Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
1956-ra emlékeztek Vácott is Nyomtatás E-mail
Az 1956-os forradalomra ezúttal is több helyszínen emlékeztek Vácon az elmúlt napokban. A hivatalos városi ünnepség október 23-án, kedden volt. A program délelőtt a Váci Fegyház és Börtön előtti téren tavaly felavatott emlékműnél vette kezdetét, ahol is a váci Madách Imre Gimnázium diákjai emlékeztek 1956 hőseire. A gimnazisták műsorát követően elhelyezték az egybegyűltek a megemlékezés virágait, koszorúit.


Ezután a jelenlévők átsétáltak a Dózsa György út 54. szám alatt lévő, Pap Béla előtt tisztelgő emléktáblához. A Magyar Út szerkesztőjeként is ismert hajdani kisváci református gyülekezet vezetője mártírként fejezte be földi pályafutását. A lelkipásztorra minden évben emlékeznek a váciak. A váci önkormányzat és a Reménység Egyesület közös szervezésű programja a váci Bartók Béla Zeneiskolában folytatódtak 18 órától.

A városi ünnepségen Cs. Nagy Ildikó, Dónusz Katalin és Kosóczki Tamás művészek mellett a Boronkay György Műszaki Középiskola diákjai adtak műsort. Az ünnep szónoka pedig dr. Szakály Sándor történész, egyetemi tanár volt.
Beszédében az ország egységességét hangsúlyozta a történész. Mint elmondta:1956-ban az ország számos városában, Budapesten és vidéken egyet akart és egyet gondolt mindenki: egy szabad, független Magyarország létrejötte iránti vágy fogalmazódott meg az emberekben. S sokan hittek abban, hogy ez az ügy másoknak is fontos.



A történelem viszont ennek ellenkezőjét bizonyította. Ami nekünk fontos volt, nem mindenki számára jelentette ugyanazt. 1956 utolsó napjaiban megérkezett Moszkvába az üzenet, az Egyesült Államok nem tekinti katonai szövetségesének sem Lengyelországot, sem Magyarországot. Ez egyben azt is jelentette, hogy szabad kezet kapott az a hatalom, amely ellen sokan lázadtak. A harckocsik és a hadosztályok útnak eredhettek, hogy leverjék a népfelkelésnek indult forradalmat. Akkortájt pedig egy nemzet, egy ország egységesen próbálta a betolakodó katonákat feltartóztatni.

Ez nem sikerült, de 1956 véleményem szerint az új évtizedekre példát adott sokaknak – fogalmazott dr. Szakály Sándor. Hozzátette: huszonöt évvel ezelőtt még nem gyűlhettünk volna így össze, hogy erről beszéljünk és nem mondhattuk volna azt, hogy 1956 forradalom és szabadságharc volt. De éppen az ötvenegy esztendővel ezelőtti események tették lehetővé, hogy Európában és a világon megváltozzon valami.

“Eltűnjön egy olyan hatalom, amelyet senki nem kívánt igazán, egy olyan hatalom, amely nem tette lehetővé, hogy az önállóságra, függetlenségre törekvő országok elérjék azt amit szeretnének. Ma elmondhatjuk, hogy ez bekövetkezett, most már azt hiszem egy lenne a fontos és lényeges: hogy a XXI. század elején is elmondhassuk, nemcsak nép, nemzet is vagyunk" – fejezte be gondolatait a történész.
Az ünnepség folytatásaként a Konstantin téren koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emlékezők. Először a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületének falán található dr. Brusznyai Árpád emléktáblája előtt tisztelegtek az ünnepség résztvevői. Itt is – csakúgy mint a Püspöki Palota oldalánál található, dr. Pétery József, hajdani váci püspök előtt tisztelgő emléktáblánál város vezetése, a pártok, a civil szervezetek és az egyházak képviselői helyezték el mécseseiket, virágaikat. Dr. Pétery Józsefre utódja, dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök emlékezett.

 

Szombaton, október 20-án a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség váci szervezete a Szent Miklós téren lévő Kovács Ottó emléktáblánál emlékezett az ötvenegy esztendővel ezelőtti eseményekre. Az említett helyszínen a váci Fónay Márta HUMÁNIA Drámai Műhely tagjainak közreműködésével egy, a forradalom idején játszódó utcajelenet elvenedett meg. A Takács Orsolya, Nábelek Anita, Koren Gábor és Szentenszki Zsanett tolmácsolásában előadott produkcióban Kormorán dalok és Wass Albert versek hangoztak el – egyebek mellett. A fiatalok műsorát követően Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Vácot, Gödöt és Sződligetet magában foglaló 2-es számú választókörzet elnöke emlékezett a forradalom hőseire.

 

A Fidesz után a Naszály Polgári Kör is emlékezett a forradalomra. A Konstantin téren, dr. Brusznyai Árpád emléktáblája előtt Wittner Mária, egykori 56-os halálraítélt, jelenleg a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője emlékezett a véres eseményekre. Mint azt beszédében elmondta: nemcsak az ötvenegy esztendővel ezelőtti történésekre, hanem a tavalyi, félévszázados jubileum vérbefojtására is. A képviselő bejelentette: a 2008-as esztendőt a megtorlás évének nyilvánítják, ugyanis jövőre lesz ötvenedik évfordulója annak, hogy Nagy Imrét kivégezték.

A Naszály Polgári Kör oszlopos tagjai felolvastak részleteket a dr. Brusznyai Árpád és családja között folytatott levelezésből. A Szent Miklós téren és a Konstantin téren jelen volt Nyeste Pál, a váci Piarista Gimnázium igazgatója, aki a forradalom hőseinek tiszteletére mondott imát. Mindkét helyen koszorúztak az emlékezők.

A Konstantin téren és a Szent Miklós téren egyaránt jelen voltak a Magyar Gárda tagjai. Információink szerint azonban a Szent Miklós térre nem a szervezők hívták az öt egyenruhást.

















Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat