Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A Finn Oroszlán lovagrend első osztályú érdemrendjét adományozták Bogányi Tibornak Nyomtatás E-mail
2015. dec. 11.
A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, a váci születésű Bogányi Tibor a finnországi zenei életben és a finn zene magyarországi megismertetése területén végzett aktív és fáradhatatlan munkájának elismeréseként a Finn Oroszlán lovagrend első osztályú érdemrendjét kapta meg. A címet Finnország köztársasági elnöke, Sauli Niinistö adományozta a pécsi zenekar vezető karmesterének. Bogányi Tibor kitüntetését Pasi Tuominen, Finnország nagykövete adta át Budapesten 2015. december 8-án, Sibelius születésének 150. évfordulóján.





A Finn Oroszlán lovagrend első osztályú érdemrendje

BOGÁNYI TIBOR

A karmester 1975-ben született Vácon. Gyermekkorát hol Finnországban, hol Magyarországon töltötte. Felsőfokú zenei tanulmányait a finn Sibelius Akadémián folytatta Jorma Panula és Leif Segerstam professzoroknál, stílusát Sir Colin Davisnél és Jurij Simonovnál csiszolta készre. Akadémiai évei alatt vendéghallgatója volt a párizsi Conservatoire-nak. Diplomahangversenyére a Finn Nemzeti Zenekar közreműködésével került sor.


A nemzetközi zenei élet rendszeresen felkért karmestere, az elmúlt évek során a következő együttesekkel és művészekkel dolgozott együtt: Koppenhágai Szimfonikus Zenekar, Durbani Szimfonikus Zenekar, Mexikói Állami Zenekar, Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Andrej Gavrilov, Ilija Gingolts, Benjamin Schmid, Kocsis Zoltán, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Gary Hoffman, Perényi Miklós, valamint Várjon Dénes. A Pannon Filharmonikusok dirigenseként visszatérő vendége nyugat-európai neves koncerttermeinek, köztük említhető a londoni Cadogan Hall, a Berlini Philharmonie, a zürichi Tonhalle vagy a zágrábi Lisinski Hall.

Művészi kifejezésmódját a virtuozitás jellemzi, interpretációi sokszínűek. Repertoárja rendkívül kiterjedt, otthonosan mozog mind a klasszikus szimfonikus darabok, mind az opera világában, valamint az oratóriumok, a kórusos művek és a balett műfajában is. Változatos operainterpretációinak sora tudatos építkezés eredménye. Operarepertoárja jelenleg 20-25 művet ölel fel. A Finn Nemzeti Operában sikeresen mutatta be Mozart Cosi fan tutte, illetve Don Giovanni című művét, Verdi Traviatáját, valamint a Machbetet. A Magyar Állami Operaházban 2014-ben debütált Boito Mefistofele és Puccini Tosca című operájával. 2015-ben a Leánder és Lenszirom című Tallér-Szilágyi-Szöllősi meseopera ősbemutatóját dirigálta ugyanott.

Bogányi Tibor elkötelezettje a finn kortárs zenének; gyakran dirigálja finn szerzők alkotásait, ő vezényelte többek között Tuomas Kantelinen Paavo Nurmi című operájának premierjét. Mint gordonkaművész itthon és külföldön is rendszeresen koncertezik, emellett a Sibelius Akadémia óraadó tanára és magánnövendékekkel is foglalkozik.

Forrás: Fidelio.hu
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat