Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Képünkre és hasonlatosságunkra - Kerekasztal beszélgetés az egyházak jövőképének újraformálásáról Nyomtatás E-mail
2013. máj. 10.
Május 8-án a Károli Gáspár Református Egyetemen Miroslav Volf Képünkre és hasonlatosságunkra címmel megjelentetett kötete kapcsán tartottak könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal beszélgetést az egyházak, felekezetek jövőképének szükségszerű újragondolásáról. A Harmat Kiadó által szervezett eseményen részt vett Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Ittzés János, az Evangélikus Egyház nyugalmazott püspöke, valamint Fabiny Tibor, a KRE Hermeneutikai Kutatóközpontjának vezetője. A kiadó a tervek szerint az 56-os forradalom emléknapjára a szerző újabb jelentős művének fordításával készül, amelynek kapcsán várhatóan a világszinten elismert teológus is ellátogat hazánkba.A médiában is komoly visszhangot kiváltó 2011-es magyarországi népszámlálási adatok tükrében – vagyis hogy a nyugat-európai tendenciákhoz hasonlóan nálunk is nagymértékben csökkent a magukat a nagy egyházakhoz tartozónak vallók száma – még inkább aktuális kérdéssé vált az egyházak, felekezetek jövőképének újragondolása. Sokan teszik fel a kérdést: valóban a vallásosság visszaszorulásáról van-e szó, vagy az intézményesült vallásosság egyfajta válságáról, amely átadja helyét más típusú formáknak?


A vitafórum alapjául szolgáló kötet – amely kétségtelenül értékes és időszerű hozzájárulás mind az ökumenikus teológiai párbeszédhez, mind a protestáns egyháztanhoz – arra keresi a választ, mi lehet napjainkban a keresztény hit megélésének megfelelő közösségi formája, amelyben a hit hitelessé és hatékonyan átadhatóvá válik. Miroslav Volf, aYale Egyetem horvát származású professzora jelentős teológiai művében neves katolikus és ortodox teológusokkal – mint Joseph Ratzinger, a leköszönt XVI. Benedek pápa, és Joannis Zizioulas metropolita, pergamoni címzetes püspök – folytatott kritikus hangvételű dialógusának fő témája a személy és a közösség viszonya a keresztény egyházban.

- A keresztény egyház kétségtelenül új kihívások előtt áll az elkövetkező évtizedekben – mondta az esemény szervezője, dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, majd hozzátette: – Minden felekezetnek létérdeke tehát, hogy a mai generáció számára is érthetően határozza meg és elérhető közelségben mutassa be az egyház lényegét. Volf rendkívül izgalmas és egyedülálló tanulmánya jó katalizátora lehet a felekezeti továbbgondolkodásnak.

A korunk egyik legnépszerűbb teológusaként számon tartott író számos kötete és publikációja jelent meg világszerte. Közülük a Harmat Kiadó gondozásában Ölelés és kirekesztés címmel kiadott könyve elnyerte az egyházi Grawemeyer díjat, valamint a Christanity Today folyóirat is a 20. század 100 legjobb vallásos könyve közé választotta. Az 56-os forradalom emléknapjára a kiadó Miroslav Volf egy újabb fontos kötetét mutatja be a hazai könyvpiacon, és ez alkalomból a tervek szerint a nemzetközileg elismert szerző Magyarországra is ellátogat.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat