Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Az igazat mondd, ne csak a valódit - Interjú Eperjes Károllyal Nyomtatás E-mail
2017. márc. 26.
A Váci Tavaszi Fesztivál keretében 2017. április 13-án Eperjes Károly „Az igazat mondd, ne csak a valódit” című zenés irodalmi estje lesz látható-hallható a Madách Imre Művelődési Központ Kamaratermében. Ennek kapcsán kérdeztük a Kossuth-díjas művész urat.



- Ön április 13-án a váci Madách Imre Művelődési Központban ad önálló irodalmi estet. Mit üzen a közönségnek ezzel az előadással?


- Azt, hogy fantasztikus költőink voltak a XX. században, akik harmonikusan tudtak az Istennel kapcsolatot teremteni. Ezeket a verseket nem nagyon szokták mondani. Ezért én úgy gondoltam, előállok egy ilyen esttel, hogy nézzék meg, a XX. századi minőségi magyar költőknek milyen istenkapcsolatuk volt.

- Szerkezetileg hogyan fog felépülni az előadás?

- A szerkezet Latinovits Zoltán Balassi estjének és a Verset mondani című könyvének alapján készült. Ott egy hármas szerkezetet használt, amit lerajzolt, mint építészmérnök. Ezt sokáig tanulmányoztam és ennek alapján hármas szerkezete van az estnek is. Az első rész a szabad akaratról szól, a második rész a megtérésről, a harmadik rész pedig a lét végső értelméről. És eköré csoportosulnak a XX. századi magyar istenkereső költők: Babitstól, Ady Endrén, Pilinszkyn, Szabó Lőrincen és Weöres Sándoron át József Attiláig.

- Ezek az Ön kedvenc versei, amiket elő fog adni?


- Abszolút, ezek az én nagyon kedvenc verseim.

- Hány verset szokott előadni egy est alkalmából?


- 23 éve van ez az est, általában 20 verset adok elő egy alkalommal. De körülbelül 140 istenes verset gyűjtöttem össze, amik közül válogatok az egyes alkalmakra. Van egy előre eltervezett struktúrám, de a közönség reakcióit figyelve azon néha változtatok. Érezni szoktam, hogy a közönség mennyit bír el. Megérzem, hogy lehet-e még verset mondani, vagy lehet-e összekötő szöveget mondani. De előfordul, hogy más kulturális támpontokat is adok: a Bibliából vagy Arisztotelész ars poeticájából vagy Shakespeare-től vagy Moliére-től. Az est elején, a részek között és a végén pedig többnyire klasszikus gordonkaszámok hallhatók.

- Van olyan vers, amelyik mindig állandóan szerepel a repertoárban?

- Ki-be kerülnek versek ugyan, de van három vers, ami mindenképp, mindig bent van az estben. Adytól, József Attilától és Babitstól van 1-1 vers, amit minden alkalommal előadok.

- Van valamiféle váci kötődése?


- Nagyon szeretem, és nagyon jóban vagyok a mostani és a korábbi püspökatyákkal is. Illetve jártam a váci börtönben Regőczi István atyával, hogy beszélgessek az ottani börtönviselt emberekkel, akik igényelték a vallásos életet. Illetve, ha a Dunakanyarban járok, akkor sokszor meglátogatom Vácot is. Nagyon szeretem a Duna-parti részt és a sok szép épületet.

***

„Az igazat mondd, ne csak a valódit”
Eperjes Károly zenés irodalmi estje
a váci Madách Imre Művelődési Központ Kamaratermében
2017. április 13-án.




A XV. Váci Tavaszi Fesztivál
részletes programja elérhető: itt.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat