 34 milliárd forinttal érinti, ami az egész költségeknek csupán a 1,5%-a.

A településeknek a gépjárműadó bevételeivel és azoknak a fejlesztéseknek az átcsoportosításával kell hozzájárulniuk a közös teherviseléshez, amelyeket még eddig nem írtak alá, amelyekbe még nem kezdtek bele. (Egyébként amit már elkezdtek, azok folytatódhatnak is, hiszen az az érdek, hogy a beruházások haladjanak, minél több pénz kerüljön a gazdaságba, minél több ember jusson munkához.)

Az ellenzéki önkormányzatok azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy csak őket sújtja ez a közteherviselési kötelezettség, valójában az összes, zömében nem balliberális önkormányzat is kiveszi ebből a részét.

 

Az ellenzéki önkormányzatok viselt dolgai a szolidaritás ezen időszakában

Ők azok, akik leginkább kihasználják a rendeleti kormányzás adta lehetőségeket, az elmúlt hetekben alig telt el úgy nap, hogy ne hoztak volna olyan döntést egyedül, melynek semmi köze nincs a koronavírus elleni küzdelemhez, viszont más szemében a szálkát, magukéban a gerendát sem veszik észre.

 

Pikó András – VIII. kerület

Itt az elvonások a költségvetés 0.7%-át teszik ki. A VIII. kerület elvett 60 közszolgálati lakást azoktól, akik a koronavírus ellen küzdenek – állítja Vörös Tamás frakcióvezető a HírTv tényfeltáró műsorában. Ezek a lakások arra szolgáltak idáig, hogy a rendvédelemben, egészségügyben, a katasztrófavédelemben tevékenykedő tűzoltók lakáshoz juthassanak Józsefvárosban. Egy személyben döntött a polgármester, ahogy egyedül fogadta el azt a már nevében is áporodott levegőt árasztó ötéves tervet is, amely arról szól, miért is nem fogja megvalósítani a választási kampányban tett ígéreteit. Lakóházakba hajléktalanokat költöztet be az ott élők megkérdezése nélkül, rendeleti úton, önhatalmúlag.

 

Baranyi Krisztina – Ferencváros

A polgármester asszony sem hagyta ki a rendeleti kormányzás adta lehetőségeket, ezért már a koalíciós társai is folyamatosan támadják. Az általa kezdett soronkívüli lakáskiutalások nem függenek össze a veszélyhelyzettel – állítja e műsorban a helybéli Gyurákovics Andrea. A nem lakáscélú helyiségek bérbeadását pályáztatni kellene, nem teszi a polgármester, kijátssza. A kerület alpolgármesterének, a kutyapárti Döme Zsuzsannának az volt a legfontosabb gondolata, hogy most itt lenne végre az ideje a könnyű drogok legalizációjának. Ez annál is megdöbbentőbb ötlet tőle, mivel az alpolgármester felel a kerületben a fiatalokért és a kultúráért, és egyébként a kábítószer egyeztető fórum tagja is.

 

Niedermüller Péter – VII. kerület

Számos utcát lezártak teljesen irracionálisan az autós forgalom elől. Komáromi Zoltán DK-s politikus megbízásáról a DK-s polgármester döntött egymagában. A havi 1,8 millió forintos megbízás mögött nem ismeretes, hogy mit fog cserében nyújtani. A különleges jogrend adta lehetőségeket arra használja fel, hogy párttársait kifizeti – állítja az erzsébetvárosi Bajkai István ogy. képviselő.

 

Soproni Tamás – VI. kerület 

Ad hoc utcalezárásokkal emelte a koronavírus elleni védekezés színvonalát.

 

Horváth Csaba – Zugló

Elfogadott egy közel sem makulátlan múltú parkolási céggel egy új szerződést, amelynek tenderét eleve úgy alkották meg, hogy annak csupán ez az egyetlen cég feleljen meg. Borbély Ádám zuglói önkormányzati képviselő azt állítja, hogy 400 milliós üzletet kötött a szocialista polgármester ezzel a kétes múltú parkolási céggel úgy, hogy a koalíciós partnerekkel sem egyeztetett Horváth Csaba. Ezt jóval olcsóbban is meg lehetett volna oldani.

 

Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhely

A polgármester a napokban kénytelen volt elismerni, hogy két év alatt egyetlen korrupciós ügyet sem sikerült feltárnia – jelentette ki Cseri Tamás önkormányzati képviselő a vásárhelyi Fidesz sajtótájékoztatóján.

Az országos politikai ambíciókat dédelgető Márki-Zay mindeközben hallgat arról, hogy csődbe vitte a várost és szeptembertől már az önkormányzati dolgozók bérét sem tudja kifizetni. Fogalma nincs arról, hogy a sajtóhírek szerint így is kiemelkedően jelentős munkanélküliségtől sújtott Vásárhely miként kerülje el a városvezető által többször meglebegtetett önkormányzati elbocsátásokat, leépítéseket. Számára a nagypolitikai ambíciók mindennél fontosabbak, a hétköznapok helyi teendőit is felülírják.

A sort itt befejezzük, a hírek iránt érdeklődők

bármelyik ellenzéki város utóbbi heteinek történeteit fellapozza, akkor alig talál mást, mint a demokrácia alapelveinek súlyos megsértését,

miközben ezzel folyamatosan a kormányt vádolják.