Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Megtalálták Géza király sírhelyét Vácon Nyomtatás E-mail
2015. aug. 18.
Megtalálták I. Géza király feltételezhető sírhelyét a hajdani váci középkori székesegyház feltárásán - közölte kedden a Műemlékem.hu magazin. "Ott került elő a sírhely, ahol számítottunk rá, vagyis a középkori székesegyház hossztengelyében, az épület közepén. Maga az elhelyezkedése is bizonyítja, hogy az alapítót, vagyis I. Géza királyt, Szent László bátyját temették itt el" - mondta el a magazinnak nyilatkozó Batizi Zoltán feltáró régész.



A szakember hozzátette: "Sírhelyről van szó, nem teljes sírról, hiszen a temetkezési helyet nem csupán feldúlták és kirabolták, de az épített sír kövezését is kitermelték és vélhetően a kolostor 18. századi építésénél használták fel azokat."


I. Géza 1074 és 1077 között uralkodott, s bár feltehetően még Szent István, vagy utóda Péter megalapította a váci püspökséget, Szent László bátyja adományokkal segíthette a templom építését. A történeti források meglehetősen szűkszavúak Gézával kapcsolatban, leginkább jámborságát és aszketikus életmódját emelik ki. Halála után öccse, László került a trónra, aki az állam átszervezésével, illetve "jó marketingje" révén a 11. század második felének legismertebb, legnagyobb hatású magyar uralkodója lett. A királyi vérvonal azonban nem László, hanem Géza révén folytatódott, hiszen az ő fia volt Kálmán és Álmos herceg is.

"Géza sírját talán már a tatárjáráskor feldúlták, amikor felégették a mongolok a váci várat. De ha ekkor megmenekült is, biztosan ráakadtak a 16-17. század folyamán, a hosszas török uralom alatt. A sírnak helyet adó, többször átépített középkori székesegyház még a 17-18. század fordulóján is állt romjaiban, csak ezután bontották le, s mint a a sírhely is mutatja, termelték ki a föld alól is a köveinek egy részét" - jelentette ki Batizi Zoltán.


A sírhely feltárása során emberi maradványokra is rábukkantak, de ezek valószínűleg nem Géza csontjai, hanem egy utólagos temetkezés révén kerülhettek a földbe. A bolygatások miatt nem kerültek elő tárgyi leletek sem – érthető módon, hiszen a középkori sírrablóknak a célja minden bizonnyal ezek megszerzése volt.

"Erre az idényre befejeztük a feltárást, azonban a munkát folytatni kellene, hiszen vannak még ismeretlen részei a középkori templomnak és a hajdan mellette álló épületeknek. Természetesen már most el kellene kezdeni a bemutatás, részleges rekonstrukció tervezését, hiszen addig is meg kell óvni valamilyen módon a maradványokat" - tette hozzá a régész.


A tervezett bemutatást persze célszerű lenne összekapcsolni a barokk kori ferences kolostor felújításával. Bár még keresik, milyen pályázati konstrukcióban és milyen funkcióval lehetne megújítani az épületet, a középkori székesegyház maradványai is azt erősítik, hogy talán legjobb volna, ha váci múzeum kiállításai költöznének bele.

Forrás: Műemlékem.hu magazin
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat