A habos almás vitte a pálmát az idei almáspite-sütő versenyen
2013. szept. 19.
Ebben az esztendőben is sokféle almás sütivel neveztek az immáron ötödik alkalommal meghirdetett almáspite-sütő versenyre. A megmérettetésre szeptember 13-án, pénteken tizennégyen vitték el otthon készített süteményeiket, melyek közül egyértelműen többségében voltak a hagyományos módon, vagy valami furfanggal, „megbolondított” almás piték. Az Árvay Erika, Kettler Bernadett és Inczédy György alkotta zsűri ezúttal is nehéz helyzetben volt, hiszen nem volt könnyű eldönteniük, hogy a Vendégvárók Váci Egyesülete elnöke, Fónagy István kezdeményezésére és szervezésében megvalósult versenyen kik legyenek a díjazottak.
Végül csak sikerült dűlőre jutniuk is kialakult a végeredmény, miszerint harmadik lett Tóth Erzsébet, a második helyen Szíjjártó Ferencné végzett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig Lenge Sándorné állhatott fel. A három első helyezett oklevelet és kupát vehetett át. A hagyományos, 2009-ben alapított vándorkupát pedig ezúttal a gödi TopHáz csapata érdemelte ki igazán különleges almás habos ínyencségükkel. Ez utóbbi sütemény bizonyult a programra érdeklődőként kilátogató édesszájú közönségnek is a leginkább. Az almás édességeket az idén a városháza melletti Eszterházy utcában kialakított Borutcában kellett leadni, de ugyanezen a helyszínen volt a kóstolás, majd az eredményhirdetés is péntek este. A süteményeket a programra ellátogatók kétszáz forintért kóstolhatták, az ily módon befolyó összeget pedig jótékonysági célokra fordítják.
Akik az idén lemaradtak a sütésről, a versenyzésről azok ne csüggedjenek! Almáspite-sütő verseny lesz jövőre is szeptember elején. De süteményt addig is lehet otthon készíteni. Például az alábbiakban közölt recept alapján, melyet az idei vándorkupa győztes gödi TopHáz otthon munkatársa, Orosz Mária bocsátott rendelkezésünkre.
Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Egy tepsibe alufóliát teszünk, és szép sorban rárakjuk az almacikkeket. Megszórjuk fahéjjal. Alacsony hőfokon betesszük a sütőbe, hogy az almák kicsit párolódjanak, puhuljanak.
Közben kikeverjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a habot, óvatosan összekeverjük. Majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is. Az almákat kivesszük a sütőből, ráöntjük a piskótát és visszatesszük. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kész, kifordítjuk, így az almás rész kerül felülre.
A krémhez 7 dl tejben megfőzzük a 2 csomag pudingport. Félretesszük hűlni. A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Ezt a krémet szépen rásimítjuk a tésztára.
A 3 dl tejet a 2 csomag tejszínhabporral habosra keverjük. Majd a sütinkre simítjuk, és megszórjuk fahéjjal. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük.