Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Képregények - újra divatban Nyomtatás E-mail
2016. nov. 05.
Ugyan már jó néhány év eltelt az első képregény megjelenése, 1896 óta, azonban sikerük kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is töretlen. Ma reneszánszukat élik a szuperhős-képregények, hiszen mind a fiatalok, mind a filmgyártók újra felfedezték őket.



Egy kis képregény-történet


Éppen százhúsz évvel ezelőtt, 1896. októberében jelentették meg az első képregényt, a New York Journal-ban. Sikere olyan nagy volt, hogy a képregény sorozattá vált, és megjelenését az újság olvasói rendszeresen igényelték. Később, a magukra valamit is adó amerikai lapok mindegyike szerepeltetett képregényt hasábjain, és a képregények sikere önálló műfaj megjelenését irányozta elő. Az első történetek figurái, Yellow Kid, Buster Brown majd Katzenjammer Kids rendkívül népszerűkké váltak az olvasók körében, a lapok pedig sokkal eladhatóbbakká váltak e képregényhősökkel.

Az első önálló, tehát külön füzetbe nyomtatott képregény 1934-ben jelent meg, a képregények aranykorát Superman, Batman, Amerika Kapitány nevei fémjelzik. A rendkívüli népszerűségnek köszönhetően egyre több olyan téma került a képregényekbe (erotika, erőszak), amelyek nem szolgálták az ifjúság érdekeit, így külön jogszabályok születtek a tartalmak korlátozására. Az ötvenes évektől kezdődően a Marvel Comics lépett elő a piac egyik meghatározó szereplőjévé, a korszakot a Pókember, Hulk, a Vasember, Thor és az X-man megjelenése jellemzi. Az 1970-es éveket a rémtörténetek újrafelfedezése jellemzi, ekkorra a filmipar is kezdte felfedezni a filmek témájául a képregényeket, így született meg a Star Wars-trilógia vagy a Cápa című film, mely óriási közönségsikert aratott. A két nagy képregénykiadó vállalatot, a Marvelt a Disney, a DC Comics-ot a Warner stúdió vásárolta meg, azóta egymás után születnek a képregény alapú mozifilmek, új rajongók ezreit hódítva meg a műfajnak újra.

Képregények ma

Annak ellenére, hogy ma egyre másra készülnek a képregény-adaptációk, az írott képregények népszerűsége sem veszít népszerűségéből, sőt! A szuperhősök világa megannyi fiatalt magával ragad, a legnagyobb népszerűségnek a Batman, a Pókember, az X-Man, a Vasember örvendenek. A képregényrajongók óriási érdeklődést mutatnak a képregényekből készülő filmek iránt is, így a siker garantált.

A Marvel és a DC Comics képregényeinek ma is önálló tábora, akik vannak annyira önérzetesek, hogy a másik cég képregényeit elvétve olvassák csak, így a kezdetekkor kibontakozó háború ma is tovább folytatódik.

A képregények világa ma már kiterjed többek között a divatra is, hiszen a képregények rajongói előszeretettel viselik kedvenc képregény-hőseik megjelenített másait a ruházatukon. A divat idén is folytatódik: egyre jobban menő, ha a képregények részletei a ruhadarabokon is megjelennek.

Star Wars képregény


Kevesen tudják, hogy a népszerű Csillagok háborúja (Star Wars) sorozat képregényként kezdte a pályafutását, és az első film megjelenése előtt már forgalmazták képregényként. A siker akkor még nem látszott áttörőnek, így maga a képregény meglehetősen nehézkesen indult. Az olvasóknál azonban kedvező fogadtatásra talált a történet, és lelkesen várták annak folytatását. Nincs ez másként ma sem: a Star Wars képregények ma is a legnépszerűbb képregények közé tartoznak.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat