Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeztünk Nyomtatás E-mail
2017. márc. 18.
Az ország számos városa mellett - az elmúlt évekhez hasonlóan - az idén is megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharcról Vácott. A városi ünnepség tradicionálisan március 15-én, szerdán 9 órakor vette kezdetét a váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjainak műsorával, valamint koszorúzással a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál.
Az első, hivatalos, piros betűs tavaszi ünnepnapon emlékeznek meg a szabad sajtó napjáról is országunkban. Az elmúlt években éppen ezért a deákvári Landerer utcában koszorúzzák meg a helyi sajtó képviselői Landerer Lajos emléktábláját. A hivatalos, városi ünnepség keretében megrendezett ceremónia 10 órakor vette kezdetét. Landerer Lajos emléktáblájánál beszédet mondott Furucz Zoltán, a Váci Napló főszerkesztője, aki a sajtószabadságot a fénysebességhez hasonlította, amelyet az ember csak megközelíteni tud, de elérni sosem. - Einstein megállapítása szerint minél közelebb akarunk kerülni a fény sebességéhez, annál több energiát kell befektetnünk. Valahogy ilyen a mi munkánk is. Minél közelebb szeretnénk kerülni a sajtószabadsághoz, annál többet kell küzdenünk érte. A sajtószabadságot pedig ma több tényező is gátolja, például mi magunk - az általunk alkalmazott szakmai kontroll vagy az erkölcsi kontroll - fogalmazott a főszerkesztő, aki azt kívánta a helyi sajtó jelenlévő képviselőinek, hogy sikerüljön elérniük az elérhetetlent, a sajtószabadságot. Furucz Zoltán beszédét követően a jelenlévők megkoszorúzták Landerer Lajos emléktábláját.Immáron több éves hagyomány, hogy ezen a napon 10 órától a váci Madách Imre Művelődési Központban történelmi játszóházzal várják a gyerekeket. Ez az idei esztendőben sem volt másképpen.

A városi ünnepség délutáni folytatásaként a váci Kossuth térre várták a megemlékezőket. Itt a jelenlévők a hagyományos megemlékezés mellett egy 2015-ben indult kezdeményezés nyomán közösen elszavalták a Nemzeti Dalt. A Kossuth téri megemlékezés további részében közreműködtek: a Váci Fúvószenekar, valamint a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium. A megemlékezés végén a Váci Reménység Egyesület által meghirdetett szavalóverseny győztese előadta Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti Dalt, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait Kossuth Lajos szobránál. Ezt követően a huszárok vezényletével elindult az ünneplő tömeg a Ligetben található Honvéd-emlékműhöz.
A Honvéd-emlékműnél köszöntőt mondott: Verebélyi Ákos a Váci Tankerületi Központ igazgatója. Itt az ünnepi műsorban közreműködtek: Pankotay Péter színművész, valamint a Váczi Néptáncegyüttes "Bizony mondom, hogy győz most a magyar..." című műsorával.
A városi önkormányzat és a Madách Imre Művelődési Központ közös ünnepsége a ligeti Honvéd-emlékműnél ért véget koszorúzással és tiszteletadással.

Fotók: Cservenák Péter
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat