Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Jubileumi Mikulásfutás lesz Vácon Nyomtatás E-mail
Immáron huszadik esztendeje, hogy Bíró György és barátai megszervezték az első Mikulásfutást Vácon. A 2016. december 4-én megrendezésre kerülő jubileumi futás apropóján Bíró Györggyel készítettünk interjút, melyet az alábbiakban tárunk Olvasóink elé.



- Milyen érzés a 20. mikulásfutást szervezni?


- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pont ugyanolyan feladat, mint a 19, mert minden rendezvény más és más, és mi teszünk is róla, hogy ne csupán az előző évet ismételjük meg. Maga a tény is felemelő érzés, hogy 20 éve indítottuk útnak az első Mikulásfutást, és azóta minden évben sikerrel megrendezzük.

- Miért kezdtetek a Fut a Vác mellett egy téli versenyt is szervezni?


- A Mikulásfutás, egy a nyári versenytől hosszabb, nem csak buli táv megrendezésének igénye a váci sportolók felől érkezett, akik a nyári versenyszezonban nem tudtak eljönni a Fut a Vácra. Ezért tettük az év végére, amihez adta magát a Mikulás. Ez a versenyzés mellett az év zárása is és egy színpompás ünnep, amikor az ember megajándékozhatja a másikat piros ruhát öltve.



- Miben lesz más ez a 20. verseny?

- Tavaly jól szerepelt a félmaratoni táv, amit nem csak, hogy megtartunk, hanem az idén lehetőség lesz a 2 fős váltóban való lefutására (félmaraton párban). Apa felfut a hegyre a váltóbottal, majd anya átveszi tőle és visszaszalad a célba. Ez egy érdekes kihívás. A váltóversenyekben az a jó, hogy nem csak az egyéni teljesítmény számít, nem csak önmagunkért futunk, felelősséget vállalunk a másikért is. De természetesen lesznek kimondottan a 20. évfordulóra szóló meglepetésprogramunk is.

- Hol lesz a verseny megrendezve?

- A versenyt 20 éve egy DISCO mellett, majd a Boronkay iskola előtt indítottuk, de kinőttük mindkét helyszínt. Maradt a város főtere. Az idén is a Március 15. téren indulnak a futamok, és oda is futnak be a célba. Így a város lakói, az ádventi kavalkád is részese lesz a versenynek. Az elmúlt évekkel ellentétben, az idén a futamok a Városháza-Duna presszó elől indulnak majd, a zenepavilon felé haladva, de még így is fel kell futniuk a Naszályba a félmaratonistáknak. A távokat már megtekinthetik az érdeklődők a honlapunkon.

- Az idén is fizetősek lesznek a távok?

- Már két éve hogy döntés elé kerültünk, mert már a megszokott szinten nem tudtuk volna finanszírozni a versenyt. Nem a támogatások csökkentek, hanem a szolgáltatások árai nőttek, amik nélkül nem lehet biztonságosan színvonalas versenyt rendezni (Időmérés, útdíj, orvosi ügyelet, stb.). Döntenünk kellett. El kellett határoznunk hogyan tovább. Mi azt választottuk, hogy igyekszünk elsősorban a város fiataljainak, gyerekeinek és a kezdő futóknak ingyenes bulifutást rendezni (ami az önkormányzat támogatásával reméljük az idén is sikerül), és emellett aki a hosszabb távokat (5, 10, 21 kilométer) választja, az a nevezési díj befizetésével egy profi versenyen vehet részt, azokkal a profi szolgáltatásokkal, amikben bármelyik nagy Budapesti versenyen is részesül. Az árainkat nem emeljük az idén sem, és jelenleg, ha bárki a közelben félmaratont akar futni egy versenyen, annak 2-3-szor annyi nevezési díjat kell fizetni mint a mi Mikulásfutásunkon. Ennek az elsődleges oka, hogy a verseny rendezői, mint 20 évvel ezelőtt, úgy most is ingyen dolgoznak azon, hogy a futók egy biztonságos, színvonalas verseny résztvevői lehessenek.

- Mikor mondhatjátok, hogy a program jól sikerült?

- Természetesen a legfontosabb cél, a balesetmentes versenyzés. Minden csak ezt követi, a jó hangulat, ami a versenyzőknek és a nézőknek ugyanúgy jár, és a hibátlan időmérés. Mert ne felejtsük, ez egy futóverseny profi időméréssel, ahol a legjobbak, több mint 100 versenyzőnek lesz lehetősége az eredményhirdetés alkalmával a dobogóra állni, hogy átvehessék az érmet és a díjakat. Ezért hónapokig közel 200 rendező dolgozik.

- A versenyeiteken még mindig a póló lesz a trófea?


- Igen, szeretnénk megtartani ezt a jó szokásunkat. A hosszabb távok versenyzői a nevezést követően mind átvehetik az ajándékpólóikat, a bulifutás előnevezői közül az idén is több mint100 pólót fogunk sorsolni az idén is.

- Minden évben új pólót tervezel?

- Igen és a 20 év 20 pólója egymásra rakva is tetemes mennyiség. A Mikulás pólót én rajzolom, de az idén is pályázatot hirdetünk a hosszabb távok pólóinak megtervezésre. Aki a legügyesebb, az több száz futón találkozhat szembe az alkotásával. Bevallom, jó érzés a velem szemben futón egy általam tervezett megfakult, de még mindig szívesen viselt pólót látni.

- Mennyi résztvevőre számítotok?

- Ez időjárás függő, de az elmúlt években már kiegyenlített a részvétel. Az idén is szeretnénk, ha 1500 futó, versenyét rendezhetnénk meg.

- Mit üzensz a részvevőknek?

- Kezdjetek el készülni, mert a futás nem játék. Csak akkor lesztek képesek leküzdeni az időt, az utat, és önmagatokat, ha felkészültök és kitartóak lesztek. A verseny előtt én is lefutom a távot, mert azt mondom itt a Mikulásnak is felkészültnek, hitelesnek kell lennie.
Kezd el ma az edzést, és találkozunk december 4-én a rajtnál!
A versenyről megtudhatsz mindent a www.futavac.hu, honlapon.

- Köszönjük a beszélgetést!

- Én köszönöm.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat