Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Egy este a székely gasztronómia jegyében Nyomtatás E-mail
A Sződligetiek Baráti Köre szervezésében hangulatosra sikeredett Sződligeten a „Baráti esték” rendezvénysorozat előadása, március 21-én kora este. A téma sem volt hálátlan, mivel gasztronómiáról, mégpedig az erdélyi – ezen belül is a székely – konyháról, vendéglátásról, főzésről, és természetesen ettől nem éppen függetlenül sok másról is szó esett. A rendezvényen Bábiné Szottfried Gabriella, Sződliget országgyűlési képviselője is részt vett.







Az est vendége Szentesi Zöldi László, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese volt, aki fent jelzett témában készülő könyvéről mesélt.  Igen, mesélt és jó volt hallgatni, ahogy egy kis időre megszűnt minden és felidézett valami nagyon régi, nagyon meseszerű, már-már csak emlékeinkben élő képeket. Hogy miről mesélt? Arról, hogyan találkozott Erdélyben járása során - mintegy 20-25 éve - a gasztronómiával; arról, hogy a konyha iránti érdeklődés első és legfontosabb eleme a türelem és a figyelmesség. Mesélt Erdély sokszínű étkezési kultúrájáról, amit nagyban befolyásol a zordabb időjárás, szemben a Kárpát-medence kedvezőbb éghajlatával, az erdőről, ami egyben élelem forrása, a gombákat például remekül meg tudják különböztetni, a domborzatról, ami a pásztorkodó állattartásnak alkalmas. Arról, hogy Erdélyben a régi magyar konyha jobban megmaradt, többek között a fűszerezés (szerecsendió, kakukkfű, lestyán, majoránna) tekintetében.  Aztán szó esett még konyhatechnikai eljárásokról, ízekről, ízesítésről, a különböző népi konyhák hasonlóságáról, különbözőségéről, egymásra gyakorolt kölcsönhatásáról, pörköltről, tokánykultuszról, lucskos káposztáról – ami talán a legszékelyebb étel, és falvanként eltér a készítése, csomborral, kaporral ízesítik, a székelykáposzta, brassói aprópecsenye „névadásáról”, édességekről, így például a kürtős kalácsról, ordas palacsintáról. Aztán az italokról sem feledkezett meg, az italkultúráról, így az oroszhegyi szilvapálinka készítéséről, Ambrus Levente szilvapálinkájáról, székely sörről, és a kihagyhatatlan áfonyapálinkáról mesélt. 





A könyv receptekről, történetekről, néprajzi, irodalmi utalással, saját élményekről szól, az ételeket lefényképezik, de szerepel majd archív (pl. levelezőlap, stb.) képanyag is benne. Miután a könyv témáját szűkítenie kellett, így főleg a székely népi konyháról esik benne szó. A könyv megjelenése őszre várható és ígéret van a szerzőtől, hogy könyvbemutatóra is sor kerül ebben a körben. Az est zárásaként az Erdélyből származó, Sződligeten élő házaspár rögtönzött étel- és italkóstolóval lepte meg a társaságot, így különféle ízesítésű (pl. szarvasgombás) sajtok, zakuszkás falatok, házi készítésű csokoládé került az asztalra, melyeknek pillanatok alatt nyoma veszett, mindenki nagy elégedettségére.


Demény Katalin
Sződligetiek Baráti Köre
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat