Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
"Váczi hűsítő szikvíz" - Cservenák Péter kiállítása Nyomtatás E-mail
Különleges kiállításnak ad otthont a váci Könyvtár Galéria, melynek falai között – Cservenák Péter helytörténész gyűjtéséből származó – régi, szikvizes palackok keltik életre a múlt századi békeidők letűnt hangulatát. A január 15-én megnyílt kiállításra a város ismert lokálpatriótája, helytörténet-gyűjtője elhozta saját kollekcióját, kiegészítve további „kölcsönszerzeményekkel”, hogy bemutasson egy mára lassanként feledésbe merülő, gasztronómiai látványosságot.



Cservenák Péter kutatómunkája során föllapozta a Váci Ipartestületi Évkönyveket, melyekből huszonhárom váci szikvízgyártót sikerült beazonosítania, majd a további váci levéltári kutatásoknak köszönhetően újabb nyolc névre akadt. A hajdani szikvízgyártók leszármazottai közül többeket sikerült föllelnie; ők – elmondása szerint – örömmel nyújtottak segítséget számára az értékes kiállítási anyag összeállításában.

A szikvíz vagy modern nevén szódavíz, talán egyetlen nép gasztronómiájában sem töltött be akkorra kultusz-szerepet, mint éppen mi nálunk. Olyannyira magyar sajátosság lett, hogy még irodalmi alkotásainkban is lépten-nyomon találkozunk vele, mint kávéházak és vendéglők elengedhetetlen tartozékával, egészen a XIX. század derekától fogva. Elég, ha magunk elé idézzük Krúdy, Mikszáth vagy akár Móricz Zsigmond világát: vidéki kisvendéglőket és a század romantikáját árasztó kávéházakat. Mindkét helyszínen megtaláljuk a magyar ember kedvelt italát, a szikvízzel készített fröccsöt: amott pecsenyetálak mellett, emitt pedig az ulti asztalokon. A dolog további pikantériája, hogy a „tartalom” mellett a „külső” sem volt akármilyen: a buborékos víz egyedi, formatervezett palackokba került. 1869-től pedig külön rendelet írta elő, hogy a szikvíz készítőjét és a származási helyet föl kell tüntetni a palackokon.

A szikvízkészítés Vácz városában is virágzó iparágnak számított; Cservenák Péter gyűjtéséből kiderül, hogy városunkban több tucatnyi iparos foglalkozott vele; egészen az államosításig, pontosan 1952-ig, amikor is a kis céhek és családi vállalkozások fölszámolásra kerültek.
Az idősebb generációkból bizonyára még sokan emlékeznek szikvizes lovas kocsikra, melyek kora reggel csengővel és rikkantásokkal ébresztették a várost. „Megjött a szikvizeeees! Szikvizet vegyeneeeek!!!”

Különböző színű, formájú és űrtartalmú palackok sorakoznak egymás mellett a polcokon. A kiállításon szereplő 25 darabos kollekcióban (mely Cservenák Péter teljes gyűjteményének egyébként csak töredék részét képezi) valamennyi jellegzetes szikvizes palack megtalálható.
A kezdeti idők uralkodó színű kék palackjai mellett (melyeket eredetileg a patikákban, mint „gyógyszereket” árusították, s melyek színükkel az egészséget, a fizikai jól-létet voltak hivatottak jelképezni), a fehér, a piros és a zöld legkülönfélébb árnyalataiban tündöklő üvegek tűnnek föl a vitrinekben. Formájuk szerint vannak itt simák, bordázott felületűek, valamint a szoknyás üvegcsék különféle változatai: két és fél decistől kezdve a fél literesen át a literes szódáspalackokig. A minták szintén meghatározók: a cégjelzés ugyanis háromféleképpen kerülhetett föl az üvegre. A legáltalánosabb eljárásnak a kevésbé munkaigényes és költséges homokfúvás számított, de szintén gyakoriak voltak a formába fújt palackok, melyeken domborműként rajzolódott ki a felirat. A legigényesebb és – épp ezért ritkaságszámba menő – palackok fluorsav-maratással készültek. Ez az eljárás volt a leginkább alkalmas a finom, aprólékos minták (mint címerek vagy portrék) kidolgozására. A kiállításon - egy váci szikvizes keze nyomát dicsérő palackon keresztül - e különleges technikát is megcsodálhatjuk. Természetesen nem egyformák a szifonok sem, így végezetül érdemes egy pillantást vetnünk a palackokban lévő csövekre is – amiről talán kevesen tudják, hogy a magyar fizikus, Jedlik Ányos találmánya, aki rájött, hogy ezzel az egyszerű eszközzel a palackban lévő szikvíz könnyebben kinyerhető. A vitrinbe állított palackok mellett egyéb „kísérő” látványosságok is fogadják a vendégeket: a falakon a kor hangulatát életre keltő fotók és egyéb dokumentumok: egykori (mára bezárt) váci vendéglők és kávéházak képei, megsárgult családi fotók; szikvízkészítői vizsgapapír, szikvíz-társulat könyv, államosításról szóló dokumentum.

A kiállítást Szántó András gasztronómiai szakíró és gyűjtő nyitotta meg. Közreműködött Nábelek Anita és Bardócz L. Csaba, míg a nagyszámú látogatót a Fónagy-Walter Első Váci Borház valamint a Floch Cukrászda vendégelte meg – stílusosan – egy fröccsel és a jellegzetes „váci vakarccsal”.

A kiállítás díszvendégei két váci szikvízkészítő leszármazottjai voltak: Lambing Antal lánya és unokája, valamint néhai Kupeczky Sándor dédunokája.
A kiállítás február 10-ig megtekinthető.

Szöveg: Maczkay Zsaklin
Fotó: Tarr Máté, Kádas Levente és Cservenák Péter

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat