Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Nagy-bronz Brazíliából Nyomtatás E-mail
2015. aug. 20.
Óriási siker a napokban megrendezett brazíliai junior-világbajnokságon: a magyar birkózók mindhárom fogásnemben nyertek érmet. A medálok egyike - a szabadfogású bronz - pedig jobban fénylik a többinél Vác városa számára, hiszen azt egy váci fiatalember, Nagy Péter szerezte bravúros győzelemmel.



Nagy Péter jelenleg az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör (ESMTK) Birkózó Szakosztályának a tagja. Az egyesület honlapján így írnak Péter sikeréről:

Nagy Péter junior-világbajnoki bronzérmes Brazíliában!

Egyet ne feledjetek el: a kemény, alázatos munkának egyszer mindig meg lesz a gyümölcse! Szakosztályunk kiválósága, Nagy Péter, már számtalanszor megcsillantotta hihetetlen tehetségét, ám a világversenyeken sosem jött ki neki a lépés, pedig Brazíliában indult hetedik alkalommal. Az idei junior-vb azonban máshogy alakult, hiszen Petinek egy vereség és négy győzelem után világbajnoki bronzérmet akasztottak a nyakába!



A kötöttfogású 66 kilogrammosok között hetedik helyezést elérő Losonczi Ottót követően, a szabadfogás 74 kilogrammos Nagy Péter képviselte szakosztályunk színeit a brazíliai Salvadorban zajló Junior Világbajnokságon. Peti súlycsoportjába mérlegeltek a legtöbben, és még szerencséje sem volt, hiszen alsó ágra húzott és selejtezni kényszerült. Első ellenfele a venezuelai válogatott birkózó volt, akit különösebb erőfeszítés nélkül, 3 perc 13 másodperc alatt 10-0-ra győzött le. Következett a nyolc közé jutásért a mongol versenyző, aki brazíliait vert el korábban. Petinek a mongol már jóval keményebb ellenfél volt, ennek ellenére akciódús mérkőzésen, 10-8 arányban múlta felül ázsiai ellenfelét.

A folytatásban a számára már az Egyesült Államokból jól ismert amerikai következett, ahol a tét már a legjobb négyközé kerülés volt. Az amerikai korábban japánt, majd azerit győzött le, utóbbit két vállal, Petin azonban nem tudott kifogni, kemény küzdelem után, 4-2-s magyar győzelem született, Nagy Péter kezét emelték a magasba. Birkózónk az elődöntőre várakozott, ahol egy iráni versenyzővel kellett farkasszemet néznie. Sajnos a mérkőzésen az iráni jobbnak bizonyult birkózónknál, Peti vereséget szenvedett, de így is bronzmeccset vívhatott. A végső csatára magyar idő szerint bőven 23 óra után került sor, ahol azzal a fehérorosszal kellett megküzdenie, aki alig egy percet birkózott a vigaszágon, hiszen 11-0-ra verte kirgiz ellenfelét.



A bronzcsata nagy iramú mérkőzést hozott, ám Peti nem tudott vezetést szerezni, sőt, a fehérorosz valahogy mindig előrébb járt. Már-már veszni látszott a bronzérem, de ekkor Peti mindent egy lapra feltéve hatalmas iramba kezdett, és kötöttfogású elemekkel több pontot is összegyűjtött, végül pár másodperccel a vége előtt 7-6-ra megfordította a mérkőzést és megszerezte élete első érmét világversenyről.



Peti ezzel a bronzéremmel Szakosztályunk egyik legnagyobb sikerét aratta, és ifj. Losonczi Ottó Isztambulban szerezett junior Európa-bajnoki ezüstérme után, megszerezte az ESMTK első világbajnoki érmét.

Emberfeletti teljesítmény, amit Nagy Péter véghezvitt.

Jól kezdődött Peti éve az ESMTK-ban, hiszen az U23-as kötöttfogású Magyar Bajnokságot simán nyerte és Losonczi Ottóval közösen kötöttfogásban ők képviselték Szakosztályunkat az U23-as Európa-bajnokságon, Lengyelországban. Ezt követően azonban minden Peti ellen fordult. Tudni kell róla, hogy évek óta kötöttfogást birkózik, és idén is az volt a célja, hogy a kötöttfogásúak között indulhasson a Junior Európa – és Világbajnokságon. Nagy Péter kétszer találkozott Lévai Zoltánnal kötöttfogású válogató versenyen, melyeken nagyon szoros mérkőzéseket vívtak. Az első mérkőzésen óriási bírói hiba történt és Lévai Zoltánt hozták ki győztesnek. A második alkalommal szintén igen vitatható körülmények között 6-6-os eredménnyel a dorogiak versenyzője nyerte a mérkőzést. Szakosztályunk szerette volna, ha kiírnak kettejük között egy válogató mérkőzést, vagy, hogy egyikőjük induljon el az Európa-bajnokságon, a másik versenyző pedig a Világbajnokságon. Sajnos ezt a javaslatunkat nem fogadták el, így Peti nem kapott esélyt arra, hogy a kötöttfogásúak között bizonyítson. Versenyzőnk nagyságát jelzi, hogy ezek után Peti elindult a szabadfogásúak között 74 kg-ban a Junior Magyar Bajnokságon, ahol 4 meccse volt, mindegyiket technikai tussal nyerte, és végül Magyar Bajnok lett. Ebben a súlycsoportban ellenfele, a nála 2 évvel fiatalabb Szél Balázs volt. Mivel mindketten egy-egy válogatottságot befolyásoló versenyt nyertek, kértük, hogy írjanak ki válogató versenyt kettejük között, de sajnos ezt is elvetették, arra hivatkozva, hogy a fiatalabb versenyzőt kell favorizálni, és Petit sokáig tartana átállítani kötöttfogásról szabadfogásra, ezért birkózónk nem indulhatott az Európa-bajnokságon. Mivel Szél Balázs Isztambulban nem ért el kimagasló eredményt, mégis kiírtak közöttük egy 2 győzelemig tartó válogatót, ahol Peti könnyedén győzött, biztosítva ezzel repülőjegyét Brazíliába. Tihanics Tibor junior szabadfogású válogatott edző felháborodva kérdezte, hogyan állítsa át Petit szabadfogásra, melyre Czifferszky Ákosnak, Peti nevelőedzőjének az volt a válasza: ne csinálj vele semmit, mert csak rontani tudsz rajta.

Az egész magyar mezőnyből csak Petinek és ifj. Losonczi Ottónak kellett válogatóznia, ennek ellenére mindkét fiú fantasztikusan helytállt. A Magyar Birkózó Szövetség inkorrekt viselkedésére mi a szőnyegen adtuk meg a választ. Andrási József, Torba Erik és Almási Ferenc egy rangsorversenyen sem indultak el, nem nyertek a súlycsoportjukban Magyar Bajnokságot, mégsem kellett válogatózniuk és minden akadály nélkül utazhattak a világversenyekre.

A Junior Európa-bajnokságról a kötöttfogású birkózók hazaérkezésének televíziós felvételeit az ESMTK Birkózó Szakosztálya fizette. Érdekesnek találjuk, hogy a dorogi birkózókról készült felvételeket mégis ki finanszírozta!? Az Európa Játékokról hazaérkező érmes válogatott versenyzőket, többek között Sastin Mariannt, Barka Emesét vagy Korpási Bálintot egyetlen televíziós stáb sem fogadta. Valóban lehet látni, hogy a Magyar Birkózó Szövetségben más szelek fújnak, de a közelében egy tornádó van kialakulóban, amely a szelet el fogja söpörni. Nagyon örülünk neki, hogy a Magyar Birkózó Szövetségnek és a birkózó közösségnek tudunk példát mutatni arra, hogyan kell egy világversenyről hazatérő versenyzőnket fogadni a repülőtéren és együtt ünnepelni vele, és még jobban annak, hogy ebben akadnak követőink a dorogiak személyében…

A világbajnokságra Petinek a felkészítő tábort elég nagy ellenszélben kellett végigcsinálnia. Válogatott edzői nem bíztak benne, amit többször is a tudomására adtak. A fejéhez vágták, hogy ajándékba kapta ezt a Világbajnokságot, de versenyzőnk mindvégig bízott magában, nem foglalkozott a mögötte álló körülményekkel és bizonyította, hogy mindkét fogásnemben képes kitűnő eredményeket elérni. Az a cél lebegett előtte, hogy bizonyítson minden kételkedőnek, és mint láthattuk, nagyszerű küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot és szerezte meg élete első érmét világversenyről. A magyar szabadfogású csapatból egyedüliként szerzett érmet Brazíliában.



Az UWW Péter bronzmeccsét választotta a világbajnokság 5. napja legjobb meccsének, mely ide kattintva megtekinthető.

A VácOnline.hu szerkesztősége szívből gratulál Nagy Péternek a nagyszerű eredményhez és kíván hasonlóan szép sikereket a továbbiakban!

Fotók: Martin Gábornak (UWW+MBSZ)

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat