Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Süssön Ön is Kossuth kiflit nemzeti ünnepünkre! Nyomtatás E-mail
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának keretein belül működő váci Tragor Ignác Múzeuma az 1848-as szabadságharc 164. évfordulójának emlékére, immáron ötödik alkalommal hirdeti meg Országos Kossuth-kifli sütő versenyét. A versenyben bárki részt vehet az általa készített Kossuth-kiflivel, az ország bármely pontjáról. Nevezni a sütemény bemutatásával lehet 2012. március 15-én, 10 órától 11 óra 30 percig a Múzeumpedagógiai foglalkoztatóban (Vác, Március 15. tér 19. / a Memento Mori Kiállítóhely mellett). Az értékelésre ugyanitt kerül sor 12 órakor. A legsikeresebb pályázókat díjazzák.


A Kossuth-kifli receptje:

35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt mandulát teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük, s tört mandulával szórjuk be.


Honnan származik a Kossuth-kifli elnevezés?
A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt. Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost.
Palugyay híres konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat