Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Éjjel-nappal nyitva áll a váci szentségimádási kápolna Nyomtatás E-mail
2014. júl. 28.
Hazánkban elsőként a váci piarista templomban nyílt valódi örökimádási kápolna egy hónapja. Az év 365 napján 0–24 óráig működő imahelyet dr. Beer Miklós megyéspüspök szentelte fel. A váci Szent Anna-templomban már több mint tíz éve folynak szentségimádások: minden szombaton a reggeli szentmise után egész nap lehetőség van erre.Ebből az igényből született meg, hogy máskor, hét közben is be lehessen térni a templomba imádkozni – ismerteti az örökimádási kápolna létrejöttének történetét Bocsa József piarista szerzetes.

Öt éve dolgoznak azon, hogy létrehozzák ezt az imahelyet. A fenntartók tudomása szerint a váci kápolna az első olyan hely Magyarországon, amely állandóan nyitva áll a szentségimádásra. A kápolnát néhány hete igeliturgia keretében szentelte fel Beer Miklós  váci megyéspüspök, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia az Úristennel való találkozás kiemelt helye.

Az emmauszi tanítványoknak abban a pillanatban nyílt meg a szemük, amikor Jézus kezébe vette a kenyeret és megtörte, mutatott rá az Oltáriszentség jelentőségére a főpásztor, azt is hozzátéve, hogy aztán lángoló szívvel adták tovább az örömhírt, hogy Jézus velük maradt. A nemzedékek egymásnak adták át a felismerést, hogy ha az Úristennel találkozni akarunk, ha egészen közel akarunk lenni hozzá, akkor a köztünk élő Isten ajándékaként itt van erre az Eucharisztia csodája – fogalmazott kápolnaszentelési beszédében Beer Miklós.

Július elején Justo Antonio Lofeudo, a Legszentebb Eucharisztia Misszionáriusai szerzetesközösség egyik alapítója azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy a frissen felszentelt kápolnában segítsen megszervezni az örökimádást. A manapság az örökimádás minél több helyen való meghonosításával foglalkozó szerzetes egykor évekre eltávolodott az egyháztól, de amikor belefáradt az ateizmusba, akkor azzal szembesült, hogy az élet alapvető kérdéseire csak a Jézus Krisztussal való találkozása adott választ. Első alkalommal Martin Luca olasz származású amerikai paptól hallott a szentségimádásról, amikor még Argentínában rádióriporterként interjút készített vele e témáról. A beszélgetés hatására három örökimádási kápolna nyílt Buenos Airesben, Lofeudo pedig annyira elkötelezte magát, hogy erre tette fel életét.

Az örökimádás ajándék Istentől a mai kor számára, amely tele van sötétséggel és gonoszsággal – mondja a szerzetes, aki szerint Isten az Eucharisztiában való jelenléte által formálni akar minket és életünk, környezetünk valóban megváltozik ennek hatására. Lofeudo nemzetközi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy kevésbé vallásosak, sőt más vallásúak is elkezdték látogatni az Oltáriszentséget és megtapasztalták, hogy ott jelen van valaki, valamint ezzel a jelenléttel együtt a békét és a szeretetet is. A kápolnában minden zaj nélkül változtat át minket Isten és ezt akarja nekünk adni a mai világban – hangsúlyozza az olasz származású argentin szerzetes.

Körülbelül háromezer örökimádási kápolna létezik ma a világon, ezeknek közel fele, ezerháromszáz az Egyesült Államokban működik, Dél-Koreában két-háromszáz ilyen imahelyre lehet betérni. Több nem keresztény országban is található örökimádási kápolna, például Irakban, Szíriában, Nepálban vagy Kazahsztánban. A kápolnák mindig nagy kegyelmet hoznak annak a környéknek, ahol létrejönnek, véli Lofeudo atya. Az első madridi örökimádási kápolnát például a külvárosban, kifejezetten rossz hírű környéken alapították, de az állandó ima hatására is ma már sokkal biztonságosabbá vált a városrész.

A váci szentségimádásra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

Bocsa József SchP
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  
Telefon: +36 30 524 82 91

Forrás: www.magyarkurir.hu


(A fenti cikk a Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió összefoglalója alapján készült.)
 
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat