Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Nem egy matekpéldát, az életünket próbáljuk megoldani - Új bemutató a Váci Dunakanyar Színházban Nyomtatás E-mail
2015. ápr. 04.
A Váci Dunakanyar Színház idei évada a Nemzeti Színházzal együttműködésben valósul meg, négy közös bemutató, - a Visegrádi Négyek országainak szerzőitől választott művek, - színre vitelével.  Három sikeres bemutató után április 10-én érkezik a negyedik, egy kortárs szlovák szerző műve, a Négyzetgyök.



A fergeteges humorú és sziporkázó nyelvezetű előadás egy egészen új oldalról mutatja be a fiatalok állandó problémáját, a felnőtté válás rögös útját. Az egyszerre bizonytalan és reményekkel teli életszakaszt a történet egyetlen éjszaka izgalmas és zűrzavaros eseményeibe sűríti.  Négy értelmiségi fiatal, Ada a dekoratív kinézetű, facebook függő kommunikáció szakos hallgató, Denisa, a világot a matematika fogalmaival értelmező tanárnő, Bohus a valaha művészi ambíciókkal bíró macsó rajztanár, és Sasha a külföldön alma és eperszedéssel foglalkozó szabad gondolkodó átlagos péntek estéjét láthatjuk. A négy fiatal különböző egyéniség, mindannyian a boldogulásukat keresik, ám igen eltérő stratégiák mentén.

- Az előadás címe Négyzetgyök, ám ettől nem kell megijedni, nem kell matek példákat megoldani az előadásban – mondja Szabó Erika, a darab egyik főszereplője. - Fiatalokról szól, akik a saját életüket próbálják valamilyen módon megoldani, ami huszonévesen legalább olyan bonyolultnak tűnik, mint egy komoly matekpélda.

A bravúros szituációkkal átszőtt vígjáték éles társadalombírálat és személyes problémák metszete egyben. Olyan aktuális témákat vet fel, mint például, hogy érdemes-e tanulni és diplomát szerezni; Magyarországon, vagy külföldön jobb-e élni; mi a valószínűsége a tökéletes társ megtalálásának; a testi vágyak, vagy az azokról való lemondással érhetjük el a belső harmóniát stb. Az átmulatott éjszaka végére csak egy kérdés marad, hogy megtalálják-e a fiatalok a boldogságukhoz vezető utat.

Michaela Zakut’anska több díjjal kitüntetett fiatal színműíró, dramaturg műve Magyarországon most látható először. A magyar nyelvű előadás az eredeti szlovák, valamint a magyar és angol nyelvű fordítás alapján készült, de a szöveg a próbák során tovább színesedett Deés Enikő dramaturg munkája, valamint a színészek improvizációi alapján.

A főbb szerepekben Pataki Szilviát a József Attila Színház társulatának tagját, Szabó Erikát és Janka Barnabást, a Színház – és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóit, Havasi Péter, szabadúszó színészt, korábban a kassai Thália Színház társulatának tagját láthatjuk. Az előadásban szerepet kaptak továbbá Fehérvári Fruzsina és Smál Gábor, a váci Fónay – HUMÁNIA – Társulat tagjai, a Váci Dunakanyar Színház munkatársai is.


A próbák két helyszínen a Nemzeti Színházban, valamint a Váci Dunakanyar Színházban zajlanak, a Nemzeti Színház rendezőgyakornoka, Tömő György vezetésével. Igazi kreatív műhelyként folyik a munka, a rendező a színészeknek szabad teret adott, ötleteiket igazította rendezői koncepciójához, és az általa megálmodott különleges látványvilághoz. - A képregény kis kockákra osztottsága segít nekünk abban, hogy azt a bezártságot, amiben a szereplők vergődnek, ábrázoljuk. Ugyanakkor ez egy művészi kísérlet is a részemről arra, hogy a színházban a kép és a szöveg hogyan tud együtt működni. Ha képregényt olvasol, akkor a  kép és a mellette olvasható szöveg együtt ad ki egy egészet. Ezt az élményt szeretnénk behozni vizuálisan, azt keressük, hogyan tud az írott szöveg, a drámai anyag, a színpadi kép, a színészi játék egységet alkotni - nyilatkozza a rendező.

A darab további érdekessége, hogy a színészek öltözetét a Guess fiatalos stílusa, valamint egy magyar design találmány, Bódi Eszter divattervező nevével fémjelzett márka, a BodiES teszi izgalmassá. A BodiES variálható multifunkciós kiegészítőként könnyedén átalakítható szoknyából, boleróvá, mellényből sállá, fejkendővé, vagy akár ruhává. Számos különböző módon felvehető, így egyedi stílust kölcsönöz viselőjének, jelen esetben a darab szereplőinek. - Nagy előny az is, hogy a multisál használata annyira egyszerű és praktikus, hogy az öltözésekhez nem szükséges a színészeknek a takarásba kimenni. Az átalakulás ráadásul látványos is, ezt kihasználva egy divatbemutató jelenet is helyet kapott az előadásban – avat be a tervező.

„Zenés, táncos magány két részben” olvasható az előadás alcímében, melyhez egy váci kötődésű zenekar, a Revue Live teremt igazi koncert hangulatot a színpadra. A Revue zenekar Sívó Dániel, a Panic Radio alapító tagjának szóló elektronikus zenei projektjeként, 2012-ben debütált, majd később több hangszerrel kibővülve már élőzenés formációként a pop, a house és a funky kellemes egyvelegét adja. A zenekar saját repertoárját játssza, ám felcsendülnek majd ismert, népszerű dallamrészletek és filmzenei utalások is.

Az ötletes, humoros, elgondolkodtató, és könnyed funky muzsikával átszőtt előadás fantasztikus hangulatot és varázslatos estét ígér. 12-112 éves korig bárkinek ajánlják, nem csak azoknak a fiataloknak, akik most élik a párkeresés, munkakeresés, „kapunyitás” időszakát, hiszen az idősebb generációnak is tanulságos lehet, sokat megtudhatnak arról, hogy mi jár a mai fiatalok fejében. Az előadás április 10-én 19 órakor láthatja a közönség a Váci Dunakanyar Színházban, ám aki erről lemaradna, megnézheti május 9-én, de június 23-án a V4 Fesztivál és Színházi Találkozón is bepótolhatja.

Rendező: Tömő György
Design koncepció: BodiEs – Bódi Eszter
Ruha és cipő: GUESS és BodiEs

Fotó: Miki Beatzy Bemer

A cikket írta: Fehérvári Fruzsina

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat