Ferjancsics László a HospInvest és a magánegészségügy környékén

Ferjancsics László bemutatkozásában szűkszavúan ír magáról, és rendre kihagyja beszámolóiból a HospInvesttel és a profitorientált egészségiparral kapcsolatos előéletét. Most ennek mutatjuk be egyes részeit.

Nem is hinnénk, hogy milyen kapcsolat alakult ki Ferjancsics László és az egészségügyi üzleti világ között.

 

Azonban mielőtt rátérnénk az alpolgármester személyes közreműködésére, idézzük fel a HospInvest szégyenteljes történetét:

 

A HospInvest céget (előbb kft., majd zrt. formában) 2000-ben alapították magánszemélyek egészségügyi szolgáltató vállalkozás létrehozásának céljával. Ez a valóságban azt jelentette, hogy részt vettek a szocialista kormányok által indított kórházprivatizációban. Az interneten fellelhető források szerint

a cég ereje teljében 15 településen volt jelen, öt kórházat, négy rendelőintézetet és 22 gyógyszertárat működtetett.

A HospInvestről és tevékenységéről, röviden azt lehet tudni, hogy önkormányzati kórházak működtetését vették át. A sajtóban megjelentek szerint a cég által kötött szerződésekben kikötötték, hogy ha a cég bedől, többszázmilliós követeléssel fordulhat az önkormányzatok felé, olyan beruházásokért is, amit a városháza nem is kért tőlük. Azaz

még egy csődbe kerülő kórházon is tudnak profitálni.

Az interneten számos forrás beszámolt a HospInvest ámokfutásáról az egészségügyben:

  • Az index cikkéből kiderül, hogy a cég csődvédelmet kért, mivel sem az alkalmazottak, sem a hitelezők, sem a beszállítók követelését nem tudták teljesíteni, rendkívül rossz helyzetbe hozva ezzel az általuk működtetett kórházakat. A cég tehát a működésképtelenség határára sodorta ezeket a kórházakat.
  • Volt, amikor több százan tüntettek az egri kórház privatizációja ellen.
  • A dolgozók és betegek kérését azonban 2008-ban figyelmen kívül hagyták és a HospInvestet nyilvánították ki győztesnek a kórház működtetésének magánosítása során. Mindent elmond, hogy mennyire tartottak a HospInvest felelőtlen gazdálkodásától, hogy a kórházban dolgozók közel 33%-a nem írta alá munkaszerződésüket, miután átvette a HospInvest az üzemeltetést. A cikk arról is beszámol, hogy a miskolci kórház harminc olyan dolgozót – orvosokat, műtősöket, ápolókat – vett át, akik nem akartak az egri kórházban maradni.
  • Sajnálatos módon utóbb ki is derült, hogy az aggódó dolgozóknak volt igaza, ugyanis a több mint 6 milliárdos fejlesztési ígéretekkel érkező cég elképzeléseiből nemhogy semmi nem valósult meg, hanem nekik köszönhetően még a kórház is leépült.
  • Szinte az összes általuk üzemeltetett kórházban áldatlan állapotok uralkodtak, és számos esetben a dolgozók sem kapták meg a bérüket. Amire Ferjancsics a HospInvest illetékeseként csak annyit tudott mondani, hogy „ez az állítás valótlan”. Mindössze ennyi volt a reakció az ezután szinte rögtön csődvédelmet kérő cég részéről.
  • Az is kiderült, hogy a HospInvest egy olyan kártékony vállalkozásnak bizonyult, mely minden olyan társaságot, amelyhez köze volt magával húzott a mélybe. Így járt az egykor hozzájuk tartozó, kórházakban gyógyszertárakat működtető HungaroCare Kft. is. Nem sokáig élte túl, a kórházprivatizáló cég bukását, rövidesen, velük szemben is felszámolási eljárást kellett indítani.

Jól látható, hogy aki a HospInvestben érdekelt volt, annak az egészségügy csak befektetési terület, egy biznisz,

ahol nem igazán törődtek az emberek egészségével. Ferjancsics László pedig a Magyar Nemzet 2007. december 13-i cikke szerint is a HospInvest kommunikációs ügyeit irányította.

HospInvest Zrt. „F.A” Hitelezői tájékoztató prezentációja – 2009. október 15.