Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
Látszik az e-kereskedelem növekedésének vége? Nyomtatás E-mail
Nem mindenki marad talpon a webáruházak közül.A nagy nyugat-európai országokhoz képest a kelet-közép európai országokban, a piacok kis méretéből adódó korlátok – nem is szólva a nyelvi akadályokról, esetleg kulturális különbözőségekről – a mögöttünk hagyott évtizedekben nagyjából kialakultak már a hagyományos kereskedelemben. A lehetőségeket sokan felismerték az e-kereskedelemben, és úgy tűnik ebben a vonatkozásban a kelet-közép európai piacok még némi növekedéssel kecsegtethetnek. A nagy kérdés csupán az: marad-e hosszútávon a tendencia?

Az elmúlt év tapasztalatai és a várható folyamatok

A fentiekből is kiderült, hogy a hazai illetve kelet-közép európai piacok közös jellemzője a megosztottság. A rendkívüli mértékben tagolt kis méretű piacokon, a nagy méretű és már nemzetközi lefedettségű online kereskedők számára nehéz terjeszkedni, mert minden országban gyakorlatilag elölről kell kezdeni az építkezést. Bár utóbbiakból adódóan Magyarország és Kelet- Közép Európa nem kifejezetten vonzó a nagyobb online kereskedők számára, a körülmények viszont egyelőre még a helyi vállalatoknak dolgoznak. Ma egy webshop készítése már félmillió forint alatt megoldható, ami azt jelenti, hogy akár egy egyéni vállalkozó is indíthat webáruházat. A felhasználók elérése pedig a közösségi média segítségével még kellően olcsó.

Növekvő e-kereskedelem, tapintható korlátok

2016 végén látott napvilágot az a felmérés, amely szerint az online piac forintban kifejezve több mint 300 milliárdot. A kutatás szerint az e- kereskedelem durván háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél. A szakemberek egyébként már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy az akkori növekedési ütem lassacskán elérte a korlátait. A növekedési korlátok jelei tehát már ekkor látszódtak, és sokak számára úgy tűnt, hogy szektor 2017-ben jelentős kihívások előtt áll. A várakozásokkal ellentétben a tendencia mértéke elmaradt a várttól, de a „karácsonyi szezonhoz” hasonló alkalmak továbbra is kedvező irányba mozgatják a piacot.

Nem mindenki marad talpon az online piacon!

A 2018 közepén levonható konklúziók alapján kijelenthetjük, hogy e-kereskedelem a vállalkozó szellemű hazai törekvőknek Európai Uniós kitekintésben még nagy lehetőségekkel kecsegtet. Míg az elmúlt évben a hazai e-kereskedelmi piac meghaladta a 425 milliárd forintot, addig az európai piac is jócskán tartogat lehetőségeket. Nem véletlen, hogy a már kiépült és jól menő hazai cégek – mindenekelőtt az elektronikai cikkek, a használt ruhák vagy éppen a kisállattartás különböző termékeinek vonatkozásában – sikeresen terjeszkednek az Európai Unióban. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, az erre érett hazai cégeknek érdemes minél előbb meglépni a külföldi piacnyitást, mert a 2016-2017-ben is tapasztal kedvező viszonyok nem fognak örökké tartani. Nem pusztán arról van szó, hogy egyre több régiós szereplő jelenik meg az e- kereskedelemben. Amennyiben valaki képes az ügyfélszolgálati és marketingkérdések hatékony megoldására, az még mindig többéves versenyelőnyre tehet szert a nagy szereplőkkel szemben.

Még kiaknázható, de már nem könnyű terep!

A 2018-as év közepén kijelenthetjük, hogy az e-kereskedelemben még mindig rengetegen látnak lehetőséget, ám a szakemberek szerint óriási tévedés lenne azt gondolni, hogy könnyű terepről van szó. Az e-kereskedelemben már jártas vállalkozók szerint a magyar piacon nem annyira az új, mint inkább a visszatérő vásárlókra lehet építeni. Ehhez azonban a folyamatos trendkövetésre és állandó innovációra van szükség.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat