Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Kiállítással emlékeznek az "Élet mesterére" Nyomtatás E-mail
Az egy esztendővel ezelőtt, hetvenhat éves korábban elhunyt tudós alkotó, prof. dr. Gánti Tibor életéről 2010. április 24-én a váci Madách Imre Művelődési Központ Kassai Vidor Galériájában nyílt kiállítás "Magister Vitae" avagy az "Élet mestere" címmel. A 2009. április 24-én elhunyt professzor dr. Gánti Tibor biokémikus, szakterületének elismert személyisége Vácott született. Halálának első évfordulójára családja életút kiállítást állított össze, amely május 8-ig látható a Madách Imre Művelődési Központban.



Húsz tabló, melyen témakörönként válogatott fotók és dokumentumok követik az életutat, a vitrinekben kedves tárgyai és kitüntetési láthatók. A teljes életút ismertetése volt a kitűzött cél, nem pusztán a rendkívüli életműé. A család meggyőződése szerint egy ilyesfajta dokumentálás többet ad, többet megmutat az emberből, nem csak az alkotót ismerhetjük meg általa. Az anyagot Gánti Tiborné gyűjtötte össze, és vejük, Varga László grafikus öntötte formába. A megnyitó idejére megvalósult a professzor úr egyik dédelgetett terve is, felesége megjelentette a visegrádi várról készített Gánti fotók albumát. A Váci Múzeum Egyesület védnökségével zajló megnyitón több, mint százan voltak jelen, a tisztelgők között az emlékező váci és nagymarosi polgárok mellett megjelentek a tudományos élet jeles képviselői is. Köztük volt Prof.dr. Szathmáry Eörs, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, aki rövid megemlékezésében méltatta a professzort.

A Váci Múzeum Egyesület egykori elnökének emlékére összeállított kiállítást pedig Zomborka Márta, a Váci Múzeum Egyesület alelnöke nyitotta meg. A megnyitó szöveget az alábbiakban teljes terjedelmében olvashatják.

Az egy éve  elhunyt biokémikus professzor életművét, a Gánti Tibor alkotó életét bemutató  kiállítás megnyitóján ne vegyék rossz néven tőlem, ha néhány szakkifejezéssel indítom mondandómat. Bevallottan szubjektív ez a megemlékezés, és az marad a szakkifejezések magyarázgatásával együtt is, nem tudom, nem is kívánom az érzelmi töltettől mentesíteni szavaimat.    

A kiállítás főcíme „magister vitae”, „az élet mestere” jelentésű gyönyörű  latin kifejezés. Ez, mint Gánti Tiborra vonatkoztatott titulus a hamarosan megszólaló Szathmáry Eörs professzor nekrológjában jelent meg, aki egykori tanítómesterét érdeklődése és munkássága okán érezte jogosultnak a címre. Hisz Ő az „élet mestereként” mindig az élet alapjait, alapelveit, mibenlétét kutatta.

A latin kifejezés után fontosnak tartok itt egy angolt is említeni, ez az imprinting, vagyis a bevésődés. A szó az etológiában, az állatok viselkedéskutatásában alkalmazva egy jelenséget jelöl, ami igen gyors, és kitörülhetetlen tanulást eredményez. Egy folyamat, amikor a fiatal egyed valamit tapasztal, arra reagál, és ez a viselkedés rögződik benne. Adott helyzetben aztán egész életében mindig ugyanúgy, sztereotíp módon viselkedik. Az embernél a bevésődési folyamat létezése eddig nem  igazolt, de Gánti Tibor - csak félig tréfásan – imprinting-ként emlegette saját gyerekkorának, váci éveinek erős hatásait. Belevésődött a gyermekkori környezet, annak minden tapasztalása, a neveltetés minden következménye. Amikor erről beszélt, kiemelte édesapjának, a fegyelmezett, ám nagyon kreatív és kísérletező kedvű órás mesternek a példáját, elvárásait, meg a Naszály lankáin húzódó szőlőt, ahol gyermekként egész nyarakat töltött. És természetesen következett a Liget, a Duna, a sziget, a vízparti séták, a túrák fölemlítése. Csodált környezete mellett gyerekként előbb a regényes tenger vonzotta, a vadon, majd a hó és jég birodalma. Tisztelte a természet erőit, elgondolkodott ember és természet viszonyán.

A családban végtelen szabadságot eredményzett a gyereknek az elvárt fegyelem betartása, majd az ennek nyomán megnyilvánuló teljes szülői bizalom. Egyedül barangolhatott erdőben és vízen, használhatott flóbert puskát, figyelhetett, tapasztalhatott, s a szabadság gyakorlásával tanulta a felelősséget. Nem tankönyvekből ismerte meg a természet összefüggéseit, ezért szinte minden kutatott jelenségre akadt később gyermekkori emlékekből is példája. 

„Mindent megfigyelni, mindenből következtetni. Előre gondolkodni, a jövőbe nézni. És mindent próbálni megérteni. Mindennek van oka. Az ok ismerete nélkül féltudás a tudás.” - írta a '94-ben megjelent Váci eltűnő szigetek című könyvében. „..jónak-rossznak egyaránt van következménye. ...nem a pillanatnyi jó az igazán jó, s mindennek az áldozat adja meg az értékét, amit érte hozunk.” 

Ez a számtalan saját tapasztalat felnyitotta szemét az emberi önzés és rövidlátóság következményeire, a környezet tönkretételére is. "Láttam még a múlt bűneit, új eredményeink szemem előtt bontakoztak ki: de láttam még a múlt értékeit is, s tudom, hogy nagyon sokat közülük balga módon saját kárunkra hagytunk elveszni."
 
Meggyőződése volt, hogy személyiségfejlődésének, kutatói módszertanának kialakulásában döntő szerepe volt annak a kilátásnak, panorámának is, ami a család szőlőjéből nyílt. Északról a Naszály, távolabb a Börzsöny és a Pilis által zárt látóhatár, keleten az Alföld síkja. És uralja mindezt a Duna, ami a hegyek közül kitörve a Szentendrei-szigetet zárja közre. Ebben a csodás környezetben érzékelte a kicsit és a végtelen nagyot, a gyorsat és a végtelen lassút, a mozdulatlant és az örökké változót. Ha erről volt szó köztünk, mindannyiszor egyetértően és elégedetten állapítottuk meg, hogy Vác határában minden jelen van, ami Magyarországon természeti környezetként előfordulhat. 

Ahogy tömören maga is megfogalmazta: a lényeglátást, a megfigyelés fontosságának tudatát, az alkotás értékét és annak örömét hozta hazulról. A családi nevelés hatása mellett talán annak „módszertana” is beleivódott. Megtapasztalni - kipróbálni – megérteni, ez az a láncolat, ami mindig, mindenkor eredményesnek bizonyult az ismeretszerzésben és  átadásban. Gánti rendkívül eredményes ismeretterjesztő volt; a legbonyolultabb tudományos kérdéseket is képes volt közérthetően és érdekesen elmagyarázni, azok lényegét megfogni, kiemelni, és hallgatóinak vagy olvasójának átadni. Közvetlen beszélgetésben, előadásban rájött, ha hiányzott valami a megértéshez, fölismerte hol hiányosak a hallgatóság ismeretei, és nem sértődött meg a valóságra, hanem befoltozta a lyukat mielőtt folytatta volna a magyarázatot. 
A szintetizáló elme mintapéldája volt számomra, akinek gondolkodásában az ismeretek, tapasztalatok összeértek, összeálltak. Nagyon tisztán látott, ragyogóan következtetett. Ezt azonnal megtapasztalhatta a vele beszélgető, függetlenül attól, hogy miről folyt a szó. Gánti átlátta a biológiai rendszerek minden megnyilvánulási formáját, így a társadalomban zajló folyamatokat is.  Ehhez betegsége idején, kényszerű bezártságában leginkább közvetett úton szerzett információkból, távolról érzékelhető emberi megnyilvánulásokból, gesztusokból szűrte le tapasztalatait. Ennek ellenére utolsó beszélgetéseink alkalmával is érzékelhettem, hogy sokkal tisztábban átlátta az ügyeket mint sokan mások, akik közvetlenül jelen voltak, vagy akár dokumentumokból tájékozódhattak. Felismerte a valós mozgatórugókat például a váci múzeum körül az utóbbi években zajló folyamatokban is. 

Soha nem meséltem el neki, hogy nevét meg kellett jegyeznem már akkor, amikor még azt sem tudtam, hogy közös eleme lesz életünknek a Váchoz való kötődés. Egyetemi éveimben a történeti és néprajzi kötetek mellett mindig szem előtt voltak az Ő könyvei, mert közeli családtagom rajongott munkáiért. Írt is neki kérdésekkel teli levelet, és kapott is nagyon korrekt választ arra. Aztán már Vácon, a nyolcvanas évek közepén Rusvay Tibor révén személyesen is megismerhettem, és dolgoztunk együtt - ha nem is napi kapcsolatban, de mégis 15 éven keresztül - a Váci Múzeum Egyesület vezetésében. Az Egyesület akkoriban is aktív tagjai bizonyára megerősítenek benne, hogy mindig ünnep volt, amikor megjelent, amikor találkoztunk, és nem csak azért, mert általában ünnepi alkalmakkor képviselte az Egyesületet, közgyűlésen, konferencián, évfordulók alkalmával. Ahová megérkezett, ott jelen volt. Ha pedig Ő hívott és fogadott látogatót, annak szívélyes és gondoskodó házigazdagént  kellemes órákat, tartalmas beszélgetést, biztonságérzetet adott. Az elnöki posztról való leköszönését egészségének romlása indokolta, de később is figyelt az Egyesületre, fontos kérdésekben megszólalt.

Nem volt könnyű és egyenes életútja, életpályája, ezért is volt hiteles, amikor a munkáról, alkotásról, kiállásról beszélt, és talán ezért is ismerte fel hamar és biztonsággal a más módszerekkel érvényesülni kívánókat. Ezt a rögös, de nagyon eredményes, különös-különleges életutat mutatja be a kiállítás, amit Gánti professzor családja állított össze. A kiállított anyagot a Vele örök szimbiózisban élő feleség, Méda gyűjtötte egybe, és az itt látható professzionális formát grafikus vejük, Varga László adta meg hozzá.
 
Az egykori tanítvány, Szathmáry professzor bővebben szólt a tudományos munkásságról, eredményekről. De javaslom, hogy később vegyék majd kézbe Az élet általános elmélete című Gánti könyvet, amiből az átlagos földi halandó is megértheti a professzor dr. Gánti Tibor nevéhez fűződő korszakos felfedezést. 

Fogadják szeretettel a kiállítást, amely bemutatja egy váci gyerek útját a naszályi szőlőhegytől a Mars kutatásáig. Köszönjük a családnak, hogy megajándékoztak vele bennünket.

PROFESSZOR DOKTOR GÁNTI TIBOR emlékére

2009. április 24-én elhunyt Vác szülötte, a hosszabb ideje nagymarosi lakos biokémikus, szakterületének elismert személyisége. 

Gánti Tibor 1933-ban született Vácott – eredeti nevén a Ruzsicska családba-, itt vált felnőtté a várost körülölelő pazar természeti környezetben. Ez a tény kutatói pályáját is meghatározta. Maga vallotta egy interjúban, hogy tudományos érdeklődésének minden hajszálere a váci tájba gyökerezik. A városban közismert és megbecsült órás-ékszerészmester fiaként úgy jutott első természettudományos könyveihez, mikroszkópjához, hogy a nagytemplom óráinak kezelését vállalta át édesapjától, azért kapott javadalmazást. A templomtoronyban, a szobrok lábainál töltött idők, a Ligeti tó partján tett felfedezések, a Dunánál és a korzón való töprengő hajnali séták örökre tudatába ivódtak, és időről-időre felidéződtek benne. A Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki karán szerzett diplomát (1958), ezt követően többek közt a Forte Fotókémiai Kutatójában is dolgozott. Élelmiszerkémiai témából doktorált (1963), ipari mikrobiológia témakörben szerzett kandidátusi fokozatot (1974), majd elméleti biológia területen vált a biológiai tudományok doktorává (1980). Címzetes egyetemi tanár 1981-óta, akadémiai kutató, emellett mindig számos megbízatásnak, társadalmi szervezetben vállalt posztnak tett eleget. 

Az elméleti biológia professzoraként elsősorban az élet mibenlétének, keletkezésének kutatásával foglalkozott, és elkötelezett munkása volt az élővilág megőrzéséért folytatott küzdelmeknek. 16 önálló tudományos műve jelent meg különböző nyelveken, néhányuk több kiadást is megért. Gánti professzornak a tudományos ismeretterjesztés is természetes közege volt, számtalan kiadvány, cikk, tanulmány tanúskodik erről. Rendkívüli megfigyelőképességgel, éles logikával, lenyűgöző stílusban írta meg munkáit, sokszor az irónia és a kritika eszközeit is alkalmazva legyen szó tudományról, környezetvédelemről, vagy politikáról.

Fő műve az úgynevezett chemoton elmélet, amely az élő és élettelen elválasztását, az élet minimálmodelljét, a keletkezésének és mesterséges előállításának elméleti alapjait foglalja magában. Kutatásai alapul szolgálnak az EU legfontosabb nanotechnológiai programjához, a PACE program megvalósításához.

Gánti Tibor alkotóereje teljében fogadta el a szülőföld hívását, vállalta a Váci Múzeum Egyesület elnöki teendőit. Elnökként a klasszikus hagyományoknak megfelelően képviselte a polgári egyesületet, a váci értékeket. Másfél évtizedes tevékenysége során – 1987-2002 között - az egyesületi lét és működés minden gondját, problémáját megtapasztalta, kezelte. Míg egészségi állapota ebben nem akadályozta, elnöki megbízatását követően is rendszeres kapcsolatot ápolt az egyleti tagsággal, a váciakkal. Egy lokálpatrióta vallomásként is olvasható Váci eltűnő szigetek című munkája, ami az Egyesület kiadványsorozatában, a Váci Füzetek második köteteként jelent meg. A VME elnöki búcsúja alkalmával, 2002-ben Tragor Ignác Emlékéremmel köszönte meg munkáját. Számos elismerést kapott másutt is, ilyen a Herman Ottó-díj (1982), a MTESZ-dij (1986), a Pro Natura (1989), Pest Megye Tudományos Díja (2006), Nagymaros díszpolgára (2007) kitüntetés.

Utolsó  éveiben a választott lakóhely értékeit szemlélte érdeklődéssel, foglalkoztatták az urbanisztika kérdései, a környezet szépségének és az épített környezet sebeinek ellentmondásai. Napjainkban jelent meg utolsó könyve, a Természet kebelén címmel. Számos terve volt még, lelkes fotósként például az ablakából minden időkben megfigyelt és fényképezett visegrádi várról készített elő kiadásra egy albumot. 75. születésnapján mesélte az őt köszöntőknek, hogy nagyon foglalkoztatja miként kopik ki az emberiségből az élő közösségeket jellemző és fenntartó változatosság, hogyan válik az emberi faj egyre inkább egyetlen együttműködő organizmussá. Ennek jeleivel, veszélyeivel szeretett volna még szembesíteni bennünket. Gondolataival sokszor megelőzte korát, hangját már nem halljuk, figyeljünk írásaira. Nyugodjék békében!

A Váci Múzeum Egyesület elnöksége
 
(A fenti nekrológ a Váci Naplóban jelent meg 2009-ben)

Fotók: Varga László

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat