Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Tizenegy váci javaslat került a Pest Megyei Értéktárba Nyomtatás E-mail
2015. jún. 17.
- Az önálló döntési jogkörrel felruházott Megyei Értéktár Bizottság 2015. június 12-i ülésén tizenegy váci javaslatot támogatott. Ezzel a Pest Megyei Értéktár kulturális örökség kategóriában a Diadalívvel, a Kőszentes híddal, a Hétkápolnával, a Honvédemlékművel, a Kálváriával, a Várral és a váci múmiák örökségével gyarapodott. Az ipari és műszaki megoldások terén az első magyar vasút és a Forte gyár hagyománya került a megyei értékek közé, míg épített környezet kategóriában a Székesegyház és a Zsinagóga – olvasható Fehér Zsolt (Jobbik) Pest megyei közgyűlési képviselőnek, a Megyei Értéktár Bizottság alelnökének közelmúltban szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből, melynek további részleteit az alábbiakban tárjuk olvasóink elé.



- A javaslatok elkészítése Szűcsné Zomborka Márta muzeológus, Dr. Kissné Molnár Katalin történelem tanár, Krommer Márta történész, Szabó Andrea okl. építészmérnök szellemi munkáját dicséri, amelyben a Katona Lajos Városi Könyvtár, a Tragor Ignác Múzeum és a Városháza Műszaki Osztály – Főépítészi Irodájának munkatársai segédkeztek.

További négy előterjesztés – Hegyestorony, Vörösház, Városháza, Szentháromság-oszlop – sajnos jómagam kivételével nem kapott támogatást, de továbbra is a Települési Értéktár fontos részét képezi.

Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés 2012. áprilisában fogadta el a  magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, majd ezt követte a  114/2013. (IV.16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése a 2012. októberi ülésén fogadta el a megyei értéktár létrehozásáról és a Megyei Értéktár Bizottság megalakításáról szóló előterjesztést.

Az értékek azonosítása úgynevezett értékpiramisban történik, ez lényegében egy többlépcsős rendszer, és a nemzeti érték felől közelít a hungarikumok felé.

Fent idézett kormányrendelet meghatározza, milyen kategóriák szerint szükséges rendszerezni ezen értékeket, ezek:

- agrár- és élelmiszergazdaság

- egészség és életmód

- épített környezet

- ipari és műszaki megoldások

- kulturális örökség

- sport

- természeti környezet

- turizmus és vendéglátás

A rendszer első lépcsőfokán a települési értéktárak helyezkednek el. A települési értéktárat a települési önkormányzatok hozhatják létre, fakultatív feladatként, kétféle módon:

- önálló települési értéktár bizottságot hoznak létre, vagy

- delegálják a feladatot a település területén működő valamely intézménynek, szervezetnek

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 132/2013.(V.23.) számú határozatával a Katona Lajos Városi Könyvtárat bízta meg a települési értékek azonosításával, valamint a Hungarikum törvényből eredő további feladatok ellátásával – áll a közleményben.

További információk: http://www.pestmegye.hu/pest-megye-ertektar, valamint http://www.hungarikum.hu/
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat