Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Kis Domonkos Márk: hazugságokkal próbálják lejáratni a színházat Nyomtatás E-mail
Cáfolja az őt ért vádakat Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója. Az elmúlt hetekben lejárató cikkek, mémek sorozata jelent meg a világhálón, az intézményvezető karaktergyilkossági kísérletnek nevezte az akciót. Kis Domonkos Márkkal az őt ért támadásokról beszélgettünk.


Ellenzéki képviselők szerint az elmúlt években 40 millió forint értékben kötött önmagával és közeli hozzátartozójával szerződéseket a színház számlájára.

Súlyos csúsztatásokat lehet olvasni a megjelent cikkekben. Nézzük meg, miből áll ez a 40 millió forint: nagyságrendileg 10 millió forint visszaigényelhető áfa, 14 és félmillió forintot pedig a feleségem cége fizetett a színháznak megrendelésként. Nem mindegy az irány, hogy ki fizet, kinek! A maradékban pedig hat év munkája van benne, többek között az én színészi, rendezői díjaim, PR kommunikációs és marketing feladatok, illetve a fizetett social média hirdetések. A feleségem egyébként vállalkozóként végezte a színház kommunikációs, marketinges és egyéb tevékenységeit. Ha a szóban forgó összeget leosztja az ember hat év munkájával, akkor alig több mint 200 ezer forintos vállalkozói díjazás jön ki havonta. Amiket a lejárató cikkekben olvashatunk, hogy 14 millió forintos szerződést kötöttem feleségem cégével, nem igaz, nem kötöttem ilyen összegű szerződést. Tehát le lehet olyanokat írni különböző portálokon, hogy milyen sok közpénz ment el, csak nem igaz. Ha bármelyik munkavállaló bruttó fizetését felszorozzuk hat évvel, akkor ott sok milliók jönnek ki. Nálunk soha nem a pénz volt a lényeg, hanem, hogy csináljunk valami jó dolgot, működjön a színház. Az pedig, hogy milyen szakmai munka és hozzáállás volt akár a feleségem, akár a kollégák részéről, szerintem nem kérdőjelezheti meg senki, aki kicsit is belelátott a színház életébe.

Tudták az önkormányzatnál, hogy a felesége a színházban dolgozik?

Aki a színház ügyeivel foglalkozik, annak tudnia kellett, hiszen elismert szakember. Több képviselő is pártállástól függetlenül gratuláltak neki, hogy milyen magas szakmai színvonalon és eredményesen végzi a munkáját. A város honlapján is megtekinthető az a Városmarketing gyémánt-díj, amit az ő munkássága gyanánt kapott a város, név szerint kiemelve Péter Tamara marketing vezető szerepét. Tehát ez senki előtt nem volt titok. A bejelentés elmulasztása egy adminisztratív tévedés volt, melynek nagyságrendileg már egy éve eleget tettem, igazából nem is értem, hogy ez még miért téma. Kár nem érte az önkormányzatot, már csak azért sem, mert az érintett számlák egyike sem az önkormányzati támogatás terhére lett elszámolva.

Azt is kifogásolták az ellenzéki képviselők, hogy színészként foglalkoztatta saját magát.

A világban és Magyarországon az a természetes gyakorlat, hogy ha egy színháznak az igazgatója színész vagy rendező, akkor az játszik, vagy rendez az általa vezetett intézményben. Ez így van nálunk is. Csak és kizárólag olyan gázsit vettem fel, amelyekben a legalacsonyabb színészi díjakat határoztam meg. Egy diplomával nem rendelkező színész is annyit kap, mint én, holott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett színművész diplomával rendelkezem. Egyébként, 10 évvel ezelőtt pályakezdő színészként kétszer ennyi próbapénzért és csaknem másfélszer ennyi előadás díjért vállaltam szerepet. Ezen művészi munkák elvégzésére (melyek nem tartoznak igazgatói feladataim közé) az igazgatói szerződésem is lehetőséget ad. Ennek ellenére az önkormányzat képviselő testülete nem engedélyezte két siker darabunk tovább játszását, melyekben rendezőként ill. színészként vállaltam munkát. Így nem játszhatjuk többet a Váci Dunakanyar Színház két legsikeresebb előadását, a Quimby slágerekre épülő Megadom magam című színdarabot, illetve Yasmina Reza Művészet című komédiáját. Mindkét darab kapcsán már lekötött előadásokat kellett lemondanunk, melyek egyébként anyagi hasznot is hoztak volna a Váci Dunakanyar Színháznak.

Az is olvasható a lejárató anyagokban, hogy egyes ellenzéki képviselők szerint mintegy 90 millió forint támogatást kap a színház az önkormányzattól. Tudomásom szerint a város nem ad ennyi pénzt az intézménynek. Hogyan jöhetett ki ez az összeg?

Annak nagyon örülnék, ha 90 milliós önkormányzati támogatásban részesülne a színház, de sajnos nem így van. Az önkormányzattól 40 millió forintot kap az intézmény, a fennmaradó 50 millió forint az normatív állami támogatás. Felvetették a képviselőtestületi ülésen, hogy kell-e egyáltalán ennyi. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha az önkormányzat ebből az összegből visszavesz, akkor a normatív állami támogatás is csökkeni fog. Salgótarjánnal például egyszerre kaptuk meg a kiemelt kategóriájú színház címet. Ott az önkormányzat az előző évben nyolcvan millió forintos támogatást nyújtott a Zenthe Ferenc Színháznak, így ők ennek köszönhetően 100 millió forint normatív állami támogatásban részesülnek. Nekünk 40 millió forint az önkormányzati támogatás, így az állami fele annyi, mint a salgótarjániaknak. Így jön ki az egyesek által állított 90 milliós önkormányzati támogatás.

Kifogásolták azt is, hogy saját nevére védjegyként, önkéntes műnyilvántartásba vetette a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót.

2012 augusztusában, amikor még a Váci Dunakanyar Színház nem is létezett, valóban önkéntes műnyilvántartásba vetettem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozónak a koncepcióját. Onnantól kezdve nem kérdés, hogy ez az én saját szellemi termékem, amelyet egyébként immár 7 éve térítésmentesen a Váci Dunakanyar Színház rendelkezésére bocsájtok. Csinálhattam volna ebből egy saját üzleti vállalkozást is, de ezt én inkább átadtam a színháznak és a városnak, ezzel is öregbítve Vác hírnevét. Nem értem, hogy ezt miért gondolják egyesek problémának.

A Jobbik Váci Szervezete arra szólította fel, hogy mondjon le. Eleget tesz ennek a kérésnek?

Nem fogok lemondani. Az elmúlt időszak sikereit, ha végignézzük, nem tartom jogosnak a felszólítást. A 2018-as évet 3,5 millió forintos nyereséggel zárta a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. Én azért utána néznék, hogy melyik váci, önkormányzati tulajdonú cégnek van még ilyen nyeresége. Emellett teljesen megújult a színház épülete. Fantasztikus technika került beszerelésre, mely budapesti színházak színvonalával vetekszik mind technikai, mind kényelmi, komfort szempontjából. Kiemelt kategóriájú színház lettünk 2019. január elsejével. Én egyébként három fő célt tűztem ki magamnak, amikor elindult a Váci Dunakanyar Színház: egyik a színház felújítása, a másik a kiemelt státusz megszerzése, a harmadik pedig a társulat létrehozása. Nyilván egyik nincs a másik nélkül, ez mind egy hosszú folyamat, mely egymásra épül. Ebből kettő az idei évben már teljesült. Szerintem azok, akik jelenleg támadnak, nem értik, hogy mit jelent például kiemelt kategóriájú színháznak lenni. Ez egy hatalmas elismerés, nem beszélve arról, hogy a jelenlegi törvények szerint biztos lábakra helyezi a színházat és ad egy biztos anyagi védőhálót.

Az anyagi támogatás mellett mit jelent, ha egy színház kiemelt státuszt kap?

A Vígszínház például kiemelt kategóriájú színház, a Radnóti, a Katona, a József Attila Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, de sorolhatnám még a nagy vidéki színházakat Nyíregyházán át Szombathelyen keresztül Sopronig. Ezek a színházak közé került be a Váci Dunakanyar Színház. Ez hatalmas elismerése a munkánknak. Egyrészt anyagi biztonságot jelent, másrészt egy ilyen csapatba bekerülni rendkívül nagy dolog. Erre minden vácinak büszkének kellene lennie. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába került a Váci Dunakanyar Színház Ványa bácsi című előadása. Ez hihetetlen szakmai elismerés egy ilyen fiatal színház számára és hatalmas lépés a társulat megalapítása felé.

Emellett a színházban zajlik az élet, folyamatosak az előadások…

Rengeteg előadásunk volt az idén, városon belül és kívül. Több mint 38 ezer néző váltott jegyet előadásainkra. Összesen hét fesztivál meghívásunk van erre az évre, ebből öt nemzetközi. Szerintem ezeknek a dolgoknak örülni kellene, politikai pártállástól függetlenül. Nyilvánvaló tény, hogy nekem van egyfajta politikai gondolkodásom és ezt sose rejtettem véka alá, de arra mindig figyeltem, hogy a színházban, mind a kollégákkal, mind a nézőtéren ez ne látszódjon. Ennek ellenére most valami politikai játéknak a színterévé próbálják tenni a színházat. Azt gondolom, hogy ez nem helyes, ez nem vezet előre és nem visz jó irányba. Közben pedig ilyen karaktergyilkossági kísérletekkel, álhírekkel, félremagyarázásokkal, csúsztatásokkal próbálnak lejáratni egy olyan hatéves kőkemény építő munkát, ami itt zajlik. Ezt szerintem nem lenne szabad.


Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat