Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Sikeres tavaszi programok a PMMI Tragor Ignác Múzeumban Nyomtatás E-mail
Tavasz beköszöntével a PMMI váci Tragor Ignác Múzeum programjai is megújultak – március-április hónapban rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és egy új kiállítással vártuk vendégeinket.



Tavaszi programjaink egy része a már évek óta hagyománnyá vált március 15-i múzeumi megemlékezéshez kapcsolódott:

„Vác és a Kossuth-kultusz” címmel vendégünk volt az 1917-ben alapított ceglédi Kossuth Múzeum Kossuth-gyűjteménye, amely Magyarország különlegességei közé tartozik. A Cegléden őrzött tárgyak közül néhány érdekes és jellegzetes dokumentum, valamint a nagy múltú Kossuth-kultusz egyik különleges darabja is bekerült a látnivalók közé: „Ezzel a pohárral koccintottam Kossuth Lajossal 1889-ben” - ezt a feliratot vésték arra az üvegpohárra, amelyet a népes magyar küldöttség egyik tagja mentett meg az utókor számára.


A főtéri múzeumpedagógiai foglalkoztatóban mindössze egy hosszú hétvége erejéig bemutatott kiállítást nagy érdeklődés kísérte, 2012. március 15-18-a között 360 vendég tekintette meg a kamara-tárlatot.

Idén már ötödik alkalommal került megrendezésre múzeumunkban március 15-én az Országos Kossuth-kifli sütő verseny. A versenyt az előző évekéhez hasonló érdeklődés kísérte, nemcsak Vácról, de az ország más pontjairól is érkeztek a finomabbnál finomabb pályaművek. Az idei győztes a zsűri döntése alapján Oláh Nándorné lett.


A nagy érdeklődésre való tekintettel áprilisban is igényelhető volt „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc váci emlékhelyei – rendhagyó történelem óra múzeumi séta keretében” címmel márciusban meghirdetett múzeumpedagógiai foglalkozás, melyen több váci általános- és középiskolából összesen 318 fő vett részt.

A tematikus séta célja volt végigjárni a váci emlékhelyeket, kiemelni azokat az épületeket, tereket/területeket, emlékműveket a város szövetéből, amelyek a történelmi események helyszínei voltak. Az egyes állomásokon a múzeumban levő írott és képi forrásanyagok bemutatása színesítette a megemlékezést, illetve a kevesek által ismert Honvédsíroknál egy meglepetés-vendég is várta a résztvevőket, egy igazi 48’-as tüzér személyében.


A jó idő megérkeztével azonban népszerűek voltak további múzeumi sétáink is, melyeken 227 fő vett részt, köztük a kisiskolásoktól kezdve a fiatal felnőtteken át a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. A tavaszi hónapokban egyre többen kérnek Memento Mori kiállításunkhoz kapcsolódó tárlatvezetést is, március – április hónapban 1232 látogató közül eddig 129 fő igényelte a hozzáértő kalauzolást.

Ha tavasz, akkor indul a kiállítási szezon is a Görög Templom Kiállítóteremben: április elején nyílt meg Tóth Angelika festőművész kiállítása, és mivel a művésznő váci születésű, továbbá középiskolai tanulmányait is itt végezte, a megnyitó nagyon családias hangulatban zajlott. A tárlat május 6-ig volt látogatható, május 11-től pedig „Nem múlt el nyomtalanul…” Honfoglalás kori leletek Pest megyéből címmel ismét új kiállítással várjuk vendégeinket. A tárlaton bemutatásra kerülő honfoglalás kori tárgyak, ékszerek közül kiemelkedik a Bugyi község határában feltárt sír aranyozott ezüst tarsolylemeze.


Bízunk benne, hogy a számos változatos múzeumi programon résztvevő számára ismételten bebizonyosodott: a Múzeum több, mint kiállítás!

Kiállításainkon és programjainkon továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A PMMI váci Tragor Ignác Múzeum kollektívája
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat