Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Negyven év, egy tárlat Nyomtatás E-mail
A váci stadiont negyven évvel ezelőtt, 1967-ben adták át. A jeles jubileum alkalmából egykori újságcikkekből, fényképekből illetve a sportlétesítmény építésének egyes szakaszait felelevenítő ismertetőből, tervrajzból álló tárlat nyílt december 14-én, pénteken a váci Vörösház emeletén található Vác Város Sportintézményeinek Állandó Sporttörténeti Kiállításán.


A három paravánon bemutatandó, múltidéző tárlatot Csereklye Károly alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.



A sportügyekért felelős alpolgármester mellett Kiss Lajos, egykori labdarúgó idézte fel a múlttat. Az ex-focista arról nevezetes, hogy a váci stadionban lejátszott nyitómeccsen ő szerezte a váciak legelső gólját. A hajdani sikerekre a Kismaroson élő Kiss Lajos nem egyedül emlékezett, hiszen szavait volt csapattársai is nyomon követték az ünnepélyes megnyitón. Sajnos, már nem lehetett köztük mindenki, többek ugyanis már az égi futball-pályán kergetik a labdát. Rájuk egy perces néma felállással emlékeztek meg a jelenlévők. A beszédeket követően Csereklye Károly és Kiss Lajos közösen leplezte le a dokumentumokat tartalmazó paravánokat. A megnyitó kötetlen beszélgetéssel zárult, amelynek középpontjában természetesen a bőrgolyó állt. A programot megtisztelte jelenlétével Ferjancsics László városi képviselő és Tóth Kornél, Vác város Sportintézményeinek igazgatója, aki jelentős segítséget nyújtott a kiállítás megvalósulásához, csakúgy mint Kovacsics József, helyi sportújságíró, akitől a tárlat ötlete számít. Rajtuk kívül Fehér György járult hozzá a kiállítás sikeréhez, ugyanis a kiállított dokumentumok jelentős része az ő gyűjteményéből származnak.



***

A váci stadion tervezését 1960-ban kezdték meg. Az eredeti elképzelések szerint egy olyan komplexum épült volna fel, amely magában foglalja a stadiont, az edzőpályát, egy sportcsarnokot, kosár- és kézilabdapályát, teniszpályát, valamint atlétikai pályát. A stadion építéséből a helyi lakosság aktívan kivette a részét, jelentős számú munkaórát teljesítettek az akkoriban oly népszerű társadalmi munka formájában.

A ligeti sportstadion felavatását 1966. augusztus 20-ára tervezték az illetékesek. Az avatóünnepség egyik kiemelkedő eseménye a magyar labdarúgó-válogatott váci játéka lett volna. A kivitelezést végző vállalat munkatársaira időközben sürgősebb munkákat osztottak ki (gimnázium, Árpád utcai iskola), ezért a stadion átadására az eredeti időpont helyett december 20-án kerülhetett sor. Így nem jöhetett a válogatott, nem játszhatott egyelőre nálunk Albert Flórián sem. Végül 1967. október 4-én, délután fél háromkor ünnepség keretében felavatták a stadiont.

A labdarúgó mérkőzések mellett atlétikai versenyeket rendeztek itt, de a stadion helyt adott többek között kisdobos és úttörő avatásoknak, iskolai sportünnepélyeknek, koncerteknek, valamint szabadtéri színházi előadásoknak is. 1969-74 között ott rendezték meg a váci gyermeknapokat, 1972-ben és '73-ban esti tánczenei bemutatókat tartottak a pálya közepén. Jelenleg is a város tulajdona, két füves és egy salakos pálya található a stadion területén. Amikor 1987-ben felkerült az első osztályba a Váci Izzó MTE labdarúgó csapata, - azaz húsz évvel átadása után - fejlesztették a stadiont. Többek között a kerítéseket cserélték ki, műanyag ülőszékeket helyeztek el, s elkészült a televíziós közvetítésnek is megfelelő világítás és az eredményjelző tábla is. Jelenleg is megfelel az UEFA előírásainak a váci stadion, azaz nemzetközi mérkőzéseket is rendezhetnének itt. Idén felújították a stadion mindkét gyepszőnyegét.


Az ideiglenes tárlat április 1-ig tekinthető meg minden pénteken 16-tól 19 óráig. Ettől eltérő időpontokban a tárlat kizárólag előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Bejelentkezés és információ: 06-20/311-14-95.

Ünnepi nyitva tartás: december 22-től január 10-ig a tárlat zárva.
 











Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat