Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
VTF 2008: Zorán, Mátyás király, Haumann Péter Nyomtatás E-mail
Mindegy, hogy ősz, tél, tavasz vagy nyár a váci Madách Imre Művelődési Központ mindenkinek igényes programokat kínál. A kilencvenes évek változásai az intézményt is utolérték, az útkeresésnek, vagy egyfajta "hullámvölgynek" nevezhető időszak után az elmúlt esztendőkben ismét kivívta régi, méltó helyét a város kulturális életében az önkormányzat fenntartásában működő intézmény. Teltházas produkciók váltják egymást évszaktól függetlenül.




Jelenleg a március közepén rajtoló Váci Tavaszi Fesztivál (VTF) programjait várja érdeklődéssel a publikum. Ezt az eseménysorozatot először 2002-ben rendezték meg városunkban. A Váci Szimfonikus Zenekar karnagya, Farkas Pál koordinálta és szervezte az akkori programot a váci Bartók Béla Zeneiskolában. A következő évben a programok többségét már a művelődési központban rendezték meg és azóta minden évben – így 2008-ban is - a művelődési központ munkatársai szervezik a háromhetes eseményözönt. Az idei Váci Tavaszi Fesztivál eseményeinek összeállításakor is törekedtek a szervezők az évekkel ezelőtt – talán nem is teljesen tudatosan – megfogalmazott koncepcióhoz, miszerint minden korosztály találja meg az ízlésének megfelelő, igényes rendezvényt a kínálatból. Az immáron több, mint félévtizedes múlttal bíró Váci Tavaszi Fesztivál ezúttal is a műfajok igazán bőséges választékát kínálja. Színházi estek, kiállítások, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a népművészet egyaránt szerepel a repertoáron.

A mostani Váci Tavaszi Fesztiválnak a január 22-én kezdődőtt Reneszánsz év kapcsán sajátos arculata lesz.A reneszánsz korszak eszményét idézi meg az év folyamán a Madách Imre Művelődési Központ egyéb programjaiban is. A magyar reneszánsz Hunyadi Mátyás nevéhez fűződik. Idén lesz királyunk trónra lépésének 550. évfordulója is. Ezért a Váci Tavaszi Fesztivál nyitó eseménye is éppen a Hunyadiakra, jelesül a legendás Mátyás királyra emlékezik. Dobai János nyugalmazott alezredes, történész gyűjteményének kiállítását nyitja meg az oktatási és kulturális miniszter, Hiller István március 14-én. A kiállítás dokumentumok, történelmi tények alapján állít méltó emléket „Igazságos Mátyásnak"-nak. Kiállításokban azonban egyébként sem lesz hiány! A Váci Tavaszi Fesztivál idején nyílik Cservenák Péter, Jankovics János, valamint Kováts Albert és Kováts Borbála tárlata.

Hagyomány, hogy a fesztivál keretében megemlékeznek a március végi Színházi Világnapról. Ezévben a Szabadkai Népszínház előadásában Rideg Sándor klasszikus irodalmi alkotása, az Indul a bakterház kínál remek szórakozást. Minden bizonnyal a kiváló színművész, Haumann Péter filmben nyújtott alakítása óhatatlanul is mérce lesz a színházteremben helyet foglaló publikum számára. Jó hír részükre, hogy a Jászai Mari és Kossuth-díjas, Érdemes művész egy önálló est erejéig ellátogat Vácra március végén. Előadói estjének címe: Minden csak komédia. Ugyanezt vallja a népszerű négyesfogat, a L'art Pour L'art Társulat is. A csapat Két férfi, egy nő, meg egy férfi című, legújabb előadása biztos sok érdeklődőt vonz majd. A kulturális eseményözönt a kiváló zenész, Zorán koncertje zárja április elején. Akik azonban inkább a tempósabb rock and roll muzsika szerelmesei, azok biztos megváltják belépőjegyüket a Fenyő Miklós-Novai Gábor szerzőpáros nevével fémjelzett Hotel Menthol című musicalra, amelyben tehetséges fiatal művészeket láthatunk majd. Némileg stílust váltva, de maradva a zenénél teszünk említést néhány komolyzenei eseményről. Nemzeti Ünnepünk, Március 15-e alkalmából levetítik Káel Csaba: Bánk bán című operafilmjét, de Carl Off világhírű zenei műve, a Carmina Burana is szerepel a fesztivál repertoárján. A sokak által kedvelt mű ezúttal egy másik műfaj, a balett társaként kap szerepet. A produkciót a Budapest Balett Társulatának táncelőadása teszi különlegessé.

A kínálatból természetesen ezalkalommal sem hiányozhatnak a helyi művészek. A Váci Szimfonikus Zenekar és az idén fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Vox Humana Énekkar közös hangversenyének a Baptista imaház ad otthont. Dónusz Katalin, Cs. Nagy Ildikó, Klenyán Csaba és Cs. Nagy Tamás angolszász zeneszerzők műveiből összeállított estje a húsvétvárás jegyében zajlik majd. Éppúgy, mint a Dunakanyar Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás szervezésében megvalósuló kistérségi nap. Ezen a Cserhátalja mikrotérség települései: Acsa, Csővár, Penc, Rád, Püspökhatvan és Galgagyörk mutatkozik be.  

A népi hagyományok nemcsak ekkor elevenednek meg, hanem akkor is, amikor a népzene közismert képviselője Palya Bea koncertezik Vácott. Az énekesnőt négy kiváló muzsikus kíséri, ők a Palya Bea Quintet oszlopos tagjai.

A tradícionális magyar népzene mellett az indiai kultúrába is belekóstolhatnak az érdeklődők. A kóstolás ezúttal szó szerint értendő, ugyanis a filmvetítést, valamint a képekből és festményekből álló kiállítás mellett az indiai gasztronómia is terítékre kerül azon a március végi, Indiai napon, ami a Calcutta Trió estjével zárul. Ezen Bittner Meenakshi Dóra indiai táncosnő működik közre. Az egzotikusnak ígérkező programot talán csak Agra hastáncosnő és tanítványainak gálaestje múlja felül. Ez a program ugyancsak szerepel a VTF műsorfüzetében.

A részletes program elérhető a váci Madách Imre Művelődési Központban és a Tourinform Irodában. Mindkét helyen lehet már belépőjegyeket is vásárolni az előadásokra! A szervezők azt ajánlják az  érdeklődőknek: időben vásárolják meg belépőjegyüket, mert ha lemaradnak a kiválasztott programról, felejthetetlen élmény átéléséből is kimaradnak.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat