Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Hogyan lehet bejutni a képviselőtestületbe? Beérkezett az első visszaélésre vonatkozó panasz Nyomtatás E-mail

Összeállt az őszi önkormányzati - polgármesteri és képviselői- választásokra jelentkezők váci névsora (lásd korábbi cikkünket.) Amely szervezet nem tudott szeptember 10.-éig az ajánlóívekkel elszámolni, azok 17.-én bírságra számíthatnak. A jelölteknek egyébként egészen október 12.-én 16 óráig jogukban áll a jelöltségtől visszalépni.

A testületbe azok a jelöltek kerülhetnek majd be, akik a legtöbb szavazattal megnyerik saját szavazókörzetükben a választást, illetve – a sajátos magyar választási eljárásnak köszönhetően – azok, akiknek támogató pártja vagy szövetsége legalább 6 körzetben jelöltet állított, és a „vesztesek” közötti erősorrendet megnyerik. Vácon gyakorlatilag mind a négy tömörülés: a Fidesz-KDNP, a Vác Városért Választási Egyesület, az Összefogás Vácért és a Mi Hazánk is jogosult lesz a töredék szavazatokkal a testületbe bejutni – kivéve, ha valamelyik politikai erő száz százalékban nyeri el a képviselői helyeket. Ebben az esetben „a nem nyertes” másik három tömörülés osztozik a Vácon meglévő 4 plusz mandátumon.

A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki.Nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a kompenzációs listája, amelynek a jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, és az a közös kompenzációs lista sem szerezhet mandátumot, amelyeknek a jelöltjei nem szerezték meg a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát.

Ha a kompenzációs lista jelöltjét polgármesternek vagy az egyéni választókerületben képviselőnek választották, úgy őt a kompenzációs listáról törölni kell, és helyébe a listán következő jelölt lép. A kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot, a kieső jelölt helyébe a sorrendben utána következő jelölt lép.

A választási törvénnyel való visszaélésre hivatkozva tett panaszt máris Csereklye Károly, a Vác Városért Választási Egyesület képviselőjelöltje a Váci Helyi Választási Bizottságnál. Panasza arra irányult, hogy a Matkovich Ilona polgármesterségét favorizáló Momentum Mozgalom - Demokratikus Koalíció - Vácért Lokálpatrióta Egyesület - Jobbik Magyarországért Mozgalom - Lehet Más A Politika - Szóval-Tettel A Városért A Demokráciáért Egyesület - Mindenki Magyarországa Mozgalom - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt váci képviselőit magáéba foglaló úgynevezett Összefogás Vácért tömörülésnek az MSZP nevében aláíró tagja nem volt jogosult hivatkoznia az MSZP-re, az „összefogást” pedig nem volt jogosult aláírásával hitelesítenie – így az nem hiteles!


A Váci Helyi Választási Bizottság a 2019. szeptember 9-én napján érkezett kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Kénytelen volt ezt tenni, mert – mint a Városházán a Váci Helyi Választási Iroda vezetőjétől Deákné dr. Szarka Anita jegyzőtől megtudtuk, a panaszos beadvány számos, törvényben előírt feltételnek sem felelt meg, így azzal érdemben nem foglalkozhattak. Ha minden alaki követelménynek megfelelt volna, abban az esetben pedig a bíróságnak kell megvizsgálnia és megítélnie: aláírhat-e bármilyen tömörülést szentesítő okmányt olyan természetes személy, akit senki nem választott meg elnöknek vagy más tisztségviselőnek. (Halmi)

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat