Mutatjuk, mit íratnak alá Matkovichék a havi 0, azaz nulla forintos fizetésekhez

Még szárad a festék és a lakk a kiglancolt városházi irodákban, még illesztik a méretre szabott díszes ajtókat az új helyükre, miközben tömegesen íratnak alá olyan tájékoztató leveleket a városi alkalmazottakkal, hogy mostantól egy fillér munkabért sem kapnak. Más városok ilyenkor nem magukra költenek, hanem segítenek az alkalmazottaiknak, Vác azonban rideg szenvtelenséggel nullázza le egyre több dolgozója fizetését, teszi teljesen kiáltástalanná a jövedelem nélkül maradó családok megélhetését.

Ömlenek a panaszok a közösségi oldalakon és e-mailekben, mert a városi vezetők egyre több helyen bukkannak fel, és mondják minden együttérzés nélkül a dolgozóknak, hogy mostantól egy fillért sem kapnak, éljenek meg, amiből tudnak. Ilyen iratokat dugnak a városüzemeltetésben vagy a kulturális intézményeknél dolgozók orra alá:

Szörnyű választás elé állítják Matkovichék egyre több önkormányzati intézmény egyre több alkalmazottját. Döntsék el: maradnak tovább alkalmazotti jogviszonyban, de fizetés nélkül, vagy elmennek munkanélküli segélyre. Ha az egyiket választja egy fillért se kap, ha a másikat, akkor ugyan kap pénzt, de oda az állása.

A tájékoztató magyarázó része hemzseg a féligazságoktól, mert bár valóban a koronavírus miatt veszélyhelyzet van Magyarországon, de ez még nem indok a közszférában a bérek lenullázására. Sőt, mivel a járvány sok új feladatot ró az önkormányzatokra, sok városban átcsoportosítják a dolgozókat és a új feladatkört kapnak: segítenek az időseknek, betegeknek. Vác azonban ez utóbbi közfeladatot jórészt önkénteseknek akarja lepasszolni, hogy ingyen csinálják azt, ami a városháza feladata lenne.

Vác 7 milliárd forintos költségvetésében ezeknek az embereknek a bére benne volt és benne van. A munkájukra szükség volt a járvány előtt, és újra szükség lesz a járvány utána is újra. Semmi nem írja elő az ő elbocsájtásukat, vagy a teljes fizetésük elvételét. Más városok vagy a kormány felszabadítják a tartalékot, átcsoportosítanak, új feladatokat jelölnek ki a dolgozóknak, csak hogy védjék a munkahelyeket. Vácon azonban nem ajánlanak más munkakört, fele bért, vagy minimálbért, csak a nullás bért, vagy az állami munkanélküli segélyt. Vác semmit, egy szalmaszálat nem tesz keresztbe a munkahelyekért, hanem a legrosszabb liberális hagyományokat követve mindenkit a sorsára hagy. Miközben tudjuk, hogy van pénz a kasszában, csak azt másra költik.