Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A munkaerő-kölcsönzésről röviden Nyomtatás E-mail
2018. máj. 29.
Mi is az a munkaerő- kölcsönzés? Milyen szabályai vannak? Kik a résztvevői? Milyen előnyei és hátrányai vannak?A munkaerő-kölcsönzés mibenléte

A munkaerő-kölcsönzést a Munka törvénykönyve definiálja és szabályozza. Eszerint a fogalma: az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkajogviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi.

Ez azt jelenti, hogy a kölcsönzés egy 3 résztvevős foglalkoztatási forma, melyben a munkaviszony a munkavállaló és a kölcsönbeadó cég közt jön létre, aki a munkavállalóját a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi. Így a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a munkaadó közösen gyakorolja.

A munkaerő-kölcsönzés résztvevői a kölcsönzött személy, a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó. A kölcsönzött személy a munkavállaló, akit kikölcsönöznek a munkára. A kölcsönvevő az a munkaadó, akinek munkaerőre van szüksége és ezt munkaerő-kölcsönzéssel oldja meg. Az egyik legérdekesebb a kölcsönbeadó, méghozzá azért, mert ez nem egy szokványos munkavállalási forma, nem a megszokott 2 irányú foglalkoztatás. A kölcsönbeadó egy vállalkozás, a diákszövetkezethez hasonlóan szerződést köt a munkát kereső és dolgozni vágyó emberekkel, majd őket kölcsönzi az olyan munkahelyekre, ahol munkaerőre van szükség.

Ki is a munkáltató?

A munkáltatói jogkört saját belátásuk szerint írásbeli megállapodásban oszthatja meg a kölcsönbeadó és kölcsönvevő, tehát mindketten gyakorolhatják. Kivételt képez a munkaviszony megszüntetésének joga, ezt az Mt. szerint csak a kölcsönbeadó gyakorolhatja.

Fontos tudni, hogy a kikölcsönzés időtartama alatt a kölcsönvevő minősül munkáltatónak, ezzel megakadályozva, hogy megkerülhető legyen a legfontosabb munkavállaló védelmi szabályok betartása a munkaviszony hiányára hivatkozva. Ez azért fontos, mert a munkaerő-kölcsönzés miatt vele munkajogviszonyban nem álló dolgozókkal lesznek lényeges kötelezettségei a munkáltatónak. Nagyon fontos továbbá, hogy a munkavállalóval minden esetben már a foglalkoztatás kezdetétől közölni kell, hogy ki gyakorolja a munkáltatói jogkört, kihez fordulhat.

Hátrányai

Az egyik legnagyobb hátránya a munkaerőkölcsönzésnek az egyszerű és indok nélkül történő felmondás szokott lenni, és ebben az esetben a felmondási idő is lényegesen rövidebb, mint egy átlagos munkaviszony esetében.

A munkaerő-kölcsönzés - amely a hagyományos munkajogviszonytól sok szempontból eltérő foglalkoztatási forma - legnagyobb hátránya abban a munkavállalói bizonytalanságban rejlik, amit a könnyebb és gyorsabb munkáltatói felmondás alapoz meg. Erre egyrészt jó példa az a szabály, amely szerint a kölcsönbeadó működésével összefüggő oknak minősül a kikölcsönzés megszűnése, tehát az, hogy a dolgozó munkájára már nincs szükség a jövőben. A munkavállalónak kis esélye van ezt befolyásolni, hiszen egyértelműen a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megállapodásából fakad. Azonban ehhez az is fontos, hogy a konkrét személy kikölcsönzésének megszűnése szükséges a felmondáshoz, nem pedig a kölcsönzési megállapodás megszűnése, tehát ettől függetlenül a megállapodás fennmaradhat.

A hagyományos munkavégzéshez képest eltér a felmondási idő is, ami itt csupán 15 napot jelent. A munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól – eltérő megállapodás hiányában – amennyiben a felmondás a kölcsönbeadó részéről történik meg.

Azonnali hatályú felmondásra is van lehetősége a munkaadónak, mégpedig, ha a munkaviszonyhoz kapcsolódó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy gondatlanságból jelentős mértékben szegi meg, illetve, ha a magatartása miatt lehetetlen a munkaviszony fenntartása. Pozitív ellenben, hogy a munkavállalót védi az egyenlő bánásmód elve, igaz ezt bérezés tekintetében csak a 184. naptól kell alkalmazni. Emellett a megfelelő munkafeltételeket kell megteremteni a várandós és szoptató nők, illetve a fiatalkorú munkavállalók védelmére is.

Ha a leírtak alapján úgy érzi, hogy szeretne többet tudni a munkaerő-kölcsönzésről vagy szeretne Ön is munkaerőt kölcsönözni, keresse fel bátran a MADS Marketing Kft. munkatársait.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat