Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Idén is kitüntette az állam az egyházi kultúra terén jeleskedő személyeket Nyomtatás E-mail
2016. dec. 13.
- Az egyházak világában létrejött kulturális és tudományos teljesítmény, érték nem valamilyen vallási közösség belügye, magántulajdona, hanem az egyetemes és a magyar kultúra szerves része, minden erre kíváncsi magyar gazdagsága - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a Fraknói Vilmos-díjak átadásán.
A Fraknói-díjjal azokat az embereket ismeri el a kormány, akik saját egyházuk értékeit kutatják, gyűjtik, értelmezik és mutatják meg. A megmutatás pedig két dolgot jelent: egyrészt meg kell mutatni a saját közösségnek, hogy milyen gazdag, hiszen ezt sokszor még a hívek sem tudják, másrészt azoknak, akiknek nincs közük az egyházhoz.

A Fraknói-díjat idén Szabó Irén, a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője, Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) docense és Pálos Frigyes katolikus pap, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója vehette át.

Szabó Irén egyházi és kulturális szakterületen végzett kiemelkedő és áldozatos tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. A laudáció szerint a katolikus kultúra kutatásának sokféle területén dolgozik, kiállítások, koncertek, konferenciák, tudományos és ismeretterjesztő előadások szervezése mellett önálló sorozatot (Folia Collecta) ad ki. Húsz éve munkatársa a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteménynek, 1996 óta tagja, 2000 óta elnöke a sárospataki Árpád-házi Szent Erzsébet Társaságnak.Tusor Péter
egyháztörténelmi jelentőségű katatásaiért és publikációiért vehette át az elismerést. Kutatási területe Magyarország és a Szentszék kapcsolatainak története a 15. és 20. század között. Fraknói Vilmos munkáját folytatva 2004-től szerkeszti a Collectanea Vaticana Hungariae könyvsorozatot, amelynek kötetei a vatikáni magyar történeti kutatások eredményeit publikálják magyar és idegen nyelveken. A PPKE oktatójaként aktívan részt vesz a tudományos utánpótlás nevelésében - hangzott el a méltatásban.Pálos Frigyes az egyházi műemlékvédelem területén kifejtett szervező és értékmentő munkája elismeréseként kapta meg a Fraknói-díjat. Pálos Frigyest 1947-ben szentelték pappá, első állomáshelye Pestújhely volt. A pártállam 1949-ben hosszú évtizedekre felfüggesztette hitoktatási engedélyét. Tevékenyen részt vett a váci egyházmegye templomainak helyreállításában. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény vezetője 1994 óta. Az egyházi tudományosságot művészettörténeti és egyháztörténeti munkásságával egyaránt gyarapította.Fotók: Bartos Gyula/EMMI


Szerkesztőségünk ezúton szívből gratulál a díjazottaknak!


***

A Fraknói Vilmos-díjról

A Fraknói Vilmos-díjat 2000-ben adták át először, az elismerést egy évben legfeljebb három ember kaphatja meg.Fraknói Vilmos (1843-1924) egyháztörténész 1879-től a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, majd 1889-től 1892-ig másodelnöke volt. A középkori, főleg a XV. és részben XVII. századi magyar történelem több, elsősorban egyház- és diplomáciatörténeti témáját dolgozta fel. 1878-ban nagyváradi kanonok, 1879-ben szekszárdi címzetes apát, 1892-ben arbei címzetes püspök lett.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat