Egy hagyományos pite vitte a pálmát az idei almáspite-sütő versenyen
2014. szept. 20.
Az idei évben is sokféle almás sütivel neveztek az immáron hatodik alkalommal meghirdetett almáspite-sütő versenyre. A szeptember 19-én, pénteken, a Fónagy & Walter Vendég- és Borházban zajlott megmérettetésre huszonegyen vitték el otthon készített süteményeiket. Az alkotások között számos hagyományos és néhány különleges módon elkészített pite várt a hét tagú - ezúttal nemzetközi (egy belga taggal kibővült) - zsűri ízlelőbimbóira. - Az íz-ítészek nehéz helyzetben voltak. Nem volt egyszerű eldönteni, hogy a finomabbnál-finomabb piték közül melyik vigye a pálmát az idén - összegzett Huszár Károly a VácOnline.hu kreatív vezetője, aki első alkalommal volt tagja a pitéket értékelő csapatnak.
- Végül a zsűrinek csak sikerült dűlőre jutnia, és kialakult a végeredmény - tette hozzá Fónagy István, a Vendégvárók Vác Egyesületének elnöke, akinek kezdeményezésére és szervezésében megvalósult az almáspite-sütő verseny.
A zsűri bírálata alapján a harmadik helyen a 4-es számmal indult Royal Fitness pitéje lett, a második helyen a 6-os számmal indult Pivar Ignácz süteménye végzett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a 18-as számmal indult Balogh Istvánné Koszecz Erzsébet állhatott fel. A három első helyezett oklevelet és kupát vehetett át. Valamennyi díjazottat egy üveg borral ajándékozott meg a Fónagy & Walter Vendég- és Borház, továbbá az SBR cégcsoport nevében Borsós Attila egy nagy értékű életbiztosítást ajánlott fel az első három helyezettnek, illetve a vándorkupát elnyert pitesütőnek. A hagyományos, 2009-ben alapított vándorkupát ezúttal Lenge Sándorné érdemelte ki hagyományos pitéjével. A vándorkupa sorsáról a zsűri belga tagja döntött. A zsűri különdíjban részesítette: a 11-es számmal indult Tőkés Annát, valamint a 21-es számmal indult Petrik Kulcsár Andreát.
A süteményeket a programra ellátogatók adomány fejében kóstolhatták meg. Az ily módon befolyó összeget a szervezők jótékonysági célokra fordítják.
Akik az idén lemaradtak a sütésről, a versenyzésről azok ne csüggedjenek! Almáspite-sütő verseny lesz jövőre is, szeptember elején. De süteményt addig is lehet otthon készíteni. Például az alábbiakban olvasható recept alapján, amely recept nem lesz más, mint az idei vándorkupa győztes Lenge Sándorné által készített pite receptje:
Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Egy lábasba tesszük,és belekeverjük a cukrot, a reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot, a fahéjat és az őrölt kardamom magot. Megpároljuk. A lisztet leszitáljuk, belekeverjük a száraz anyagokat, majd bele morzsoljuk a margarint, és hozzáadjuk a tejfölt és a rumot is. Alaposan összegyúrjuk. Egy nagy méretű peremes sütőlapot margarinnal kikenünk, kilisztezzük, majd a tészta felével kibéleljük úgy, hogy egy picit túl lógjon a tepsin. Megszórjuk zsemlemorzsával, vagy darált keksszel, és rásimítjuk a tölteléket. A tölteléket is megszórjuk, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, hogy a gőzök el tudjanak távozni sülés közben. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Kihűlés után szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotók: Endrész Zita és Huszár Károly
További több, mint félszáz fotó Endrész Zita fotográfus itt elérhető albumában!