Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Mesemaraton 2012 Nyomtatás E-mail
A 2009-ben elindított Mesemaraton folytatásaképpen, az idén Arany János műveiből szervez maratoni felolvasást Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja. A váci Katona Lajos Városi Könyvtár idén először csatlakozik ehhez a határokon átívelő rendezvényhez. Szerdán, azaz 2012. február 15-én, a nap folyamán Arany János meséjét, Arany László népmesei gyűjtéseit, Benedek Elek és Andersen meséket fognak felolvasni a programon résztvevő óvodásoknak és kisiskolásoknak a kulturális intézmény épületében (Vác, Budapesti főút 37.). Az eseményre mindenkit szeretettel várnak – gyermekeket és felnőtteket egyaránt!



A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubjának a 2012-es Mesemaratonnal kapcsolatos felhívását az alábbiakban tesszük közzé olvasóink számára (írta: László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa):


Felhívás közös olvasásra

(2012. február 15.)


A 2009-ben elindított Mesemaraton folytatásaképpen, az idén Arany János műveiből szervez maratoni felolvasást Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja.


A rendezvény célja,hogy minél többen részt vegyünk a közös olvasásban, akik szeretünk olvasni, és akiknek szeretnénk továbbadni az olvasás örömét. Ezért a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban február 15-én reggel 9-tól este 7-ig gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk a rendezvényre.
A közös felolvasásnak összekapcsoló ereje van. Ezért örülnénk, ha minél több település kapcsolódna be a nagy közös olvasásba otthoni helyszínen. Csak annyit kérünk, hogy jelezzék az órát, és helyet, utólag pedig, hogy hányan olvastak fel és néhány fotót, hogy minden résztvevőt besorolhassunk a felolvasó maraton stafétaváltói közé, és elküldhessük a rendezvény alkalmi könyvjelzőit.
Arany János halálának 130. évfordulójaemlékére az idei Mesemaraton során a költő munkásságából az elbeszélő költeményekre, irányítjuk a figyelmet, míg a kicsiknek verses meséket ajánljuk olvasásra. Sajnos túl kevés időnk jut manapság erre a műfajra, ezért úgy gondoljuk, ez most egy kicsit bepótolható. Felsőbb osztályokban, vagy felnőtteknél bárki behozhatja kedvenc versét, vagy akár végig is olvashatjuk a Toldit.

Rendezvényünk nem szavalóverseny, tehát a gyengébben szavalók is nyugodtan vágjanak neki legalább 1-2 szakasz felolvasásának. Ne legyen az olvasás a jók kiváltsága, legyen a vers mindenkié legalább egy napra!


A résztvevők idén is személyre szóló könyvjelzőt kapnak ajándékba, saját nevükre kitöltve, ami egyben azt is bizonyítja, hogy részesei voltak a közös olvasásnak. Kérjük a postacímet, ahova küldhetjük a könyvjelzőket, vagy e-mail címet, ha van színes nyomtatási lehetőség.

Néhány konkrét megvalósítási javaslat, ahogyan megszervezhetik a felolvasó maratont:

• Az iskolában reggel 8-tól beosztani az osztályokat, amelyek egy-egy félórát olvasnak. Például 9-9.30-ig I. oszt, 9.30-tól 10-ig II. osztály, és így tovább. Akár saját osztálytermükben, akár az iskola vagy a település könyvtárában.

• Az irodalom órákat aznap szánják erre a témára.

• Összegyűlhet 2-3 osztály egy csoportba és meghallgathatják egymást (fontos, hogy ne csak a pedagógusok olvassanak a gyerekeknek, de ők is kapcsolódjanak be a közös olvasásba). Esetleg ügyesebb diákok dramatizálhatnak egy egyszerűbb jelenetet.

• Mivel farsangban vagyunk, délutáni programképpen, kézimunka délutánnal, hagyományos fánk sütésével is összeköthető, nőszövetségek, bibliaórák témája is lehet. A nők kézimunkáznak, a gyerekek felolvasnak nekik, vagy férfiak olvasnak, esetleg kézimunkázás közben felváltva olvasnak a résztvevők… Bárhogyan variálható.

Feloszthatjuk a szöveget részekre, így, aki gyengébben olvas, az sem érzi rosszul magát, mégis részese lehetett a közös élménynek.


Verset olvasni akár magányosan is élmény, mégis ritkán tesszük manapság. Ezért idén, ha valaki otthon, egyedül, velünk egy időben leveszi a polcról rég porosodó Arany János kötetét, és megkeresi benne régi kedvenceit, mi elhisszük neki, és könyvjelzőt küldünk ennek emlékére!!!

Nem szeretnénk kizárólag gyerekrendezvénnyé nyilvánítani ezt a napot hisz az olvasás nem csak az ő kiváltságuk. Ezért felhívásunk mindenkinek szól, aki szeret olvasni.

A tavaly 4 országban 47 településen 6000 fölötti résztvevő olvasott. Éljük meg idén is együtt az olvasás örömét!
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat