Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A Római Birodalom limese - Pannónia határa, mint világörökségi helyszín Nyomtatás E-mail
Fenti címmel nyílik kiállítás a váci Katona Lajos Városi Könyvtár Könyvtár Galériájában (Vác, Budapesti főút 37.) 2012. január 19-én, csütörtökön 17 órakor. A kiállítást megnyitja: Dr. Kulcsár Valéria habilitált egyetemi docens. A kiállítás megtekinthető 2012. február 20-ig a könyvtár nyitva tartási idejében.



A kiállításról bővebben (Forrás: www.museums.hu):


A Földközi-tenger körül három kontinensre kiterjedő, öt évszázadon keresztül diadalmas Római Birodalom a világ talán leghosszabb ideig fennálló birodalma volt, amely az antik műveltség továbbfejlesztésével és a kereszténység terjesztésével mindmáig ható erő maradt.

A Római Birodalom határán valaha állt katonai létesítmények 2000 év viszontagságaival dacoló vaskos, büszke falai egy rég letűnt, de Európa és a világ kultúráját máig hatása alatt tartó kultúra emlékei. A jól átgondolt rendszerben, a stratégiai követelményeknek megfelelően épített római határvédelem egyes helyszínei nemcsak értékes tudományos források, hanem a múlt megbecsült tanúi is. A feltárt és konzervált falmaradványok, utak, sáncok műemléki értéket képviselnek, megőrzésükre egyre tudatosabb társadalmi igény jelentkezik. A régészeti feltárások és egyéb kutatások (terepbejárás, légirégészet) révén mára szinte teljes egészében ismertté vált Pannonia tartomány folyami határának, a ripa Pannonicának a szerkezete, története.

Magyarország 2003-ban tette föl a ripa Pannonica hazai szakaszát világörökségi várományosi listájára, az ugyanebben évben megalakult Pozsonyi Csoport angol, német, osztrák, szlovák és magyar kutatói pedig azt a célt tűzték maguk elé, hogy kialakítják a római limes egységes világörökségi helyszín létrehozásának kereteit.

Az elfogadott elv szerint a Római Birodalom 2. században meglévő határvonalán található katonai, és az azokhoz szorosan kapcsolódó polgári emlékek nevezhetők, de az ebben a sávban található korábbi és későbbi limes-emlékek is részei lehetnek a nevezésnek. A más ország kutatóival kibővült szakmai kör 2005-2008 között egy Kultúra-2000 európai uniós pályázat támogatásával jelentős kutatómunkát végez, de feladatának tekinti szakmai adatbázisok és nemzetközi honlap létrehozását, tájékoztató füzetek kiadását is, egyebek mellett pedig egy vándorkiállításnak a megrendezését, mely most Vácra látogat.


A kiállításon nemcsak a Római Birodalom történetét és topográfiáját ismerhetjük meg, hanem az ásatásokon előkerült - és folyamatosan előkerülő - tárgyi emlékekkel is találkozhatunk.

Elsősorban a katonasághoz köthető emlékek - centurio büsztje, fegyverek, lószerszámveret, katonai elbocsátó diploma, stb. - láthatók, de a helyi iparra és a kereskedelemre utaló fazekas termékek és üvegek is vitrinekbe kerülnek. A "diadalmas hadseregre" Victoria szobra és Marcus Aurelius diadalmenetét megörökítő lepénysütő minta emlékeztet.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat