Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Vác köszönti a Honismeret "munkásait" Nyomtatás E-mail
A Pest Megyei Érdy János Honismereti Egyesület Vácott rendezi meg a tizenkettedik Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciáját a városháza és a városi könyvtár épületeiben 2007. szeptember 28-án, 29-én és 30-án. Péntek délután a polgármesteri hivatal dísztermében kezdődik a tanácskozás, ahol dr. Molnár Lajos, Vác város alpolgármestere és Halász Péter, a Honismereti Szövetség elnöke köszönti a meghívott vendégeket.


Ezután dr. Bényei Miklós, a debreceni egyetem tanára, a könyvtári helyismereti munka legjelentősebb tudósa tart előadást a honismereti kiadványok szerepéről. Ezt követőleg a miskolci és szolnoki múzeum kiadványairól hallunk tájékoztatást. Az esti program a könyvtárban igazi néprajzi ínyencség lesz, a bagi „Százvirágú kendő” Alapítvány hagyományőrző csoportjának lakodalmas bemutatójára kerül sor, valamint több száz régi viseletet öltenek magukra a szereplők és mutatják be könyvüket. A könyvtárban szombaton reggeltől estig és vasárnap délelőtt előadások hangzanak el Pest megye és az ország területén megjelenő honismereti kiadványokról, helyismereti tevékenységről. A határon túliakat Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkező vendégek képviselik. Ipolyság városából, a testvérvárosunkból négyfős küldöttség érkezik és mutatja be a helyi lapokat és helyismereti kiadványokat. A konferencia költségeit szinte teljes egészében alapítványi támogatásokból fedezi a szövetség és az egyesület: A Nemzeti Civil Alapprogram, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány tette lehetővé a rendezvényt, amelyet a Katona Lajos Városi Könyvtár is támogat. A rendezvény fővédnöke dr. Bóth János Vác város polgármestere, országgyűlési képviselő.



Nem ez az első ilyen tanácskozás városunkban, hiszen 2000-ben a millenniumi rendezvények keretében szintén Vác volt a helyszíne a IX. konferenciának. Abban az évben került sor az Országos Honismereti Könyvtár létrehozására is, amelyet a Katona Lajos Városi Könyvtárban helyezett el a Honismereti Szövetség. Sajnos a szép terveknek nem kedveztek a gazdasági visszafogások, nem lehetett biztosítani a folyamatos beszerzést, a váci könyvtár nem kerülhetett be az ODR könyvtárak (Országos Dokumentumellátó Rendszer) közé, így az országos használat nagyon költségessé, szinte lehetetlenné vált. A harmadik gondot a számítógépes feldolgozás jelentette, amely megkezdődött pályázati támogatások révén, de a megyei könyvtárügyben programváltásra került sor, s utána már nem lehetett beilleszteni a helyi rendszerbe, annál is inkább, mivel csak letétként volt jelen a gyűjtemény. Mindezek következtében az összegyűlt könyvállomány nem funkcionált igazi könyvtárként, s megfelelő megoldást kellett keresni. Ebben az évben került sor a Honismereti Könyvtár végleges elhelyezésére, amely méltó helyet kapott, a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárába került beolvasztásra. Miután a Honismereti Szövetség a MNM keretében működteti irodáját, a könyvállomány a múzeum saját leltárába kerülhet és a feltárása megjelenik a múzeum katalógusába. Ez igazán optimális megoldás, sajnos számunkra sok értékes könyv nem lesz helyben hozzáférhető, amelyek ebben a könyvtárban ritkaságként megtalálhatóak.

  A Pest megyei egyesületnek 2007-ben ez a konferencia lesz a második országos tanácskozása, amelyre a hazai résztvevők mellett a szomszédos országok magyar szakemberei is eljönnek. Idén tavasszal Aszódon szerveztük meg a szövetséggel közösen a „határ menti és a határokon átívelő honismereti és kulturális kapcsolatok konferenciájának” regionális konferenciáját. Ezen megyénk mellett Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar megye, valamint a Felvidék és Kárpátalja képviselői vettek részt. A rendezvényt szintén az NKA, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma és Pest Megye Önkormányzata támogatta, fővédnöke Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke volt. Külön köszönjük a segítséget Imre Zsolt kabinetfőnök úrnak a támogatásért. A konferencián Észak- és Kelet-Magyarország intézményrendszereinek és civil szervezeteinek együttműködését és szakmai tevékenységét ismerték meg a résztvevők. A részletes ismertetése megtalálható a Honismeret folyóirat 2007. évi harmadik számában Halminé dr. Bartó Anna titkárasszony cikkében. A városunk és Ipolyság évtizedes együttműködéséről is elhangzott előadás, amelyen részt vett a testvérvárosi küldöttség. A gazdag programot felvonultató és sikereses konferenciát egy Galga menti buszkirándulás zárt be.  

Mándli Gyula,
a Pest Megyei Érdy János Honismereti Egyesület elnöke,
a Honismereti Szövetség alelnöke
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat