Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Jógalégzéssel a légszomjban szenvedőkért Nyomtatás E-mail
2015. júl. 15.
Fantasztikus látvány, amikor 50 kézpár egyszerre emelkedik a levegőbe és elindít egy 50 perces, maratoni mozgás-sorozatot. Egy 9 lépéses gyakorlatsort, 108 Napüdvözletet végeztünk el Vácott a Duna-parton 2015. július 11-én. Célunk volt, hogy egy légzésközpontú mozgással hívjuk fel a figyelmet egy légzőszervi betegségre, a pulmonális hypertóniára (PH), másrészt ösztönözzünk olyan természetes módszerek alkalmazására, amellyel az emberek javíthatják életminőségüket.  A jóga egyre népszerűbb mozgásforma, mégsem annyira általános, mint a futás vagy kerékpározás.  Bizonytalan volt hát, hányan csatlakoznak ehhez a jótékony célú megmozduláshoz.A magyar pulmonális hypertoniás betegszervezet, a Tüdőér Egylet és a Jógaiskola Vác közösen indította el a szervezést.  Ennek köszönhetően az eseményen részt vettek a Jógaiskola tagjai, az Egyesület tagjai, barátok, családtagok. Külön kiemelendő azonban, hogy a felhívás alapján más jógaiskolák oktatói is ösztönözték tagjaikat, hogy támogassák jelenlétükkel a rendezvényt.  Volt számos olyan résztvevő is, aki életében először találkozott a jógával és hősiesen végigcsinálta mind a 108 gyakorlatot.

A köszöntő után Dr. Karlócai Kristóf kardiológus főorvos, PH szakértő, a Tüdőér Egylet alelnöke ismertette a pulmonális hypertónia tüneteit, jellemzőit. Érdemes volt figyelni a jelenlévők arcát, feszült figyelemmel követték a valóban érdekes és érthető előadást. Majd Bocsányi Gábor, a Jógaiskola Vác vezetője kapott hasonlóan nagy figyelmet, aki a jógáról beszélt. Kolléganőjével, Péter Mónikával bemutatták a gyakorlatsort, ami sokakat a 4 ütemű fekvőtámaszra emlékeztetett. 


Míg a felnőttek jógáztak, a gyermekeket különböző lehetőségekkel szórakoztattuk. Kaptunk egy ugrálóvárat, ahol ők is jól kimozogták magukat, pihenésként pedig festhettek papírra és Duna kavicsra, színeztek, gyurmáztak. Frissítésként vizet és a Naszálytej által felajánlott  Biotejet fogyaszthattuk.


Sok esetben elég volt csak megemlíteni a kezdeményezést és azonnal jött a segítség. Nagyon jó és építő ötletnek találták. Az esemény létrejöttéhez sok segítséget kaptunk Vác Város Polgármesteri Hivatalától és a Madách Imre Művelődési Központtól. Sokan segítettek a meghirdetésben (Fónagy István, Vác Online).  Önkéntesek segítettek a gyermekek foglalkoztatásában, a regisztrációban, a helyszín rendezésében. Hasonlóan lelkes önkéntesek készítettek fotókat és egy hangulatot kiválóan visszaadó videót is.

 
Az eseményt egy lélegzetelállító (befogott orrú) közös fotóval zártuk, amely Get Breathless for PH (Kifulladásig a PH-ért) kampánynak köszönhetően világszinten a PH-t jelzi.


A PH európai esernyőszervezete, a Pulmonary Hypertension Association Europe a rendezvényt a PH Világnap eseményei közé sorolta és hamarosan megjelenteti a 29 országban kiadott Mariposa Journal-ban.


Bízunk benne, hogy jövőre ismét alkalmunk lesz találkozni és hagyományt teremtünk ezzel a rendezvényünkkel.

Mészáros-Papp Katalin
a rendezvény szervezője, a Tüdőér Egylet tagja
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat