A PÉNZHIÉNA- ÉS A KRAJCÁRKESELYŰ-FÉLÉKNEK TÁVOZNIUK KELL A KÖZÉLETBŐL! – TALLÓZÁS A VÁCIVILÁG LEGUTÓBBI ÍRÁSAIBÓL

Jelenleg a városháza legkarcosabb hangúbb ellenzéki lapja tagadhatatlanul a VáciVilág, amely fittyet hányva a klasszikus újságírás normáira, egyféle jelentős szubjektivitásra törekedve, a szerző által közvetített üzenet hatásának felerősítése érdekében hajlamos a tények és a fikciók könnyed vegyítésére. Ennek akár még a pontosság igényét is alárendeli, hogy a stílusa felülkerekedjék a szigorúan vett tárgyilagosságon. (Azért tények, viszont ugyanúgy tények maradnak a sorok között!) Bár már nem új ez a „gonzó” újságírói stílus, amely manapság a VáciVilág valódi „sármját” adja, amely igazából egyféle erős válasz a Matkovich-, Ferjancsics-, Fehér-, Tótváradi-féle, politikushoz méltatlan, normál demokráciában megengedhetetlen, félművelt, néhol pedig egészen bunkó, alpári megnyilvánulásokra. A VáciVilág, nem tesz mást, csak használja az „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”-elvet.

A lap nem fogja vissza magát semmilyen tekintetben az egyre bővülő Váci Közéleti Bestiáriumában, hogy kifejezze nemtetszését a valóságosan is létező városi anomáliák miatt. Ezért ismert közszereplőket nem átallja úgy nevezni, mint MutyICAcica, Közpénzhiéna, Krajcárkeselyű, Vezértulok, Homályökör, Buzgárbirka, Mohóviziló, Pancsolókisleányok, valamint a zavaros ideológiájú városvezetés többségét alkotó csoportot Hiénapártnak és amiből azok jól élnek azt Közpénztehénnek hívja.

Az utóbbi egy évben csupán egy tucatnyi írással, valamint ezzel az említett szubjektív stílusával óriási olvasói sikert ért el a lap, amely egyébként meglehetősen hatékonyan mutatja be ugyanazon jelenségeket, amelyek ellen a VácOnline is számos cikkében felszólal. Ha létezik a sajtónak Vácon őrkutya szerepe, azt ma városunkban a magát Salleroroszlánnak nevező VáciVilág maximálisan megteszi.

Más stílusban, más nyelvezeten, talán más olvasóközönségnek is, de hatékonyan elviszi hírét annak, hogy a jelenlegi a balliberális városháza környékén milyen botrányos ügyek vannak!

Az alábbiakban igyekszünk a legfontosabb öt írásuk esszenciáját adni, valamint közöljük a jellegzetes bestiáriumi képes karikatúráikat is.

***

SZEPTEMBER 18-án megjelent „A közpénz-csalások, -lopások felderítésében mi vagyunk a legjobbak!” írásukban már-már arról panaszkodnak, hogy a VácOnline-t egészen mondvacsinált okokkal folyamatosan sajtóperekkel bombázza a városháza, ők pedig, a VácOnline-hoz hasonlóan – bizonyosak híreik valóságtartalmában, de a magyar újságírásban szokatlanul erős, ironikus hangnemet megütve – mégsem kaptak még egyetlen sajtópert sem a nyakukba. Nem értik ezt a jelenséget. (Őszintén szólva mi sem!)

Első ügyük a városháza egyik szervezetében talált fiktív számlák közvélemény és a városháza elé tárása volt. A város vezetése sokáig nem volt hajlandó reagálni minderre, csak csöndben-halkan elengedte az időközben rendőrség által is vizsgált vezető kezét. Hivatalos megnyilvánulás azóta sem történt Matkovich Ilona részéről, hogy milyen gazdasági visszaélések történtek ennél a városi részlegnél, amely már bőven az ő általa vezetett intézménynél történt.

Második kiemelt ügyük volt az MSZP-s pártpénzek eltulajdonítása, és az aláírások meghamisítása. Az elkövető Kiss Zsolt közben gyanúsított lett, akiről nem kevesebbet állít a lap, hogy ő egy köztörvényes pénzpióca. (A lap szubjektív megállapítását a bíróság, majd eldönti, de hogy Matkovich Ilona az ő kezét miért nem tudta elengedni még, az az egész város számára titok.)

Harmadik ügyük az általuk a rendszerváltás utáni helyi közélet legvisszataszítóbb figurájának tartott, Ferjancsics László saját maga által felépített mítoszának a lerombolása volt az érintett kétes ügyeinek nyilvánosság elé tárása által.

Az általuk közönséges élősködőnek tartott közszereplő szerintük mára közröhej tárgya lett, és személyiségéről már nem a profi politikus és a kommunikációs szaktekintély (valójában egyik sem volt soha) rajzolódik ki, hanem a közpénzért betegesen remegő, korrupciótól vissza nem riadó, 30 milliós velencei Pénzhiéna.

Elég volt belőle – hangoztatja szinte minden írásában a lap – neki is távoznia kell! A Pénzhiéna, aki hírhedt mindenki alpári sértegetéséről, mi több rendszeres feljelentéséről, SEMMIT NEM TETT a VáciVilággal szemben! Miért? Mert igazat írtunk!

– szögezi le a lap.

A városi közélettel kapcsolatban nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy a polgármester csapdában van, amennyire tudja, háttérben próbálja tartani két sáros alpolgármesterét és előtérbe helyezni a harmadik alpolgármestert, akit korrupciós ügyön eddig még nem kaptak rajta, de aki már képmutatásból és arroganciából nagyon sokat tanult az előző kettőtől.

***

SZEPTEMBER 25-én megjelent „Bestiárium 10, Meseország mindenkié? (Vagy csak Vác ilyen szerencsétlen?)” című írásukban nem kevesebbet állít a VáciVilág, mint azt, hogy

Vác egy következmények nélküli város. A polgármester asszony folyamatosan hárít, arra hivatkozik, hogy az elkövetett bűncselekmények nem az ő idejében történtek.

Valóban nem volt még polgármester,

  • amikor román cégtemetőben eltűnt a cége,
  • a Pénzhiéna nem most szerette volna ellopni a 30 milliót,
  • a Krajcárkeselyű nem most lopott a saját pártjától,

ettől még a közvélemény szerint ezek az emberek nem lehetnének egy város élén, ha a város levonta volna a következményeket a választás idején, hiszen ezen bűncselekmények egy része már akkor is köztudott volt.

BESTIÁRIUM 12 című írásukban a helyi közvéleménykutatási eredményekre hivatkozva állítja a lap, hogy Matkovich Ilona polgármester asszony iránt nagymértékben csökkent a választói bizalom, valamint új, feltörekvő, ifjú képviselő jelentkezett be a Bestiáriumba, Beni, a Buzgárbika, akit érdem nélkül jól fizető álláshoz juttatott a városháza.

***

OKTÓBER 8-i cikkéből azt szeretnénk kiemelni, hogy a városháza folyamatosan a korrupcióellenességről beszél, tehát várja a lap, hogy

mikor kerül sor Ferjancsics László és Kiss Zsolt távozására. Minden segítséget meg kíván adni, hogy piszkos üzelmeik napvilágra kerüljenek és mihamarabb távozzanak a közpénzek közeléből.

***

NOVEMBER 4-én kelt írásukat szó szerint idézzük:

„A Pénzhiéna egy Rozmaring Sándor új önkormányzati állását firtató kérdésre (melyre természetesen nem érkezett válasz) azt böfögte vissza válaszként, hogy tud olyan képviselőről, aki a Sportcsarnokban volt állásban 20 évvel ezelőtt! Ezzel egy képviselő havi kb. 20.000 Ft-os, 5 hónapon át fennálló megbízására célzott. Egy olyan figura ossza ismét az észt, kinek közpénz iránti beteges rajongása már legenda számba megy. Pont ő az, akinek semmilyen joga sincs erkölcsi kérdésekben megszólalni.

Hiszen ő volt:

  • aki éveken át, egy cég megbízottjaként több önkormányzati érdekeltségű cégnek is dolgozott, beleértve a Kórházat, az OTTO Kft.-t, az akkori váci foci kft.-t, és másokat. A megbízási díjak havonta sok százezer forintos tételek voltak. Mivel közben persze képviselő is volt, felmerül a jogos kérdés: tényleg dolgozott, végzett hasznot hozó munkát is, vagy csak képviselőségéből fakadó lehetőségeket kihasználva, szokása szerint saját zsebét tömendő, próbálta a háttérben megmanipulálni a városi döntéseket? Minden bizonyíték a rendelkezésünkre áll. (Perelj már, foltos minket is!)
  • ő az, aki megkísérelte átadatni az önkormányzattal a város több milliárdos vagyontárgyát, a kórházat a Hospinvest részére. (Megjegyzés: ez a szerencsétlen ugat az egészségügyre, mikor egy olyan cégnek akarta lejátszani a kórházat, ami két év múlva csődbe ment, egy vezetője pedig börtönbe is került).
  • aki ezek után, 2010-ben árulása jutalmaként 3 millió Ft-os szerződést köthetett azzal a váci kórházzal, melyre előtte két évvel még szemet vetett. Ekkor nem volt képviselő, de csak el kell olvasni a helyi médium erről szóló cikkét. Minden szava igaz.
  • kinek legendás Velencei-tavi korrupciós kísérletéről a VáciVilág már részletesen beszámolt.

Érdemes átlapozni oldalainkat!

De a Váci Szívvel csapata tesz egy javaslatot:

hozzon a képviselő-testület egy olyan határozatot, hogy képviselő ne állhasson városi cégnél alkalmazásban.”

– eddig az idézet.

Várja a lap a Nagy Váci Megtisztulást, a NVM-t! A következő lépés a problémák országos szintre emelése lesz, amennyiben nem történik érdemi intézkedés – inti meg a VáciVilág a városházát.

***

NOVEMBER 5-i cikkükben a képviselők álláshalmozásának visszaszorítására tett kísérletet Csereklye Károly képviselő, aki „egy határozati indítványt terjesztett elő, 2021. december 31-i végrehajtási javaslattal, amelynek lényege, hogy Vác Város Képviselő-testülete hozzon rendeletet arról, hogy képviselő nem állhat sem főállású alkalmazásban, sem megbízási szerződés, vagy más jogviszony alapján a város érdekeltségébe tartozó cégeknél, ott nem kerülhet fizetett munkaviszonyba.”

Itt elsősorban Rozmaring és Tótváradi képviselők friss álláskinevezései borzolják a váci közéletet, kíváncsian várjuk, mikor veszi napirendre a testület a javaslatot.

***

A VÁCIVILÁG ÜZENETE: NE FÉLJETEK!

A VáciVilág vallja az egyik cikkében, hogy a lap egy tényfeltáró médium, amelynek legerősebb fegyvere a kíméletlen igazság, amelynek mindegy, hogy csak ritkán szalonképes stílusban, „nem körülírómódban” fogalmazza meg a mondandóját, elvük, hogy a tények magukért beszélnek. A váci politikai aktorok csúsztatásaira, elkendőzéseire, tereléseire azonnal lecsapnak, általában az övékénél jóval erősebb hangnemben. Ennek ellenére információikat hosszas ellenőrzés és utánajárás után hozzák nyilvánosságra.

Ezt a bozótharcos magatartást annál is inkább vállalják, mert olvasóiktól sok levelet kapnak, amelyekben azt jelzik, hogy nagyon tetszik nekik, amit csinál a VáciVilág, de nem mernek a cikkeikre reagálni, mert él egy félelem még a váci polgárokban.

Ennek ellenére egyre nagyobb bizalommal fordulnak a laphoz, különösen azok, akik el is küldik forrásértékű bizonyítékaikat. A VáciVilág legfőbb üzenete a váci polgárokhoz, hogy bármennyire is igyekeznek elvenni kedvét a helyi választóknak a helytelen városvezetés bírálatától, de

NE FÉLJENEK!