Vác Online



KERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA



Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI MÁNIA
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Szegények Ügyvédje | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | Váci Sz@rezígy | A fejlődés útja | Valentin-nap | A Dakarig vezető rögös út | Így készül az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu

 
"Váczi hűsítő szikvíz" - Cservenák Péter kiállítása Nyomtatás E-mail
Különleges kiállításnak ad otthont a váci Könyvtár Galéria, melynek falai között – Cservenák Péter helytörténész gyűjtéséből származó – régi, szikvizes palackok keltik életre a múlt századi békeidők letűnt hangulatát. A január 15-én megnyílt kiállításra a város ismert lokálpatriótája, helytörténet-gyűjtője elhozta saját kollekcióját, kiegészítve további „kölcsönszerzeményekkel”, hogy bemutasson egy mára lassanként feledésbe merülő, gasztronómiai látványosságot.



Cservenák Péter kutatómunkája során föllapozta a Váci Ipartestületi Évkönyveket, melyekből huszonhárom váci szikvízgyártót sikerült beazonosítania, majd a további váci levéltári kutatásoknak köszönhetően újabb nyolc névre akadt. A hajdani szikvízgyártók leszármazottai közül többeket sikerült föllelnie; ők – elmondása szerint – örömmel nyújtottak segítséget számára az értékes kiállítási anyag összeállításában.

A szikvíz vagy modern nevén szódavíz, talán egyetlen nép gasztronómiájában sem töltött be akkorra kultusz-szerepet, mint éppen mi nálunk. Olyannyira magyar sajátosság lett, hogy még irodalmi alkotásainkban is lépten-nyomon találkozunk vele, mint kávéházak és vendéglők elengedhetetlen tartozékával, egészen a XIX. század derekától fogva. Elég, ha magunk elé idézzük Krúdy, Mikszáth vagy akár Móricz Zsigmond világát: vidéki kisvendéglőket és a század romantikáját árasztó kávéházakat. Mindkét helyszínen megtaláljuk a magyar ember kedvelt italát, a szikvízzel készített fröccsöt: amott pecsenyetálak mellett, emitt pedig az ulti asztalokon. A dolog további pikantériája, hogy a „tartalom” mellett a „külső” sem volt akármilyen: a buborékos víz egyedi, formatervezett palackokba került. 1869-től pedig külön rendelet írta elő, hogy a szikvíz készítőjét és a származási helyet föl kell tüntetni a palackokon.

A szikvízkészítés Vácz városában is virágzó iparágnak számított; Cservenák Péter gyűjtéséből kiderül, hogy városunkban több tucatnyi iparos foglalkozott vele; egészen az államosításig, pontosan 1952-ig, amikor is a kis céhek és családi vállalkozások fölszámolásra kerültek.
Az idősebb generációkból bizonyára még sokan emlékeznek szikvizes lovas kocsikra, melyek kora reggel csengővel és rikkantásokkal ébresztették a várost. „Megjött a szikvizeeees! Szikvizet vegyeneeeek!!!”

Különböző színű, formájú és űrtartalmú palackok sorakoznak egymás mellett a polcokon. A kiállításon szereplő 25 darabos kollekcióban (mely Cservenák Péter teljes gyűjteményének egyébként csak töredék részét képezi) valamennyi jellegzetes szikvizes palack megtalálható.
A kezdeti idők uralkodó színű kék palackjai mellett (melyeket eredetileg a patikákban, mint „gyógyszereket” árusították, s melyek színükkel az egészséget, a fizikai jól-létet voltak hivatottak jelképezni), a fehér, a piros és a zöld legkülönfélébb árnyalataiban tündöklő üvegek tűnnek föl a vitrinekben. Formájuk szerint vannak itt simák, bordázott felületűek, valamint a szoknyás üvegcsék különféle változatai: két és fél decistől kezdve a fél literesen át a literes szódáspalackokig. A minták szintén meghatározók: a cégjelzés ugyanis háromféleképpen kerülhetett föl az üvegre. A legáltalánosabb eljárásnak a kevésbé munkaigényes és költséges homokfúvás számított, de szintén gyakoriak voltak a formába fújt palackok, melyeken domborműként rajzolódott ki a felirat. A legigényesebb és – épp ezért ritkaságszámba menő – palackok fluorsav-maratással készültek. Ez az eljárás volt a leginkább alkalmas a finom, aprólékos minták (mint címerek vagy portrék) kidolgozására. A kiállításon - egy váci szikvizes keze nyomát dicsérő palackon keresztül - e különleges technikát is megcsodálhatjuk. Természetesen nem egyformák a szifonok sem, így végezetül érdemes egy pillantást vetnünk a palackokban lévő csövekre is – amiről talán kevesen tudják, hogy a magyar fizikus, Jedlik Ányos találmánya, aki rájött, hogy ezzel az egyszerű eszközzel a palackban lévő szikvíz könnyebben kinyerhető. A vitrinbe állított palackok mellett egyéb „kísérő” látványosságok is fogadják a vendégeket: a falakon a kor hangulatát életre keltő fotók és egyéb dokumentumok: egykori (mára bezárt) váci vendéglők és kávéházak képei, megsárgult családi fotók; szikvízkészítői vizsgapapír, szikvíz-társulat könyv, államosításról szóló dokumentum.

A kiállítást Szántó András gasztronómiai szakíró és gyűjtő nyitotta meg. Közreműködött Nábelek Anita és Bardócz L. Csaba, míg a nagyszámú látogatót a Fónagy-Walter Első Váci Borház valamint a Floch Cukrászda vendégelte meg – stílusosan – egy fröccsel és a jellegzetes „váci vakarccsal”.

A kiállítás díszvendégei két váci szikvízkészítő leszármazottjai voltak: Lambing Antal lánya és unokája, valamint néhai Kupeczky Sándor dédunokája.
A kiállítás február 10-ig megtekinthető.

Szöveg: Maczkay Zsaklin
Fotó: Tarr Máté, Kádas Levente és Cservenák Péter

Megosztás
 




 




The Red Rouge ...az örök divat!

Hekk terasz

ECO fabrikett VÁC


The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail





   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat