A MÁRIA-NAPI ZARÁNDOKLATOS BÚCSÚ ELŐTTI HÉTVÉGÉN ISMÉT LESZ KÖZÖSSÉGI LIGET TAKARÍTÁS

Ahogy az már hosszú évek óta hagyomány, a nagy múltú Mária-napi búcsú hétvégéjét megelőző pénteken és szombaton ismét várják a szervezők az önkénteseket egy komolyabb közösségi ligettakarító akcióra.

A ligetszépítési programot szeptember 8. péntek és 9. szombat délelőttre tervezik, mindkét napon a Hétkápolna templom mellett várják azokat, akik részt szeretnének venni a programon, gyülekező 9 órakor, lehetőleg szerszámokkal is felszerelkezve, mert a munkához szemeteszsákokat, kesztyűket és kerti szerszámokat korlátozott mennyiségben tudnak biztosítani.

Ez a ligeti átkelő pont most épp nem használható az önkormányzat halogató hozzáállása miatt, de előbb-utóbb talán újra át lehet majd itt gyalogolni a Gombás-patak fölött.

A pénteki napra az iskolásokat, szombatra a civileket is várják.
Szemétszedés, a járó felületek környezetéből az avar és a leszakadt faágak összegyűjtése és eltávolítása, a források és az emlékkút kitakarítása, rendbetétele lesz a feladat.

***

Az egy héttel későbbi búcsú kapcsán a Váci Egyházmegye hivatalos honlapjáról idézünk:

„Az idén szeptember 16-17-én tartandó hagyományos Mária napi búcsú egy hosszú múltra visszatekintő, a váciak és a búcsújáró zarándokok érzéseiben mélyen gyökerező vallási hagyományt testesít meg.
A búcsú nem csak egy helyi vallási rendezvény, hanem a város és a környező települések híveinek közösségét is egyesítő program, akik együtt ünneplik ezen a napon Máriát, az Egyházat és a hitüket.
Az esemény számos hitéleti programot és liturgikus ünneplési lehetőséget kínál, amelyeknek célja a lelki feltöltődés és az együttlét erejének megtapasztalása. A Mária napi búcsú emlékezetes alkalom mindazok számára, akik részt vesznek ezen eseményen, és hozzájárul a váci régió gazdag kulturális és vallási örökségének megőrzéséhez. Mindenkit szeretettel várunk, hogy csatlakozzanak hozzánk és így együtt ünnepelhessük Mária neve napját, a hitünket, és együtt megtapasztalhassuk a közösség erejét és lelki megújulását.”

Program

Szeptember 16., szombat:
15:00: Mária szent neve című kiállítás díjtalan vezetéssel a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben (Március 15. tér 4.), 17:00: Fatimai ájtatosság, 18:00: Szentmise – Dr. Varga Lajos segédpüspök celebrálásában, 19:15: Mária köszöntő, 20:00: Akatisztosz, 21:00: Premontrei kántorátus virrasztó zsolozsma, 22:00: Gyertyás rózsafüzér a stációk mentén, 24:00: Szentmise – Dr. Tanczik Balázs plébános-helyettes celebrálásában.
Gyóntatás szombati napon 16:00-19:00 között a kegyhely oldalában elhelyezett gyóntatófülkéknél.
Szeptember 17., vasárnap:
09:00: Rózsafüzér nemzetiségi nyelveken a Hétkápolna szabadtéri oltáránál, 09:00: Ünnepi körmenet a Székesegyháztól a Hétkápolnáig, 10:00: Ünnepi szentmise – Marton Zsolt megyéspüspök celebrálásában, 11:30: A kegytemplom bemutatása – Dr. Varga Lajos segédpüspök, 17:00: Régi rítusú szentmise – Dr. Varga Lajos segédpüspök celebrálásában
Gyóntatás 8:00 és 11:00 között.

Parkolási lehetőség

A házigazdák kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint gyalog közelítsék meg a templom területét, ugyanis parkolási lehetőséget a rendezvény helyszínén nem tudnak biztosítani, illetve kizárólag csak egyházi személyek és mozgássérültek részére. Az előző évekhez hasonlóan a kegyhely közvetlen területe az autóforgalom elől le lesz zárva.
A személyautóval érkezőknek, buszoknak az alábbi ingyenes parkolóhelyek állnak rendelkezésre: Vác-Alsóvárosi temető parkoló – díjtalan parkolás • Vízmű parkoló – díjtalan parkolás • Duna-part Szánkó domb – díjtalan parkolás.

Téglajegyes adományozás

Az elmúlt évekhez hasonlóan a búcsú során téglajegy alapú gyűjtést is támogathatnak a hívek, amelynek keretében ezúttal a kegytemplom hangosításának megújulásához lehet hozzájárulni, ugyanis a patinás Isten-házában felszerelt mikrofonrendszer már gyakran nem működik megfelelően.

Mária szent neve kiállítás hétkápolnai kötődéssel

A szeptember 16 – 25. között tartandó XVI. Ars Sacra Fesztivál idei témakörében a búcsújárás is megjelenik. Ehhez kapcsolódva a Hétkápolna kegytemplom számos darabját állítják ki a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben. A tárlat a Szűzanya ábrázolásának sokféleségét és a hétkápolnai búcsújárás emlékeit helyezi reflektorfénybe. A gyűjtemény műtárgyai Zellei Boglárka Éva fotóival egészülnek ki, aki elcsendesedésre és felfedezésre, a természeti környezet, és az abba illeszkedő szakrális helyekhez kapcsolódó spiritualitás megtapasztalására hív Ösvény című sorozatával.
A búcsú első napján, szeptember 16-án Saját ösvényen címmel csoportos, díjtalan tárlatvezetéshez lehet csatlakozni a múzeumban, a házigazdák mindenkit szeretettel várnak a Március 15. tér 4. szám alatt.
Elérhetőségek: info@hetkapolna.hu, +36 27 814-184.