Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Hiányzik a mozgás öröme a testnevelésórákról? - csináljunk kedvet otthon a mozgáshoz! Nyomtatás E-mail
Már számtalan cikk látott napvilágot, amelyek arról számolnak be, hogy mennyire megutáltatják manapság a sportot és a testmozgást az iskolai testnevelési órákon a diákokkal.

A kutatások és tanulmányok kimutatták, hogy ennek elsősorban az elérhetetlennek tűnő teljesítményigények és az igazságtalanul osztott osztályzatok a felelősek. Sok diát sérelmezi, hogy a testi adottságoktól egyáltalán nem függ az elvárás, illetve az osztályzat, mindenkit egy kalap alá vesznek. Így ugyanúgy kell egy sportórákra külön járó srácnak is teljesítenie, mint egy informatikus vézna vagy éppen egy túlsúlyos osztálytársának. Még az iskolai torna órákon a tornatanár nem tehet különbséget a fizikai erőnlét, a magasság vagy a testsúly között, az otthoni hobbi sportokban mindenki megtalálhatja az örömét. Szerencsére ma már lehetőség van az iskolai tornaóra kiváltására és tanítás után, otthon is rávehetjük gyermekeinket a testmozgásra. Mindezt szórakoztató módon. Van aki a lábtengóért rajong, van aki teniszezni szeret, többeket a sakk vagy éppen a biciklizés kapcsol ki, de az otthoni trambulint szinte egyaránt szereti mindenki.

Az alternatív tesióra a megoldás?

Egyes iskolákban már bevezették, hogy nem a szabályszerű testnevelési órákat tartják. Sőt, jegyeket sem kapnak a diákok és mindenki maga döntheti el, hogy milyen sportszeren akar tornagyakorlatokat végezni. A Közgazdasági Politechnikumban például a tanár együtt mászik fel a félgerendára, ha a tanulónak tériszonya van és bátran fogadják az olyan extrém sportok ötleteit is mint a Fóka Foci, amit itt rendszeresen játszanak is.

Fontos a testnevelő tanár szerepe és a hozzáállása, hogy a gyerekekkel megszerettessük az iskolában tartott sportórákat és ne kényszerítsük őket különórákra. A másik fontos kérdés, a diákok lelki egyensúlyának megőrzése, hiszen számtalan sérülés éri őket az által, hogy nem tudnak jól teljesíteni, akármennyire is igyekeznek. Noha, mások meg azt sérelmezik, ha a tornatanár csak azért ad valakinek jó jegyet, mert minden másból szín jeles, hiszen nekik sem ad a matek tanárnő csak azért 5-öst, mert ügyesek a tornaórán.

A trambulin, az egyik legjobb testmozgást elősegítő játékok egyike

Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk a tornaórák miatt stresszeljen és örök elvárások nyomása alatt panaszkodja otthon, ha hármast kap, amiért a 60 métert 10 másodperc felett futotta vagy mert nem szereti, ha a kemény labda eltalálja, akkor válasszunk számára olyan otthoni kikapcsolódást, amely egyben kiváló sportolási és testmozgási lehetőségeket is kínál. Ilyen tökéletes eszköz lehet a kerékpár, a gördeszka vagy a trambulin is.

Még a legtöbb mozgásformához el kell hagynunk a házat vagy valami veszélyességi kockázattal együtt jár, addig a trambulin teljesen biztonságos, és akár saját otthonunkban is használható. Az udvari trambulin előnye továbbá, hogy a gyerekek addig is a friss levegőn vannak, ahol a napfény D-vitaminnal tölti fel őket, még ők önfeledten szórakoznak a trambulinon pattogva. Később pedig, akár még versenyszerűen is folytathatják az addig csak szórakozásból és játékból használt gumiasztalt, hiszen ma már olimpiai sportágként tartják számon. Érdekesség, hogy csak Magyarországon 8 gumiasztal sporttal foglalkozó egyesület, közel 300 igazolt versenyzője vesz részt rendszeresen a diákolimpiákon és a bajnoki versenyeken egyaránt.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat