A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának keretein belül működő váci Tragor Ignác Múzeuma az 1848-as szabadságharc 161. évfordulójának emlékére, második alkalommal hirdeti meg Országos Kossuth-kifli sütő versenyét. A versenyben bárki részt vehet az általa készített Kossuth-kiflivel. Az értékelésre március 15-én, 14 óra 30 perckor kerül sor a múzeum által rendezett megemlékezés részeként a Görög templom kiállítótermében.
A legsikeresebb pályázókat díjazzák. Nevezni a Görög templom kiállítótermében (2600 Vác, Március 15. tér 19.) lehet, a sütemény bemutatásával, március 15-én 10-től 14 óráig.A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.
A Kossuth-kifli receptje: 35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt mandulát teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük, s tört mandulával szórjuk be.
Honnan származik a Kossuth-kifli elnevezés?
A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek
elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt
Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is
ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához
cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt.
Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány
miniszterelnökét, Batthyány Lajost. Palugyay híres konyhájának
étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos
pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban
Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.