Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
72 vármegye földje közös urnában Nyomtatás E-mail
A közelmúltban felújított váci Duna-parton lévő ereklyés országzászlót június 6-án, pénteken avatták fel. Az emlékhelyet a történelmi egyházak képviselői szentelték fel. Vác Város Önkormányzata és a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete által szervezett program fővédnökségére dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspökét kérték fel, aki örömmel vállalta ezt a feladatot.Rajta kívül Fónagy Miklós református esperes, Csuka Tamás, nyugalmazott református tábori püspök és Detre János evangélikus lelkész áldotta meg az országzászlót, amelynek talapzatában a történelmi Magyarország hetvenkét vármegyéjének földjét helyezték el. A földet Moys Csaba tíz év alatt gyűjtött össze a hetvenkét vármegye területéről. Az összejövetel résztvevői elénekelték a program elején magyar himnuszt, majd érdeklődéssel hallgatták a rendezvény ünnepi szónokát, Pálos Frigyes prépost-kanonokot, művészettörténészt. A neves egyházi személyiség beszédében felidézte az 1920. június 4-én történt trianoni szerződést, a s az ahhoz vezető főbb történéseket. Szomorú napként emlékeznek azóta is sokan erre a júniusi dátumra, hiszen Magyarország ennek következtében veszítette el területe kétharmadát. A szónok felidézte a jelenlévőknek a szerződés aláírását követő fontos történelmi eseményt is. 1921-ben, az  év elején indította mozgalmát egy erdélyi magyar lakos, Urmánczy Nándor. Kezdeményezése hét esztendő múlva érte el a várt eredményt: 1928. augusztus 20-án Budapesten felavatták a főként adakozásból létrehozott ereklyés országzászlót, amely köré négy szoborcsoportot helyeztek, s mindegyik egy-egy égtáj felé mutat. A fővárosi emlékmű mintájára a harmincas években háromszáznál is több országzászlót állítottak, s ez idő tájt készült a váci is. Az 1939-ben elhelyezett talapzat a rákövetkező évben egy áradás következtében megsemmisült, a rendbe tételére pedig négy évet kellett várni. Az avatásra azonban egészen most péntekig, június 6-ig várni kellett.

A rendszerváltást követően a Váci Városvédők- és Városszépítők Egyesülete szorgalmazta az ereklyés országzászló létrejöttét. A pénteki eseményt éppen ezért a város önkormányzata mellett az egyesület szervezte. A hetvenkét vármegyéből származó földet a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium tagjai hozták díszlépésben a megemlékezésen résztvevők pedig egy közös urnába helyezték a földdarabokat cserépedények segítségével. Az ünnepi, egykori címeres magyar zászlót három díszlövés kíséretében húzták fel a Duna-parton. Az egyházak képviselői ekkor áldották meg a zászlót. A fővédnök, dr. Beer Miklós a történelmi múlt és az elődök szellemi, lelki örökségének szimbólumaként emlegette a lobogót és az emlékhelyet.

Az ünnepségen közreműködött a Szent Cecília Kórus Varga László karnagy vezényletével, Nábelek Anita, a Fónay Színpad tagja, Péter Pál versmondó és a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tagjai. A résztvevők – köztük több, városi képviselő is – a program zárásaként elénekelték a Szózatot és a székely himnuszt.


További képek az eseményről:

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat