Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Az idén 100 éve született Marosi Izidor tiszteletére tartottak emlékmisét a hírös városban Nyomtatás E-mail
2016. ápr. 05.
Az elmúlt hétvégén Marosi Izidor egykori váci püspökre emlékezett a hírös város, Kecskemét katolikus hívei. A kecskemétiek 100 éve született egykori plébánosa tiszteletére 2016. április 3-án, este 6 órakor érseki emlékmisét tartottak a Nagytemplomban.Érseki emlékmisére várták vasárnap mindazokat, akik ismerték és tisztelték Kecskemét korábbi plébánosát, akinek élete szinte mindvégig az Alföldhöz kötődött. Bármelyik szolgálati helyén, falusi lelkészként és nagyvárosi plébánosként éppúgy, mint megyéspüspökként a jó pásztort látták benne hívei és paptestvérei. Jelmondata – In aedificationem Corporis Christi, azaz: Krisztus Testének építéséért – szerint élte le életét.

„A Szentlélek kiváló rendező...”

...mondta dr. Jenei Gábor plébános az emlékmisén, hiszen bár az eseményre Bábel Balázs érsek atyát várták, ő azonban egy bérmálásra volt hivatalos vasárnap, így helyette Varga László személyében egy olyan atya szolgált az ünnepen, akinek személyes vallomása minden bizonnyal hosszú ideig megmarad a kecskeméti hívek emlékezetében.Varga László, a kaposvári Szent Imre-templom plébánosa szentbeszédében a 100 éve, 1916. március 27-én született Marosi Izidorra, mint élete megmentőjére emlékezett vissza. Laci atya – a somogyiak csak így nevezik őt – egy több mint három évtizeddel ezelőtti eseménysorozatra tekintett vissza. 1983-ban krízisbe került az élete. Fizikailag is beteg volt, de lelkileg még súlyosabb helyzetben érezte magát: úgy vélte, méltatlan a papi hivatásra, így azt abba akarta hagyni. Egyik paptársa azonban arra biztatta, hogy mielőtt végleges döntést hozna, jöjjön el Kecskemétre, és vegyen részt egy itteni lelkigyakorlaton.

Abban az időben még nem működhettek nyilvánosan a karizmatikus megújuláshoz tartozó csoportok, mint később kiderült, Izidor atya egy ilyen csapatot fogadott be. Laci atya hallgatott a tanácsra, és kalandos úton, de a főplébánián megtalálta a mintegy húsz fős csoportot, minden porcikája tiltakozott azonban, hogy az akkor még általa is elítélt karizmatikusokhoz társuljon. Hitetlenkedve, de kíváncsian mégis csatlakozott hozzájuk, és az éjszaka végén gyógyultan hagyta el a hírös várost. Erről a csodálatos napról azóta sem tud hallgatni, Izidor atyára pedig csak nagy-nagy köszönettel gondol vissza.

***

Marosi Izidorról

Marosi Izidor, a kecskeméti Nagytemplom korábbi plébánosa, a Váci Egyházmegye püspöke, az Országos Hitoktató Bizottság elnöke 100 éve, 1916. március 27-én Újkécskén született. Gyermekkoráról egy 1991-ben, az aranymiséje kapcsán készített interjúban így vallott:
„A tiszakécskei tanyavilágban születtem egy gazdálkodó, a Jászságból odaköltözött parasztcsalád nyolcadik gyermekeként. Nem voltunk gazdagok, igaz, nélkülöznünk sem kellett… Sokat gondolok a szüleimre, és máig csodálkozom, Krisztus milyen természetesen volt jelen az otthonunkban. Munka és imádság alig különült el. Pap nem volt a pusztán. A hit alapigazságait, a katekizmust a peregi elemi iskola tanítója plántálta belénk. De hogy igazából mit is jelent számunkra Jézus és az egyház, ezt a családi asztalnál, és a közös munkák során tanulhattuk meg.”

Vácott szentelték pappá 1941. június 22-én. Hitoktató volt Lajosmizsén, majd Kunszentmiklóson, azután kórházlelkész Debrecenben. Első plébánosi kinevezése Homokra szólt. A háború idején, 1944 és 1945 között tábori lelkészi szolgálatot látott el. Ezt követően újabb hitoktatói megbízásokat kapott Szentesen, majd Hódmezővásárhelyen. 1948-tól Szentlőrinckátán, 1956-tól Izsákon, majd 1977-től tíz éven át a kecskeméti Nagytemplom plébánosa volt.
„Izsákról nem akartam eljönni. Betegségek is gyötörtek. Fáradtnak is éreztem magam. A száműzetésből visszatért Endrev Mihály püspök urat viszont nagyon becsültem, nagyra tartottam. Személyesen kért meg: segítsek, hogy egy ilyen nagy egyház, mint a kecskeméti, ne veszítsen több lelket. Eleget harcolt azért, hogy az kerüljön ide, akit ő akar, s ne az, akit az állam. Nem volt veszélytelen és könnyű az átköltözés, túl a hatodik X-en.”

1979. március 5-i kinevezése után már mint váci segédpüspök szolgált a hírös városban. Bánk József nyugalomba vonulását követően megyéspüspöki kinevezést kapott 1987. március 5-én. „A püspökké való kinevezésem, ami engemet is váratlanul ért, igazából a pápa szándéka volt. A lengyel hagyományok szerint a Szentatya a területen élő lelkipásztorok közül javasolt papokat. Akik kint éltek a nép között. A tárgyalások általában úgy folytak, hogy Rómának is volt egy listája, meg az Állami Egyházügyi Hivatalnak is, ezt kellett valahogy közös nevezőre hozni.

"Én amikor megyés püspök lettem, akkor is kikötöttem, hogy ragaszkodom Kecskeméthez. Nagy viták voltak emiatt. De ebben nem engedtem egy kicsit sem. Mondtam már; Krisztussal és a hívekkel való közösségben találom meg a megerősítést, a bátorítást.”


Püspökségének öt éve alatt a bekövetkezett politikai változások magukkal hozták a vallásszabadságot, aminek első nagy feladata a hitoktatás újjászervezésének megkezdése volt, a második pedig az egyházmegye híveinek lelki fölkészítése II. János Pál első magyarországi lelkipásztori útjára. A pápalátogatást követően kérte felmentését a váci püspöki székből, majd visszavonult Kecskemétre, ahol a helyi hívek szeretetétől övezve élt.


Marosi Izidor, a Váci Egyházmegye nyugalmazott főpásztora 2003. november 14-én, életének 88., papságának 63., püspöki szolgálatának 24. évében költözött az örökkévalóságba. Az elhunyt főpásztortól 2003. november 25-én vettek búcsút, a váci székesegyház altemplomába helyezték örök nyugalomra.

***

Emléktábla és kiállítás Marsi Izidor tiszteletére


A kecskemétiek az emlékezést még folytatni fogják. Május 22-én egykori plébánosuk emléktábláját avatják fel, és a Nagytemplom előcsarnokában egy kiállítással is tisztelegnek majd Marosi Izidor előtt.

Forrás: Hiros.hu
Képek forrása: Hiros.hu
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat