Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Diákmunka kisokos Nyomtatás E-mail
2018. máj. 29.
A bűvös tizennyolcadik életév. Nagykorúvá válunk, legálisan vásárolhatunk alkoholt és cigarettát, mehetünk bulizni, szavazhatunk. Vár a felnőtt élet.Gátol vagy véd a 18-as?

Valahol mind a kettő benne van, hiszen sok esetben véd a munka világának a keményebb oldalától, de egyben korlátoz is abban, hogy annyit dolgozzunk amennyit szeretnénk. Hogy ez jó vagy rossz? Ezt mindenki döntse el maga, mi megpróbáljuk megvilágítani egy kicsit az előnyöket, hátrányokat.

Az egyik legfontosabb, hogy diákmunka esetén a tagsági megállapodás mindig hiánytalanul legyen kitöltve. A személyes közreműködés külső szolgáltatás keretében történő teljesítése megkezdésének feltétele, hogy az iskolaszövetkezet és a tag írásban megállapodjanak a szolgáltatás fogadójának személyében, a teljesítendő konkrét feladatban, a tag díjának és a díjhoz kapcsolódó egyéb juttatások összegében és az összeg kifizetésének időpontjában, a feladat teljesítésének helyében, valamint a feladat teljesítésének időtartamában.

Ide tartozik, hogy a munkaadónak a korodhoz kell igazítania a munkaidődet, munkakörödet, ami azt jelenti, hogy egy nap maximálisan 8 órát dolgozhatsz, illetve a fizikai képességeidnek megfelelően végezhetsz csak fizikai munkát. Az éjszakai munka pedig a későn alvók számára jó opció lehet, hiszen több pénzt jelent. Arról nem beszélve, hogy 18 éves kor alatt négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a munkaerőnek.

Hogyan öltözz?

Amennyiben nincs írásban lefektetve, hogy milyen ruhában kell megjelenned a munkahelyeden, akkor érdemes megfontolni ezt a pár tanácsot, és akkor nem érhet kellemetlen meglepetés. Kényelem, praktikum. Ez a két jelző, ami a legfontosabb, hogy szem előtt tartsd mikor választasz, hiszen nem fogod 100%-san végezni a munkád, ha nem érzed magad komfortosan.
Munkakörnek megfelelő öltözet. Vagyis egy ügyvédi irodába nem illik egy miniruhában belibegni, ugyanúgy, ahogy egy építkezésre sem olyanba, ami beleakadhat bármibe és balesetet okozhat. Ide tartozik persze a cipő kérdése is. Figyelni kell itt is a praktikusságra, hiszen egy körömcipő például nem árufeltöltéshez való, ahogy egy papucs sem, mert mindkettő balesetveszélyes lehet.

Munkahelyi baleset, táppénz


Munkahelyi baleset esetén azon túl, hogy az élet és testi épség védelme az első, ha már mindenkit elláttak aki balesetet szenvedett, akkor jegyzőkönyvet kell felvetetni a történtekről. Ennek tartalmaznia kell, hogy kivel, hol és mi történt, valamint a különös egyéb körülményeket is, mint a védőöltözet megléte vagy hiánya. Ez egy későbbi munkaügyi perben perdöntő is lehet, tehát igenis legyen részletes és pontos.

A betegség kérdése megint más, hiszen, ha betegen mész dolgozni, nagy valószínűséggel fertőzöd meg a kollégáidat, amit a főnököd nem fog megköszönni ha kidől az egész állománya. Ilyen esetben célszerűbb otthon kipihenni a betegséget, ugyanúgy, mint az esetleges másnaposságot. Mivel mindkét esetben mások egészségét veszélyeztetheted, éppen ezért nagy felelőtlenség betegen vagy egy hosszabb buli utóhatásait nyögve bemenni dolgozni.

Mindezektől függetlenül érdemes diákmunkát vállalni, mert tapasztalati forrás és a későbbi önéletrajzban is jól mutat.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat