Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Az új városvezetés hatalomba kerülésével azonnal hadat üzent a Dunakanyar Színháznak Nyomtatás E-mail
Matkovich Ilona és csapata addig üldözte mindenféle mondvacsinált okokkal Kis Domonkos Márkot és a Váci Dunakanyar Színházat (a támogatás megvonásáról, a bemutatók veszélyeztetéséről, és művész úr elhallgattatásáról már korábban cikkeztünk), amíg az nem lett a vége, hogy 2020. február 29-ével távozott a színházigazgató. A jegyzőkönyvekben olvasható városvezetési felszólalásokból azonban kiderül, a balliberális városvezetés már hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy az eszközökben sem válogatva, de rövid időn belül kiszorítja Kis Domonkos Márkot. Kászonyi Károly fenyegetőzésének jártunk utána.Kis Domonkos Márk színházigazgató vezetése alatt a Váci Dunakanyar Színház épülete kívül-belül megújult, korábban soha nem tapasztalt látogatottsági adatokat ért el az intézmény, számos saját előadást és feldolgozást vittek színpadra, vendégtársulatokkal közösen szerepeltek, sőt, tavaly elhoztak több nemzetközi díjat is, Bresztben, a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivál fődíját is elnyerték, az igazgató pedig 2019-ben Jászai Mari-díjat kapott. Felmerül hát a kérdés: akkor mégis mi volt a baja Matkovichéknak a színház vezetésével, ha szakmailag ennyire kiemelkedőek voltak? A válasz egyszerű, és egyben elszomorító: politikailag nem felelt meg nekik Kis Domonkos Márk személye, hiába vitte sikerre a város kulturális életét.

Ugyanis Kászonyi Károly, Matkovich Ilona ökle a Váci Dunakanyar Színház Kft. működésének felülvizsgálatáról szóló tájékoztatón úgy nyilatkozott: „lesznek még lépések […] a felügyelőbizottság is vizsgálja a helyzetet, és a megfelelő bizottság is vizsgálja a helyzetet.”

Nehéz ezeket a mondatok másként értelmezni, mint úgy, hogy Kászonyi már a tárgyalások alatt hadat üzent a színháznak, jelezve: itt még koránt sincs vége a dolgoknak, addig vizsgálódnak, addig csűrik-csavarják a helyzetet, amíg el nem tudják érni, hogy a színházigazgató menjen. Mindezt úgy, hogy a színházzal kapcsolatban korábban már több vizsgálat is lezajlott egyébként. A "tájékoztatás" lényege valójában az volt, hogy feltérképezzék, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre a színházigazgató elküldésére.

A sok hónapos csatározásuk pedig mostanra sajnos eredményre jutott, a színházat vasárnaptól nem Kis Domonkos Márk igazgatja már tovább. A városvezetés olyannyira ellehetetlenítette az igazgató munkáját, és olyan sokhónapos hadjáratot indított ellene, amely arra sarkallta Kis Domonkos Márkot, hogy minél előbb véget vessen a méltatlan helyzetnek és közös megegyezéssel távozzon. Akkor is, ha így elesik attól a 12 havi távolléti díjtól, amely járt volna neki, ha Matkovichék indokolás nélkül egyszer csak elküldik, ugyanis 2022-ig tartó megbízatásából még több mint 1 év lett volna hátra.

Emlékszünk, Matkovich azzal kezdte, hogy a színház költségvetését húzta szorosra, majd miután erről a színházigazgató beszélt a sajtóban, a polgármester asszony azzal a „demokratikus” lépéssel válaszolt, hogy bevezette az azóta országosan is hírhedté vált „szájzár-rendeletét”, miszerint senki nem nyilatkozhat olyat, amit ő maga ne hagyna jóvá. De ezek még csak azok az ügyek, amik a nyilvánosság előtt zajlottak. A fenti idézetből is láthatjuk, a színfalak mögött azonban még ennél is durvább erőpolitika folyt.

Ez hát az új váci városvezetés szereposztási módszere: Matkovich a nyilvánosság előtt, Kászonyi a háttérben fenyegetőzik azokkal, akik másként gondolkodnak, mint ők, hiába kiváló szakemberek, művészek. Az pedig láthatóan egyiküket sem zavarja, hogy erre a város kulturális élete megy rá.


Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat