Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Startol a Téli Ünnepi Napok Nyomtatás E-mail
A tél hamarosan bekopogtat az életünkbe, díszbe öltöztetjük otthonunkat és vele együtt elérkeznek az ünnepek. A váci Madách Imre Művelődési Központ immár második alkalommal szervezi meg Téli Ünnepi Napok címmel téli programsorozatát. A karácsonyi készülődés jegyében kicsiknek és nagyoknak is egyaránt tartalmaznak szórakoztató rendezvényeket.




A Téli Ünnepi Napok című rendezvénysorozat azonban átnyúlik a decemberi ünnepeken és egészen február végéig kínál kikapcsolódást, illetve ráhangolódást. Az Őszi Művészeti Hetek november végi zárása után, december elsejétől máris startolnak a Téli Ünnepi Napok eseményei. Szombaton, december elsején a hazai könnyűzenei élet egyk ismert képviselője, Bayer Friderika látogat Vácra egy koncert erejéig. Az énekesnő a semmiből előbukkanva, teljesen ismeretlenül huszonkét évesen megnyerte a Magyar Televízió által meghirdetett Táncdalfesztivált. Két hónappal később már nemzetközi megpróbáltatás várt rá. A Dublinban, 1994-ben megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon magyar énekes ekkor került először döntőbe. 1994. április 30-án megjelent az első lemeze. Az album kevesebb, mint két hónap leforgása alatt aranylemez lett. Ezt követően számos, rangos szakmai és közönségi díjat helyezhetett el polcán.

Az elmúlt esztendőkben szinte csak az egyik legnagyobb tömegbázissal rendelkező, alternatív vallási közösség, a Hit Gyülekezet rendezvényein láthatja a publikum az énekesnőt. A december elsejei váci koncertje 19 órakor kezdődik. Az estre belépőjegyek elővételben 1200, a koncert napján pedig 1500 forintért válthatók a művelődési központ információs pultjánál.

A Mikulás idén is ellátogat „minden jóval teli zsákjával” az intézménybe december 6-án. Mikulás napján 17 órától a MiaManó Színház előadásában a Mikulás Manóföldén című gyerekműsort tekinthetik meg az érdeklődők. A történet dióhéjban: Erőske és Szépike, a két bájos manónak jobb dolga sincs, mint hogy azon veszekednek reggeltől estig, mi fontosabb az életben, az erő vagy a szépség?! A nagy vitatkozás közben észre sem veszik, hogy eközben a Krampusz ellopja tőlük, a Mikulásnak készített rajzaikat. Szerencséjükre Okoskának, a bölcs manónak eszébe jut, hogy a gyerekek segítségével újra elkészíthetik a rajzokat. Na, persze ez sem megy olyan könnyen, de végül nem csak a rossz Krampusz lepleződik le, hanem a Mikulás és a gyerekek is megkapják ajándékukat. A műsor után apró meglepetésekkel kedveskednek a gyerekeknek a szervezők. A rendezvényre 300 forintért lehet belépőjegyeket vásárolni. Az ismert, megzenésített Mikulás-dalok interaktív játékká változtatják a kalandos történetet, s az előadás során kicsi és nagy is dalra fakad és táncra perdül.

Akárcsak azok, akik a másnapi, december 7-i, pénteki, Évszakok Buanos Aires-ben című tangó-táncjátékra váltanak jegyet. Az argentin tangóban minden benne van, ami férfi és nő között megtörténhet. Ennek köszönhetően kifogyhatatlan tárházát jelenti a történeteknek, melyek emberekről, emberi viszonyokról szólnak. A tangó mint táncműfaj is új lehetőségeket jelent a színpadi tánc területén. A látványos elemekkel tarkított, komoly technikai tudást igénylő előadásmód, a zenét maximálisan követő-használó, állandóan vibráló és változó dinamika és az emocionális gazdagság együttes megléte izgalmas kihívást jelent koreográfusnak és táncosnak egyaránt.

Az Astor Piazzolla zenéjének ihletésére készült egész estés, élő zenés darabot először 2002-ben mutatták be a Nemzeti Táncszínházban. Táncmű, melynek során az egyes koreográfiák a férfi és nő között dúló érzések széles palettáját elevenítik meg. Az est folyamán végigkísérjük és végigéljük az évszakokat a koreográfiák szereplőinek sorsán, kapcsolataik alakulásán keresztül. A belépőjegy ára elővételben: 1.200, az előadás napján 1.500 forint.

A szeretet ünnepére készülve Müller Péterrel a többek között a nagy sikerű Szeretetkönyv szerzőjével egy közvetlen hangulatú író-olvasó találkozót szerveznek. A Boldog lelkek tánca című találkozó december 13-án, csütörtökön 18 órakor lesz. A programon lehetőség nyílik dedikálásra is. Müller Péter neve, a 60-as években vált igazán ismertté színházi munkássága révén. Dramaturgként számos elismerésben volt része, de igazi sikert a spirituális irodalomban vállalt ,,szerep" hozta meg számára. Az ő nevéhez fűződnek például a Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Benső mosoly, Boldogság, Titkos tanítások és a Jóskönyv című regények.Az író 70.születésnapján jelent meg a Szeretetkönyv, ami sokáig vezette az eladási listákat. A belépőjegy ára elővételben: 1.000, az előadás napján 1.300 forinba kerül.

A hagyományos Szlovák karácsony alkalmával ebben az évben is bepillantást nyerhetünk a nemzetiségi hagyományokba. A mindig meghatóan szép, karácsonyi hangulatot idéző est december 14-én, pénteken 18 órakor kezdődik. A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a váci Madách Imre Művelődési Központ közös szervezésű estjén közreműködik a besztercebányai Partizán Folklór Táncegyüttes, élő zenekari kísérettel. A programra a belépés díjtalan!

S ha már a hagyományos programnál vagyunk, nem maradhat el az idén sem a Téli Tárlat. A tradícionális kiállításon a Vácott és környékén élő alkotó művészek mutatkoznak be a közönségnek. A december 15-én, szombaton 16 órakor nyíló és 2008. január 7-ig látható kiállítást Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész nyitja meg. Köszöntőt mond: dr. Bóth János Vác város polgármestere, országgyűlési képviselő.

Közreműködik: Lachegyi Imre furulyán és Lachegyi Anna csellón.

Szintén e napon koncertezik a váci kulturális intézményben az Imago Mundi együttese, akik az európai klasszikus zenei hagyományokból, jazzből és népzenéből kölcsönöztek elemeket különleges hangulatú muzsikájuk kialakításához. Az Imago Mundi zenekart 2003-ban Veress Gábor gitáros-zeneszerző, Pénzes Matild énekesnő, valamint - a zenekartól a közelmúltban megvált - Pityó Gábor zongorista-hangszerelő alapította. Az együttes sajátos zenéje az akusztikus megszólalást a modern hangzásokkal ötvözi; egyaránt merít az európai klasszikus zenei hagyományokból, a jazzből, népzenéből, egyszóval mai zene. A dalszövegeket Béres Diána, Bornai Tibor és Gerendás Eszter írja. Az együttes 2006-ban készített „Másik valóság” című maxi lemeze négy dalt tartalmaz. A zenekar 2007 tavaszán ellátogatott Dél-Indiába, s az ott szerzett élmények és zenei tapasztalatok is beépültek zenéjükbe. A 19 órakor kezdődő programra elővételben 500, az előadás napján 800 forintért válthatnak jegyet a nézők.

Az idei esztendőt az Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Évének nevezték ki. Erről az év utolsó hónapjában sem feledkeztek meg a művelődési központ közönség szervezői. A hatvan évvel ezelőtt készült, Radványi Géza rendező által jelzett Valahol Európában című film musical változatát mutatják be december 11-én, kedden 18 óra 30 perctől a Baptista Szeretetszolgálat Integrált Színháza és a Madách Imre Művelődési Központ közös szervezésében, a Szorgos Kezek Háza ellátottainak közreműködésével, ép és sérült fiatalok előadásában. A musical zeneszerzője: Dés László. A darab rendezője: Bartokos Tamás. A belépés díjtalan!

A Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény tagintézményeként működő váci, Zichy utcai Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulóinak közreműködésével pedig a hagyományos, Boldog karácsonyt! című műsorukkal örvendeztetik meg a publikumot december 19-én, szerdán este. Az iskola tanulói mellett minden bizonnyal a program idei fővédnöke, Csepregi Éva is fellép a műsorban.
 

A Téli Ünnepi Napok további eseméyeiről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat