A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának keretein belül működő váci Tragor Ignác Múzeuma az 1848-as szabadságharc 164. évfordulójának emlékére, immáron ötödik alkalommal hirdeti meg Országos Kossuth-kifli sütő versenyét. A versenyben bárki részt vehet az általa készített Kossuth-kiflivel, az ország bármely pontjáról. Nevezni a sütemény bemutatásával lehet 2012. március 15-én, 10 órától 11 óra 30 percig a Múzeumpedagógiai foglalkoztatóban (Vác, Március 15. tér 19. / a Memento Mori Kiállítóhely mellett). Az értékelésre ugyanitt kerül sor 12 órakor. A legsikeresebb pályázókat díjazzák.
A Kossuth-kifli receptje:
35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt mandulát teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük, s tört mandulával szórjuk be.
Honnan származik a Kossuth-kifli elnevezés?
A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt. Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. Palugyay híres konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.