Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Idén is gálaesttel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról Nyomtatás E-mail
Több, mint két évtizede ünneplik már a Magyar Kultúra Napját (január 22.) Vácott. A szép hagyomány méltó folytatásaként ez év január 20-án, pénteken is megemlékeztek a kulturális ünnepről. Az ünnepi programnak a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Madách Imre Művelődési Központ adott otthont.



Az utókor számára fennmaradt dokumentumok tanulsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti fohászunk, a Himnusz kéziratát. E jeles történés előtt tisztelegve 1989 óta e napon emlékeznek meg országszerte a Magyar Kultúráról. Más, hivatalos - ha úgy tetszik: piros betűs - ünnepnapok alkalmából szervezett ceremóniák kezdetét is a Himnusz jelzi mint ahogy tette azt most is. A gálaest fényét színvonalas előadásával emelte a Váczi Néptáncegyüttes Czinóber Klára, Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs vezetésével, valamint a Buda Folk Band.




Az est keretében került sor a „Vác Város Művészeti Díja", a „Vác Város Művelődéséért" és a „Közművelődést segítő munkáért" kitűntető díjak átadására is. A díjakat az önkormányzat nevében Fördős Attila polgármester adta át az idei kitüntetetteknek, akiknek személyéről még tavaly decemberi ülésén döntött a város képviselő-testülete.

A „Közművelődést segítő munkáért” oklevelet a város egyik közművelődési és közgyűjteményi intézményében dolgozó, az ott folyó szakmai tevékenységet segítő munkatárs kaphatja. A Vácott 2001-től létező elismerésre idén a Madách Imre Művelődési Központ egyik munkatársát tartották a legérdemesebbnek a döntéshozók.
Fűr Tibor 1987-től dolgozik a Madách Imre Művelődési Központban technikusként, jelenleg csoportvezető. Lassan 25 éve megbízható, oszlopos tagja a ház kollektívájának, szakmai munkáját precízen, magas színvonalon végzi. Csoportvezetőként jó szervezőkészséggel irányítja kollégáit, nagy hivatástudattal végzi munkáját a városi események hátterének biztosításában, és megelégedéssel dolgoznak együtt vele a művelődési központban működő közösségek is. Hobbija a fotózás, amiben egyre sikeresebb, az elmúlt évben több önálló kiállítása is volt.


A képviselő-testület a kiemelkedő alkotó művészeti munka elismerésére 2007-ben alapított egy díjat, a „Vác Város Művészeti Díja” kitüntető címet. A kitüntetés a városban alkotó művészeknek, az itt működő művészeti közösségeknek adományozható.
Az idei kitüntetett Toldi Tamás énekes, dalszövegíró.
A váci születésű zenész szakmai sikerei mellett tanítja is a fiatal váci tehetségeket. Az Erkel Ferenc Zeneiskola jazz tanszaka után lett 1991-től az Aranytíz Musical Stúdió tagja, egy év múlva már a váci EXCUSE zenekarral nyert díjakat és lemezkészítési lehetőséget. Később további zenekarok frontemberekén szerepelt produkciókban, állandó közreműködője Gergely Róbert, a Neoton, Varga Miklós és Hernádi Judit fellépéseinek. 2001-től a népszerű váci formáció, a Made In zenekar énekese. 2004-től szövegíró, munkái között van egy eMeRTon díjas lemez és egy aranylemez is. 2006-tól a szintén váci ACOUSTIC TRIO.HU nevű zenekarban is dolgozik. 2011-ben ő írta Vác dalának a szövegét.


A város képviselő-testülete 2001-ben alapította a „Vác Város Művelődéséért” díjat a városban eredményesen működő közgyűjteményi és közművelődési intézmények, azok szakalkalmazottai, valamint a közművelődést szolgáló közösségek számára. 2012-ben ezt a díjat Brusznyai Margit vehette át.
A kitüntetett több évtizede aktív közösségformáló szereplője Vác kulturális és művészeti életének. Tanári és karvezetői munkájával állandó értéket képvisel, zeneértő és művelő emberek százaira volt és van jelenleg is hatása tevékenységének. Példamutató szorgalommal és eredménnyel dolgozik a kórusmozgalomban, melynek ma Vácon egyik meghatározó eleme az általa irányított, a legmagasabb szakmai minősítést elérő Serenus vegyeskar. 1977-ben szerezte diplomáját, dolgozott énektanárként, zenei könyvtárosként, 1988 óta pedig a Bartók Béla Zeneiskola szolfézs- és zeneirodalom tanszakának vezető tanára. Kórusvezetőként állt a nagymarosi Kamarakórus, a Váci Harmónia Kórus és a Szivárvány Gyermekkórus élén, vezette egy ideig a Nagymarosi Férfikart is. 2001-ben hozta létre a Serenus Kórust, a mára több mint hatvan főből álló, több generációt képviselő közösséget, amely számos szakmai sikere mellett részese és rendszeres közreműködője városunk kulturális életének.


A Vác Online szerkesztősége ezúton is
szívből gratulál a kitüntetetteknek!

Fotók: Cservenák Péter
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat