Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Mit tegyünk a kánikulában? Nyomtatás E-mail
Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, rosszulléteket, de figyelmetlenségünk akár tragédiát is okozhat.


Az aggodalom azonban nem alaptalan, hiszen például Franciaországban 2004 nyarán több, mint tizenötezer ember hunyt el a kánikula következtében. Az illetékes szervek a napi középhőmérséklet emelkedésével arányosan hőségriadó tervet dolgoztak ki három fokozatban, melyről szükség esetén értesítik a lakosságot. Első alkalommal fordul elő, hogy a legmagasabb, azaz a harmadfokú hőségriadót rendeljék el Magyarországon.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai egybegyűjtötték azokat a jó tanácsokat és intelmeket, melyeket ha megfogadunk, remélhetőleg kevesebb kellemetlenséget okoz a kánikula elviselése.


Általános tudnivalók

- Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!

- Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére.

- Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

- Lehetőleg éjjel szellőztessünk!

- Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

- Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

- Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)!

- Árnyékos helyen róbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.

- Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

- A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.

- Fagylalt fogyasztásakor lehetőleg a gyümölcsfagylaltokat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

*********

Étkezési tanácsok

- Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő.

- Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik.

- Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.

- Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

- Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

- Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!).

- A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.

- Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezen kívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

*********

Öltözködési tanácsok

- Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben - átmenetileg - felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat.

- Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

- Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.

- Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

*********

Tanácsok kisgyermekes családok részére

- Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

- Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hő-sokkot kapnak…

*********

Orvosi tanácsok

- Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

- A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére:

1) A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

2) Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

*********

Utazási, közlekedési tanácsok

- Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is.

- Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet.

- Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak. A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.

- A hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.

- A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.

- A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak.

- A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.

- Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két, három óránként vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

*********

Tanácsok strandoláshoz

- A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.

- Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

- Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

- Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe!

- Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

*********

A legfontosabb védekezés a sok folyadék fogyasztása, a szervezet hűtése - ez már a www.hazipatika.hu hírei között olvasható. Nem a rövid idejű meleg okoz problémát, hanem az, hogy ilyenkor a szervezet fokozott hőterhelésnek van kitéve. Ez a hirtelen változás bárkinek egészségkárosodást okozhat, ha ez az időjárás napokig is eltart. Fontos, hogy akinek gyógyszereket kell szednie, figyeljen oda rá. Senki ne terhelje túl magát, a dolgozók iktassanak be hosszabb munkaközi szüneteket, nagyon figyeljenek arra, hogy a szokásos folyadék dupláját is elfogyasszák, de nem cukros folyadék vagy alkohol formájában. A folyadékbevitel mellett a hőségben nem árt az étrenden is változtatni. A nehéz ételek helyett könnyű, zöldséges és gyümölcsös fogásokat ajánl a szakértő. A gyógyszereket vagy kenőcsöket, cseppeket, amelyeket szobahőmérsékleten, 25 fok alatt kell tárolni, érdemes betenni a hűtőszekrénybe. A meleg az egészségesek szervezetét is megterheli, különösen az idősek, a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők és a gyerekek esetében kell szem előtt tartani az óvintézkedéseket.

Az egészségügyi intézményekre ugyanaz vonatkozik a riadónál, mint a riasztás esetében, a sürgősségi gyógyszerkészleteiket fel kell tölteni, gondoskodni kell arról, hogy megfelelő létszámú személyzet és gépkocsi álljon rendelkezésre.

Működésbe lépett egy riasztási láncolat, az érintett szervek vezetői pedig felkészültek a rendkívüli helyzetre. A riasztási lánc az Országos Meteorológiai Szolgálattól indul, amely folyamatosan tájékoztatja az ÁNTSZ-t a várható időjárásról. Ez alapján rendeli el az országos tiszti főorvos a hőségriadót. Az ÁNTSZ tartja a kapcsolatot a kórházakkal, a háziorvosokkal, a védőnői szolgálattal. Szükség esetén az ÁNTSZ értesíti az önkormányzatokat is, amelyek saját hatáskörben tehetnek intézkedéseket, például összehívhatják a védelmi bizottságokat - olvasható a portálon.

*********

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség is felkészült a hőségre: egész nyárra érvényes az a belső utasítás, amely szerint a felügyeletek fokozottan ellenőrzik a nagy meleg esetére előírt munkaügyi szabályok betartását. Így például azt, hogy a munkáltatók biztosítják-e 30 fok felett az óránként előírt pihenőidőt, vagy a napi minimum 1,5 liter hideg ivóvizet. A főfelügyelőség egyébként hétvégén is tart ügyeletet, így azoknak a munkakörülményeit is ellenőrzik, akik hétvégén is dolgoznak - erről már Budai Bernadett kormányszóvivő közleményében olvashatunk.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat