Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Narancsos-gyömbéres pite vitte a pálmát az idei almáspite-sütő versenyen Nyomtatás E-mail
2015. okt. 03.
Az idei évben is sokféle almás sütivel neveztek az immáron hetedik alkalommal meghirdetett almáspite-sütő versenyre. A október 2-án, pénteken, a Fónagy & Walter Vendég- és Borházban zajlott megmérettetésre huszonegyen vitték el otthon készített süteményeiket. Az alkotások között számos hagyományos és néhány különleges módon elkészített pite várt a hét tagú zsűri ízlelőbimbóira. - Az íz-ítészek ezúttal is nehéz helyzetben voltak. Nem volt egyszerű eldönteni, hogy a különlegesebbnél-különlegesebb, finomabbnál-finomabb piték, illetve pite-szerű desszertek közül melyeket díjazzuk az idén - összegzett Huszár Károly a VácOnline.hu főszerkesztője, aki immáron második alkalommal volt tagja a pitéket értékelő csapatnak.



Fónagy István, a Vendégvárók Váci Egyesületének elnöke - akinek kezdeményezésére és szervezésében immáron hetedik alkalommal valósult meg az almáspite-sütő verseny - elmondta: "Ez egy nagyon szép hagyomány, amit - ahogy mondani szokták - ápolni kell" - hangzott el Fónagy Istvántól, aki gyorsan hozzátette: "Ez egy nagyon szerencsétlen kifejezés, hiszen a hagyomány nem beteg, nem kell ápolni - szoktam mondani. A hagyományt megőrizni, tanítani, továbbadni kell.
Nagyon örülök, hogy ismét sokan neveztek és sokan eljöttek erre a versenyre és készítettek, kóstoltak finomabbnál-finomabb pitéket, hiszen résztvevők, érdeklődők nélkül nem lenne értelme ennek az egésznek, nem tudnánk fenntartani e szép hagyományt.
"






























A zsűri bírálata alapján az idén a harmadik helyen Horváth Anna végzett 6-os számmal indult pitéjével, a második helyen a 2-es számmal Neubrandt Anna süteménye végzett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a 11-es számmal indult Kocsisné B. Hortenzia állhatott fel, s vihette haza a hagyományos, 2009-ben alapított vándorkupát. A három első helyezett oklevelet és kupát vehetett át. Emellett több versenyző részesült különféle különdíjakban.

Az értékelő zsűri tagjai voltak: Csepreginé Nagy Ildikó, a Vendégvárók Váci Egyesületének alelnöke (zsűrielnök); Lenge Sándorné Györgyi, mindenkori versenyző, többszörös győztes, aki ezúttal egy sérülés miatt nem indulhatott a versenyen; Endrész Zita fotográfus; Klein István, a Royal Fitness Club vezetője; Moravcsik Attila, a Váci Közéleti Egyesület képviselője; Huszár Károly, a VácOnline.hu főszerkesztője és végül, de nem utolsó sorban Fónagy István, a Vendégvárók Váci Egyesületének elnöke, a rendezvény szülőatyja.



A süteményeket a programra ellátogatók adomány fejében kóstolhatták meg. Az ily módon befolyó összeget a szervezők jótékonysági célokra fordítják.





Akik az idén lemaradtak a sütésről, a versenyzésről azok ne csüggedjenek! Almáspite-sütő verseny lesz jövőre is, szeptember elején. De süteményt addig is lehet otthon készíteni. Például az alábbiakban hamarosan olvasható recept alapján, amely recept nem lesz más, mint az idei vándorkupa győztes Kocsisné B. Hortenzia által készített pite receptje...

A győztes pite receptje:

Narancsos gyömbéres almás pite

Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 120 g vaj, 100 g porcukor, 1 tojás, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, késhegynyi sütőpor. Elkészítés: Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük 1 órát. Addig el készítjük a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg reszelt alma, 1 narancs reszelt héja es leve, 4 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál fahéj, 1-1 késkegynyi őrölt szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg. Elkészítés: A töltelék hozzávalóit addig pároljuk, míg a leve el nem párolog (kb. 10 perc). A végén a tűzról le véve 1 evőkanál vaníliás pudingport keverünk bele.

A pite összeállítása, sütése: A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és ki vajazott 26 cm-s piteformát ki bélelünk vele. Belesimítjuk a tölteléket, majd a maradék kinyújtott tésztával be borítjuk a tetejét, melyet villával megszurkálunk és tojással lekenünk. Ezt követően mehet a sütőbe, ahol 180 fokon 35 percig sütjük.

Miután kihűlt, szeletelhető, tálalható.


Fotók: Endrész Zita
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat